Creativitate pe bloguri: concursuri sau nu?
|E greu sa fii creativ si constant in creativitate atunci cand ai un blog. Bloggerii mai vechi de trei ani stiu despre ce vorbesc. Sunt momente in care, pur si simplu, nu stii ce sa scrii. Si nu ca n-ai avea subiecte, doar ca nu iti gasesti cuvintele in asa fel incat ele sa formeze un sir de fraze bune de citit.
In alte momente nu e timp. Scrisul pe blog presupune deconectare de la toate celelalte si alocat macar jumatate de ora pentru scris. Apoi pentru raspuns la comentarii (cei care fac asta, ca am vazut ca nu se mai poarta asa tare) si pentru discutiile pe Facebook care ar putea sa apara (desi si asta am vazut ca nu se mai poarta – cred ca ar trebui sa fac un articol separat despre cum iti arati respectul fata de cititori prin a le raspunde la comentarii). Ori, pentru mine, doua-trei ore pe zi pentru asta sunt, uneori, prea mult. Am un program foarte incarcat pe urmatoarele luni, chiar daca eu am sperat ca fac un mecanism care sa ma ajute sa obtin mai mult timp liber. Nu mi-a iesit.
Povesteam ieri cu Cristina despre cum un blogger in pana de idei si lipsa de chef de scris ar putea fi influentat pozitiv de un concurs cum e SuperBlog. Concursul asta se organizeaza din 2008, iar premiile oferite pana acum au fost impresionante. Intotdeauna sunt aproximativ 200 de bloggeri care se inscriu in competitie. E adevarat ca multi incep si putini termina, dar nimeni n-a spus ca un concurs de felul asta e usor.
Ar putea fi un exercitiu de indemanare, pentru ca varianta de primavara a SuperBlog e putin altfel fata de ceea ce a fost pana acum. Marcile implicate (Farmec, Jolidon, MarketOnline, Paralela45, Editura Nemira si Reeija.ro) se adreseaza, in mare parte, publicului feminin, fiind astfel o premiera in istoria concursului care, de data asta, dureaza doar o luna.
In momentul asta sunt peste 100 de participanti, care au inceput treaba pe 1 martie. Inca nu e tarziu sa va inscrieti, ba chiar puteti participa la o singura proba, daca va intereseaza doar un anumit partener al competitiei. Oricum, sfatul meu e sa faceti lucru asta (sa va inscrieti, adica), cred ca va face bine creativitatii pe care e nevoie s-o stimulati pentru ca blogul sa aiba viata lunga si frumoasa.
Prima proba e propusa de Farmec (eu as putea sa scriu tone de articole despre ei, ca le folosesc produsele de cativa ani buni) si mai aveti timp pana pe 7 martie sa scrieti articolul. Aici aveti cerintele. Daca am vreun cititor inscris la SuperBlog, il rog sa ma anunte sa pot sa-l sustin si eu: cu un RT, cu un share, dar doar in cazul in care citesc ceva frumos si creativ.
Concluzia mea este ca un concurs poate stimula creativitatea unui blogger, atata timp cat bloggerul respectiv isi doreste sa scrie bine. Ca nu conteaza despre ce scrii, atata timp cat o faci cu pasiune. Pasiunea e singurul lucru care se observa si se simte, cand e vorba de transmis un mesaj.
Tweet
Eu am tot stat in cumpana daca sa ma inscriu sau ba. Culmea e ca m-am hotarat dupa ce ai scris tu si dupa ce am vazut ca prima campanie e de la Farmec. Deci azi imi anunt inscrierea si de maine ma pun pe treaba
Oana, ce ma bucur! Bafta multa! Ca stiu sigur ca esti creativa
Sincer sa fiu, articolul acesta mi se pare un soi de: piscotari din toate zarile, urniti-va!
Eu chiar nu inteleg de ce unii se tot chinuie sa tina un blog desi se lauda ca nu au nici timp pentru asa ceva si mai au si probleme cu inspiratia… Jenant.
Avand in vedere ca e primul tau comentariu pe acest blog, tind sa cred ca nu-l prea citesti. Daca l-ai citi, ai vedea aici si interviuri, stiri culturale, incercari de eseuri, lucruri de astea.
Si nu, nu m-a platit nimeni sa scriu despre SuperBlog. Ii sustin din 2011, de cand am aflat de ei. Daca te-ai fi obosit sa folosesti casuta de search inainte sa scrii tampenii, ar fi fost (cred) mai bine.
Cat despre “tampenii”, ma refeream strict la acest articol. Incercam sa-ti sugerez un standard, nicidecum o dilema, e timpul tau la mijloc, unic si marginit, in cele din urma.
Eu char cred ce scriu in articolul asta. Cred ca acest concurs ar putea stimula creativitatea unor bloggeri. Poate ca e singurul standard de care am nevoie: sa cred in ceea ce scriu
Nu vreau sa par foarte impotriva insa eu am participat la trei editii ale Super Blog si dupa fiecare editie am ramas cu un gust amar pentru ca mereu s-a spus ca accentul se va pune pe creativitate si idei faine, pentru ca la final sa descoperim ca de fapt cei care jurizau articolele (de obicei reprezentanti ai sponsorului despre care era articolul) punctau laudele, laudele, linkurile si detaliile tehnice. Si laudele. Asa s-a intamplat ca foarte multe articole cretine si cu input creativ zero au fost cu mult mai apreciate decat abordari creative, interesante, captivante si la obiect.
La ultimele editii asa a fost, multi s-au inscris si putini au terminat tocmai din cauza celor ce le-am scris mai sus.
Poate la editia din anul asta nu va fi la fel, poate. Desi tare ma indoiesc.
Mihai, nu stiu ce sa zic. Poate ai dreptate, poate n-ai. Eu am vorbit anul trecut (din intamplare) cu unul dintre reprezentantii companiilor care erau implicate in competitie si stiu sigur ca el puncta creativitatea, nu link-urile si, in nici un caz, laudele.
Nebuloasa draga, multumim ca ne esti alaturi
Si noi suntem tare mandri ca s-a format o comunitate de superbloggeri asa frumoasa si recunoscatori companiilor care au crezut in acest proiect si ne-au sprijinit sa ajungem la a 6-a editie.
Mihai, mai intai multumim ca ai participat la 3 editii si ne pare rau ca ai ramas cu impresia ca s-ar puncta laudele si nu creativitatea. Credem ca oricine are curiozitatea sa citeasca articolele primilor clasati din fiecare editie va recunoaste o doza substantiala de creativitate. E adevarat ca jurizeaza reprezentanti ai sponsorilor fiindca tot ei propun temele. De altfel, noi, organizatorii, nu ne implicam deloc in jurizare. Noi chiar am renuntat la colaborarea cu unele companii care nu si-au luat in serios angajamentele privind jurizarea. Bineinteles, intotdeauna e loc de mai bine, motiv pentru care am cerut in fiecare editie feedback atat de la bloggerii participanti, cat si de la sponsori si am tot imbunatatit sistemul pe baza sugestiilor primite. Si vom continua sa-l perfectionam, desigur Oricum, multumim pentru feedback si ramanem deschisi la propuneri, mai ales din partea superbloggerilor care au participat la mai multe editii.
@Gheo: Nu cred că sunt tâmpenii în articol. Mie mi se pare trasă de păr ideea de inspirație pentru că se referă la post/zi. Normal că uneori n-ai chef sau timp. Un articol/zi mi se pare că aduce un plus de trafic și atât. Nu mi se pare că e vorba de pișcotărit, e doar un concurs. Nu, nu duce la calitate sau creativitate, ci e un mic exercițiu de compunere. Având în vedere temele și cerințele, nu ai cum să scoți texte care să aducă ceva util.
Cât despre calitate, degeaba o ceri dacă în blogosferă se pune accent pe orice altceva, în detrimentul calității articolelor. Per total nu e o inițiativă rea, pentru că oricine are un blog are ocazia să câștige ceva.
dam167, apropo de post/zi, permite-ne sa precizam ca in SuperBlog se lanseaza o noua proba la 2 zile si participantii au la dispozitie o saptamana pentru fiecare proba. In plus, in editia aceasta probele sunt optionale, fiecare poate scrie doar la ce tema vrea. Deci, n-ar fi chiar post/zi nici pentru cei care participa la toate.
Este foarte dificil sa mentii un ritm de un post/zi, risti sa te blazezi si sa scrii despre lucruri fara relevanta, de aceea, fiecare blogger isi face un ritm propriu si se asigura ca pe blogul personal apar doar articole relevante, pentru el/ea si cititori.
SuperBlog este un concurs foarte serios, care ajuta bloggerii sa isi regaseasca placerea de a scrie despre lucruri frumoase, lasand la o parte temele cotidiene.
Pana la urma, un astfel de concurs ne face pe noi, iubitorii condeiului, sa ne regasim si pe voi, cititorii sa ne redescoperiti.
@dam167: proprietara acestui blog m-a catalogat drept un cititor care spune tampenii, nu eu.
In rest, inca nu am avut onoarea sa particip la un astfel de concurs online, spor la bani tuturor.
@Nebuloasa: nu am fost singurul dintre participantii la primele trei editii care urmaream punctajele la fiecare proba. Citeam si articolele celorlalti si ne-am dat seama ca de la un moment dat unii sponsori apreciau alte lucruri mai mult decat creativitatea. S-a discutat atunci mult pe tema asta si repet, nu am fost singurul cu aceasta parere.
La ulterioarele editii nu am mai participat din varii motive, lipsa timpului fiind cea mai importanta buba, dar jurizarile editiilor anterioare avand si ele un cuvant de spus.
Nu neg partea interesanta si captivanta a concursului, dezvoltarea personala si testarea de idei si abordari noi, care mi-a placut la nebunie si care simt ca mi-a prins bine. Pentru asta s-a meritat sa particip. 😉