Radio Romania Cultural si tineretul romanesc
Duminca dupa-amiaza, in timp ce rulam pe drumurile patriei cu noua Skoda Octavia Flash, satula fiind de toate cd-urile pe care le aveam dupa mine (si eu, si partenerii de drum), am cautat un radio care sa ne tina companie si am dat, absolut intamplator, de RR Cultural, unde se desfasura un concurs de cultura generala, in care se “bateau” elevii a 5 scoli generale din Mangalia, pentru ca subiectul intrebarilor era istoria orasului in care ei traiesc si invata.
Apai va spun sincer ca eu am aflat o multitudine de lucruri despre Mangalia si despre Romania, ascultandu-i pe acei copii care pareau din alta dimensiune, atat erau de destepti. De exemplu, una din intrebari a fost “unde se gaseste cea mai veche moschee de pe teritoriul actual al Romaniei, de cine a fost construita si in cinstea cui?” Raspunsul a venit prompt, “in Mangalia, construita de printesa Esmahan, in cinstea tatalui ei, sultanul Selim al II-lea”. No, mi-a cazut mandibula, io nici nu stiam ca avem in tara o moschee care sa aiba 500 de ani vechime.
Am aflat lucruri despre comunitatea multiculturala a orasului, despre marii poeti sau dramaturgi care s-au nascut in Mangalia, pentru ca una din probe a fost ca acei elevi sa recunoasca poezia si autorul ei dupa ce li se citesc versuri (!!!). Stiam ca Mangalia e un oras cu multa istorie, dar nu stiam ca are ATATA istorie si a fost extraordinar de misto sa aflu toate lucrurile alea.
In ultima vreme am stat destul de aproape de programele TVR-ului si stiam ca si RR Actualitati are programe misto si imi pare extrem de rau ca audientele sunt mici, ca emisiunile radioului sau tv-ului national nu sunt apreciate la adevarata lor valoare.
Dar cel mai tare m-am bucurat cand mi-am dat seama ca acesti copiii sunt acei copii care vor creste si vor face lucruri frumoase. Ca viitorul tarii nu e pe moarte si e extrem de reconfortant sa iti dai seama ca nu stupizenia pe care o vezi zilnic pe Facebook sau fustele scurte la pusoaicele de 14 ani sunt lucrurile care definesc aceasta generatie. Ca, imprastiati prin toate colturile tarii, exista copii care isi dau silinta, care invata, care evolueaza si care pun suflet in Romania asta care pare tot mai lipsita de de entuziasm.
E bine
TweetRelated Posts
-
“Publicul are spectacolul pe care il merita” – Teo si Costel
No Comments | Apr 12, 2012
-
Zilele Cetatii Oradea – inspiratie si multe ore de transpiratie
3 Comments | Jul 5, 2012
-
Concluzii de Jazz TM
3 Comments | Jul 10, 2013
-
Timisoara citeste
No Comments | May 25, 2010
Hai ca a fost tare postarea:).Nu te supara, dar din pacate ceea ce ai ascultat tu la radio este acel procent de 10%care NU o sa se adapteze la mediul actual de incultura si grobianism,care o sa caute fericirea pe alte meleaguri.Si da, mai sunt ascultatori de Romania Cultural, post public national , care nu are acoperire in marile orase….adica eu in Craiova nu il prind la radio , il ascult numai pe net sau in masina cand ies in exteriorul Craiovei, dar nici atunci peste tot.Oricum de admirat sunt bulgarii ,care m-au bruiat pana aproape de sibiu:(.Asta e, cultura NU are acoperire in Romania din pacate.
Pacat ca nu au pus intrebarea ce oras a schimbat 7 viceprimari in ultimele 2 luni.
PS: Raspunsul era tot Mangalia
Emotionant si … convingator.