Detaliile TESZT-ului

E prima oara cand particip la un festival care apartine unui teatru considerat de multi ca fiind al altora, nu al romanilor. Permiteti-mi sa va spulber prejudecatile si sa va povestesc putin despre atmosfera TESZT.

Fara indoiala ca limba care se aude peste tot e limba maghiara, insa asta nu e un impediment: toate spectacolele sunt traduse, toate anunturile sunt facute bilingv, la fel si toate comunicarile festivalului. In plus, teatrul e un limbaj universal, iar prestatiile actorilor depasesc cu succes bariera de limba si reusesc sa transmita emotii chiar si spectatorilor care traiesc un spectacol cu o casca in ureche. Spre exemplu, aseara, la spectacolul  “Ingrijitorul”, de Harold Pinter, am ras si m-am bucurat timp de doua ore de o magie facuta pe scena de cei trei actori ai teatrului Skena din Budapesta, pentru ca niste actori buni sunt buni in orice limba si-ar spune replicile. 

Grija pentru spectatori e prezenta la fiecare intrare la spectacol. Fiecare bilet e insotit de un plic pe care sunt scrise cateva replici din spectacolul pentru care e eliberat biletul, cu inscriptie bilingva, desigur.

Daca sarbatoarea se incinge si spectatorii raman la Q&A sau, pur si simplu, asteapta spectacolele de seara/noapte (de obicei, acestea sunt programate dupa ora 23), organizatorii se gandesc si la sanatatea lor si le ofera sandwich-uri “home made”, cu paine proaspata si muraturi. Nu e mare lucru, dar se simte ca sunt facute cu drag, iar asta m-a facut pe mine sa ma simt ca acasa in Teatrul Maghiar.

Am inceput sa ma salut cu oamenii cand ajung in foaierul teatrului. Ne-am zarit, pana acum, doar inainte de spectacole, insa deja suntem o mica familie de timisoreni festivalieri care se bucura de lucrurile frumoase care se intampla intr-un loc mic cu inimi mari. Toata lumea zambeste, chiar daca pe unii se vede oboseala crunta, pentru ca acest festival are doar o mana de oameni in organizare.

Iar eu sunt mai mult decat incantata ca pot sa simt si sa vad toate aceste lucruri. Va astept la teatru, mai aveti timp pana duminica :)

*credit foto 1


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *