Recomandarea FITS 2015 – Lecția, de Eugen Ionescu
|Absurd și nu prea, așa aș descrie foarte pe scurt spectacolul celor de la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, în regia lui Mihai Măniuțiu. Cu dialoguri care mi-au stârnit mâncărimi pe piele și situații în care-mi venea să mă ridic de pe scaun și sa strig “măi, fată, dar tu chiar nu pricepi?”, Lecția lui Ionescu e un spectacol de văzut și revăzut ori de câte ori se poate.
Sigur, textul este unul cu puternic mesaj politic. Profesorul personaj principal (jucat minunat de Constantin Chiriac) care ajunge să predea aritmetică doar pentru a ajunge la filologie și apoi, foarte repede, la crimă, este fiecare dintre dictatorii acestei lumi: Stalin, Ceaușescu, Hitler, Mussolini. De fapt, detaliile butaforice din spectacol arată spectatorului cât de clar se poate că acțiunea se poate desfășura in China comunistă tot atât de bine cât se poate întâmpla în Germania nazista. E un compendiu de interpretări ale dictaturii ăn toate formele ei. E povestea subjugării și nivelării de gândire – imperios necesară oricărui dictator care se respectă.
Eleva este Ofelia Popii. Iar Ofelia e minunată și-s fericită că l-a scos pe Mefisto definitiv din jocul ei. (Ofelia Popii joacă rolul lui Mefisto în Faust, producția TNRS care face vâlvă și acum, la mai bine de 8 ani de la prima reprezentație; am văzut-o pe Ofelia jucând și în alte spectacole și întotdeauna mi s-a părut că îl aduce pe Mefisto în fiecare rol). În timp ce-o urmăream jucând rolul de adolescentă/studentă care vrea să-și ia “doctoratul total”, m-am trezit cu gândul la Marius Manole, actorul care poate juca un copil sau un bătrân și să convingă spectatorul de autenticitatea personajului. A fost același sentiment: am crezut-o pe Ofelia în fiecare moment; nu mi s-a părut nimic forțat, nimic care să mă scoată din spectacol.
Un mare plus pentru coregrafia Andreei Gavriliu, pentru că spectacolul este și unul care vorbește mult prin limbajul trupului. Angoasa și drumul spre robotizare sunt perfect transmise prin dansul spasmodic al trupurilor actorilor, o mișcare ritmică pe care eu, ca spectator, am luat-o inconștient după mine la final.
Lecția lui Ionescu este asta: “Aveți mereu tendința să adunați. Trebuie să și scădeți. Nu trebuie doar să integrați. Mai trebuie să și dezintegrați. Asta-i viața. Asta e filozofia. Asta e știința. Ăsta e progresul, civilizația.”
Spectacolul poate fi văzut la TNRS, urmăriți programul teatrului pentru detalii. “Lecția” e un spectacol în regia lui Mihai Maniuțiu, decorul lui Adrian Damian și coregrafia Andreei Gavriliu.
Foto | Paul Baila
Partenerii FITS 2015 ai nebuloasa.info: Autonom Rent-a-Car și Aqua Carpatica.
Tweet