Poate cultura sa faca diferenta?

“Cultura e singurul lucru care ne-a ramas, ca natiune. Doar pe ea mai putem cladi ceva.”

Sunt cuvintele unui tanar actor din Timisoara, al carui interviu il veti citi in curand. Insa aceste cuvinte mi-au ramas in minte si imi rasuna in ganduri odata la 5 minute. E un adevar atat de banal incat am senzatia ca tuturor ne scapa sensul adevarat al acestor cuvinte.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu e cultura pe paine, fie ca e vorba de spectacolele de teatru, cele stradale, conferintele de presa sau concertele n aer liber. E deschidere la minte, e zambet, e bucurie pentru toti cei ce au ocazia sa vada pe viu aceasta sarbatoare minunata, care trezeste la viata toata tara. E o forfota nebuna si frumoasa, e alergat spre si dinspre spectacole, e dorinta de a cuprinde cu mintea si cu bratele tot ce se poate prinde. Sunt 60 de natiuni acolo care dau ce au mai bun din ele, care aduna mii de spectatori din toata lumea, care fac cele 10 zile de festival sa devina centrul lumii.

Cu toate acestea, Ministerul Culturii a decis ca un asemenea festival nu merita atentia banilor publici. Banii nostri, pana la urma. Ca nu e suficient de important pentru a primi buget, ca altele sunt interesele onor ministerului in a distribui aceste bugete. Da, ati citit bine, festivalul despre care se spune ca e al treilea cel mai mare din lume, nu primeste anul acesta niciun ban de la bugetul MC.

Nu stiu daca e discrminare, daca e facatura, daca e pe sistemul “lasa, ma, ca merge-asa”, stiu doar ca eu, ca roman iubitor de cultura si de FITS, ma simt extrem de frustrata ca un minister care ar trebui sa apere interesele culturii pare ca face fix pe dos, incercand sa ingroape un festival care a facut un bine imens Sibiului si Romaniei, care ne-a reprezentat cu onoare peste granitele sufocate de hoti romani si care a schimbat putin din imaginea patata de prea mult comunism.

La Ministerul Culturii e un actor acum, Mircea Diaconu, pe numele lui. Sigur, e de putin timp ministru, dar sunt convinsa ca n-a uitat cat de greu sunt de obtinut banii pentru filme sau spectacole de teatru. Sunt convinsa ca si domnia sa a avut ocazia sa vada ce inseamna festivalul de la Sibiu si ca stie ce desfasurare de forte e acolo ca acest eveniment sa aiba loc in cele mai bune conditii, atat pentru spectatori, cat si pentru artistii invitati. De aceea, domnule ministru, imi permit sa va reamintesc, umil, sa va cautati putin in visteria cu bugete, poate mai gasiti o suma, cat de mica, pentru ca acest festival sa nu aiba de suferit. 

Tema FITS de anul acesta este “CRIZE”. Sper, din tot sufletul, ca domnul Chiriac sa gaseasca resursele necesare pentru a nu intra intr-o criza financiara. Pentru ca, nu uitati, “cultura este singurul lucru pe care mai putem cladi”.


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *