De ce să păstrezi o relație bună cu foștii angajatori

shutterstock_327945071 În primul rând, pentru că așa e civilizat, indiferent de motivele renunțării la postul respectiv. Știu, uneori orgoliile ne împiedică să facem asta, mai ales când suntem tineri și ne simțim cu dreptatea fluturând ca un stindard peste capetele noastre.

Însă niciodată nu știi când te întâlnești cu ei sau, Doamne ferește!, când ai nevoie de ajutorul lor.

Pe scurt, mi-am pierdut diplomele. Pe amândouă. Am sunat să văd cum pot face duplicat și, pe lângă o tonă de acte notariale și declarații, mai e nevoie de lacrima unui pui de panda. Deci complicat și, mai ales, un proces de durată. Cam vreo trei luni, așa ochiometric. Să las aici procedurile, poate mai vrea cineva să afle ce se poate face:

– sunați la secretariatul instituției de învățământ și rugați secretara să vă caute în arhivă
– după ce vă găsește, primiți o adeverință pentru publicare în monitorul oficial – procedură standard pentru declarare de documente pierdute
– publicarea durează cam 30 de zile, monitorul oficial vă va fi trimis acasă, prin Poșta Română
– faceți o copie legalizată la notar pentru certificatul de naștere
– dați o declarație, tot la notar, în care spuneți că ați pierdut diploma și nu ați lăsat-o amanet la cineva (da, știu, e o aberație, dar așa e legea)
– faceți două poze noi de diplomă, color, 3/4
– cu monitorul oficial, declarația, copia legalizată și pozele vă prezentați la secretariatul instituției
– urmează să se facă o comandă de diplomă către Ministerul Învățământului, pentru formatul de diplomă folosit în anul absolvirii
– plătiți 100 de lei, diploma se completează și se eliberează.

Lacrima puiului de panda va fi ofranda dăruită zeilor în timpul urmării acestor pași, oricând considerați necesar.

Revenind la angajatori. Pentru că aveam nevoie de diplomă acum, în două-trei zile, mi-am sunat fosta colegă de la ultima firmă la care am fost angajată cu carte de muncă și am rugat-o să-mi caute diploma în dosar. Pe lângă faptul că mi se pare uluitor că mai avea dosarul meu după atâta vreme, mi-a rezolvat problema în câteva ore.

Drept urmare, lăsați loc de bună ziua pe oriunde treceți. Be the better person, așa cum îmi zicea un om deștept în urmă cu nu foarte mult timp.

Foto: Respectful by Shutterstock


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *