Din Romania – ziua 1

Dimineata a inceput in mare forta: fix la ora 5.55, echipajul Dacia Duster cu numarul 4, format din Bogdana, Doru si Alex au fost in fata Hotelului Stil, m-au preluat si am plecat sa spunem impreuna povesti din Romania. Cu aceeasi forta a inceput si ninsoarea, pe A1, cand ne indreptam spre satul/comuna Eftimie Murgu, unde aveam sa participam la sarbatoarea sateasca numita Farsaund. Dar despre asta, mai incolo.

Cu ochii lipiti de somn, toti patru am incercat sa ne cunoastem, in asa fel incat sa ne facem calatoria frumoasa, chiar daca, teoretic, toti plecam la drum cu niste necunoscuti (dintre cei trei, cu Alex ma stiam bine, pe Bogdana am cunoscut-o abia acum, iar cu Doru am mai stat o data de vorba, vreo jumatate de ora).

Am avut muzica buna si povesti. Bine, pe langa povesti, am avut parte si de un mic curs intensiv de recunoastere a pasarilor (alea adevarate), pentru ca Doru e mai mult decat pasionat de tot ceea ce inseamna zburatoare. Am aflat ca ciorile de la noi din tara sunt de doua feluri, am identificat sorecarul, stancuta si alte ale ape care acum nu mi le mai amintesc. Omul asta e enciclopedie, si in ceea ce priveste zburatoarele, dar, mai ales, are niste povesti incredibile, la care am ras cu lacrimi. Plus ca ne-a dus, la 9 dimineata, sa manacam ciorba de fasole in paine, la vreo 16 km distanta de Craiova, in Beharca, la Carul din Stele. Mega like.

Dragutul de Duster ne-a dus repede pana in Eftimie Murgu, satul in care am asistat la sarbatoarea numita Farsaund si la care satenii sarbatoresc sosirea primaverii. Recunosc, a fost putin ciudat sa-I vad pe oamenii aia purtand tot felul de masti prin care, zice-se, alunga iarna, mai ales ca mastile nu erau din cele traditionale, ci unele luate din personaje de film sau chiar din viata politico-administrativa a tarisoarei noastre. Favoritul meu a fost un domn care avea lipit pe spate o foaie in care scria fix asa: “Sef de vama”.

Acel sat a fost si locul in care ne-am intalnit cu totii pentru prima oara, pentru ca am plecat separat, fiecare pe traseul ales de soferul fiecarui echipaj. Cele mai mari emotii ni le-a dat Adi Mihaltianu, pe care la un moment dat il banuiam chiar ca s-a oprit sa vanda Dusterul. Apoi, ne-am incolonat frumos si am pornit spre Cheile Carasului. Si stiti ce frumos se vad 5 Dacia Duster, frumos branduite, urcand serpentinele?

Oprirea pe ziua de azi a fost la Resita, mai exact la Statiunea Secu, la o pensiune fara internet si fara semnal la mobil (aproape) deloc, dar foarte foarte primitoare – pensiunea Brandusa. Ceea ce ne-a facut sa stam impreuna, sa povestim, sa radem si sa ne sudam, sa fim un grup adevarat. Iar acum, la final de seara (desi voi vedeti doar dimineata articolul asta), pot sa spun ca da, ma simt extraordinary de bine cu oamenii astia si am sentimentul ca Romania, redescoperita asa, cu asa suflete langa tine, va fi si mai frumoasa decat am vazut-o pana acum.

Mai multe poze gasiti pe Facebook si pe Picassa (ca io ma gandesc si la cei care n-au cont de Facebook 😀 )

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCRDacia,RomtelecomParalela 45siMuzeul National al Taranului Roman.


9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *