Cat costa sa traiesti sanatos?

Ieri dupa-amiaza, dupa o zi de alergat prin oras cu diverse treburi, am hotarat ca trebuie sa-mi refac stocul de brusturi (ma rog, eu zic brusturi tuturor legumelor care se nimeresc, intr-un moment sau altul, in farfuria mea) si alte chestii necesare pentru salate sanatoase, de mancat seara. Putine calorii, multe vitamine, chestii care sa ma tina in viata pana a doua zi dimineata cand ma delectez cu proteinele si carbohidratii necesari unei zile pline de energie.

Cosul meu de cumparaturi arata asa: 3 pungi de salata (iceberg, romana si baby spanac), o punga de vreo 500 de grame de nuci (foarte bune in salate), un piept de pui, o caserola micuta cu carne de vita, ulei de masline, otet balsamic, trei pahare de iaurt, o cutie cu 6 oua, o folie subtirica cu file de somon si alta cu prosciutto crudo. Total la casa: 125 de lei. Daca ar sti mama cati bani cheltui ca sa arat ca o subnutrita, m-ar bate de-ar iesi toata apa din mine.

Asta de mai sus e mancarea pe vreo 4 seri si vreo 3 dimineti. Deci putin peste o jumatate de saptamana. Nu mai pun in calcul pranzurile (majoritatea luate in oras, ca asa-i cand ai treaba si te intinzi pana se termina timpul pentru orice) si, eventual, un abonament la sala (abonamentul meu costa 159 de lei/luna si pot sa merg zilnic, de cate ori vreau, la ce ora vreau; include acces la sala de fitness, sauna, jacuzzi, bazin de inot).

Recunosc, am ajuns putin obsedata de ideea de alimentatie echilibrata, sport mult, viata sanatoasa. Ma ingrozeste ideea ca ar putea sa-mi reapara celulita (desi n-o s-o pot tine departe la nesfarsit), ca as putea sa am colacei si altele de felul asta. Stiu ca uneori exagerez, dar macar nu m-am transformat intr-un evanghelist al traitului sanatos. Nici n-as putea, avand in vedere ca fumez peste un pachet de tigari zilnic.

Totusi, insist pe ideea ca fiecare dintre noi ar trebui sa faca niste gesturi mici, constante, pentru sanatatea proprie: mai putine prajeli, mai putina paine (sau, daca vreti, mai putine produse cu faina, in general), mai multe legume, mai multe lactate. Iar sportul nu trebuie sa reprezinte prezenta zilnica la o sala de fitness, e suficient sa mergem pe jos o jumatate de ora zilnic sau sa facem 100 de abdomene in timp ce ascultam stirile (eu fac vreo 3-400 in zilele in care nu ajung la sala).

Danone a lansat programul “1 iaurt pe zi” si mi se pare laudabila intentia lor de a incuraja consumatorii sa manance iaurt. (Atentie: iaurt, nu iaurt Danone; pana la urma, e alegerea fiecaruia ce iaurt consuma.) Consumul de lactate pe cap de locuitor din Romania e unul foarte scazut si cei de la Danone vor sa explice beneficiile pe care iaurtul le are in dieta zilnica. Mie mi se pare foarte fain si vin cu experienta omului care pana acum doi ani nici nu putea sa vada iaurtul in fata ochilor (oi fi ramas cu sechele de la monstruozitatea aia de iaurt la borcan mancat obligat-fortat pe vremea impuscatului): e bun in salate, da energie, e o alternativa buna la masa de seara atunci cand ceasul e trecut de 22 si nu se mai pune problema unei cine atat de tarzii.

Un iaurt pe zi

A fost si un concurs online care isi va desemna maine castigatorii, adica acei oameni care si-au povestit experientele personale despre sanatate si beneficiile consumului de iaurt.

As fi curioasa sa aflu ce inseamna pentru voi viata sanatoasa. Sau a manca sanatos. Poate mai prind si eu niste idei.


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *