Platonov si teatrul clasic

Primul meu spectacol la FITS a fost “Platonov“, in regia lui Alexandru Dabija, al Teatrului Radu Stanca din Sibiu. Marturisesc ca mi-a fost putin teama de spectacolul asta, si nu din cauza duratei (aproape trei ore), ci din cauza ca, uneori, Dabija are niste abordari foarte moderne ale pieselor clasice. (si aici ma refer la “O noapte furtunoasa”, montat la Teatrul National din Iasi, un spectacol al carui personaje erau parte dintr-o satra de tigani). Aici n-a fost cazul, tot spectacolul a avut o abordare clasica si dramatica, asa cum ii sade bine unei piese de Cehov.

Mi-a placut mult Nicu Mihoc in rolul lui Platonov, mi-a placut si Cristina Flutur, in rolul sotiei lui Platonov. Asteptam mult mai mult de la Ofelia Popii, o actrita remarcabila, care pare insa bantuita de rolul din Faust, pe care il introduce in absolut toate spectacolele pe care le joaca. Au fost momente in care n-o vedeam pe Sofia pe scena, ci pe Mefisto, iar lucru asta e putin deranjant, daca nu chiar suparator pe alocuri.

Marea surpriza a venit de la Liviu Vlad, un actor pe care l-am cunoscut acum foarte multi ani (aproape 20) pe vremea cand era student la teatru. Nu l-am vazut pana acum in vreun spectacol si a fost placut sa-mi amintesc de momentele in care ne-am cunoscut si in care am invatat despre muzica si carti, iar in spectacolul de aseara a fost bun, credibil si “din piesa”, suficient de dramatic si moderat de actual in interpretare. Mi-am reamintit de Ovidiu Mot, un actor sibian a carui poveste am mai spus-o pe blog mai demult, cu care Liviu era bun prieten, mi-am amintit de toate serile de povesti de acum multi ani.

Sigur ca daca voi veti alege vreodata sa vedeti “Platonov” n-o sa experimentati aceleasi trairi ca si mine, dar o sa simtiti tacerea colegilor de vizionare, pentru ca acest spectacol te trage in el si te introduce in poveste incat cele trei ore par doar cateva minute. Minimalismul scenografiei lui Dragos Buhagiar (genial scenograf) pune in prim plan actorii, dialogurile, minunatele costume si atmosfera din piesa lui Cehov si marturisesc ca de multa vreme nu mi-a mai fost dat sa vad un spectacol de teatru clasic atat de fermecator.

“Platonov” e un spectacol de patrimoniu si va recomand sa-l cautati daca va veti afla prin Sibiu. S-ar putea sa aveti noroc si sa se joace.

Cat despre mine, azi voi fi pe afara, la spectacolele de strada. Abia astept sa vad ce se intampla pe pietonala si sa va relatez povestile Sibiului de de pe strada.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *