Responsabilitate? Sa fie, dar pentru altii
|Zic din start ca pe mine politica ma intereseaza exact atat cat se intereseaza o vaca despre cum se danseaza menuet. Nici nu stiu exact ce partide politice sunt in tara asta, cine e de unde, care-s scandalurile politice, pentru mine toti sunt o apa si-un pamant. Nu stiu nici in ce partid politic e primarul Timisoarei sau cei doi vice-primari.
Incerc, insa, sa ma pun la curent cu ceea ce se intampla prin urbe: ce parcuri s-au mai facut, ce strazi s-au mai reparat, cate s-au mai stricat din cele reparate de cand sunt eu cetatean al Timisoarei, cu buletin. Ma mai intereseaza lucruri pe care altii nu le baga in seama, adica aziluri de batrani renovate, centre speciale pentru femeile abuzate, banii care se investesc in sport si putin imi pasa de cine s-a mai certat cu cine si de ce.
Eu votez. Mi-am stabilit asta de mult, pe vremea liceului, pe cand primarul de atunci al Sibiului (faceti voi socoteala cine era primar in ’96-’97) mergea in vizita la cumnatu-so, care imi era vecin. De venit, venea el cumva, dar de plecat pleca pe 7 carari, la propriu. Odata a luat-o prin gradina si era sa se loveasca de zid daca nu-l oprea tata sa-l puna pe drumul cel drept. Ma uitam cu sila si imi spuneam ca atunci cand eu voi avea drept de vot, o sa merg sa pun stampila pe numele unui om care nu e alcoolic. L-am votat pe Johannis, de 2 ori.
Daca nu votez, stau in banca mea si nu ma plang. Ieri am venit acasa cu un taximetrist care imi spunea, senin, ca strada pe care locuiesc a fost reparata asa repede pentru ca vin alegerile. Mda, avea dreptate. Apoi imi spune: “Stiti, eu nu votez. Ca nici nu stiu pe cine sa aleg in ziua de azi, toti is hoti.” “Eu votez”, i-am spus. “Ca daca nu votez, nu pot sa comentez, n-am motiv, pentru ca n-am facut nimic sa schimb ceva.” “Haideti, domnisoara, chiar credeti ca votul dumneavoastra conteaza?” “Da, conteaza pentru familia fiecarui om care a murit la revolutie ca eu sa pot sa merg sa votez ce cred si nu ceea ce-mi spun altii.” “Eu tot nu votez, dar pot sa comentez, ca banii mei sunt la bugetul local.”
Parerea mea conteaza. La fel si votul pe care il dau, asa cum conteaza fiecare alegere pe care o fac in viata. Pentru ca responsabilitatea e si a mea, nu doar a celor din jurul meu. M-am saturat sa faca altii si eu sa nu particip, iar mentalitatile se schimba incercand, nu ascunzand capul in pamant. Schimbarea asta de gandire incepe cu fiecare om care schimba timpul verbului: “sa se faca” se transforma in “fac, acum”. Destul cu romanismele si atitudinile care asteapta sa se moaie posmagii.
Nu ne place primarul? Nu ne place presedintele? Foarte bine. Sa-i dam jos, pe amandoi. Sa speram in mai bine, dar sa incepem noi, curatandu-ne zapada din fata casei si aruncand hatiile la cos. Parcand in locuri amenajate, chiar daca trebuie sa mergem 5 minute pe jos pana in locul in care avem treaba. Chestii de minim bun simt, pe care trebuie sa le adoptam noi, inainte de a le cere celorlalti s-o faca.
Daca ne uitam la tv si apoi injuram pe bloguri, am facut zero. Grija de curtea vecinului va muri in Romania mai tarziu decat in orice alta tara. Prea mult ne pasa de cat ne injura unul si altul, prea mult ne intereseaza de cate frigidere si-a luat vecinul de pe strada paralela, prea incrancenati ne simtim cand vedem ca altul scoate capul din multime. N-am recunoaste valorile nici sa ne intre in ochi si fericirea unuia inseamna maxima frustrare a altuia. Pana si o amarata de emisiune tv a starnit o gramada de orgolii, niste oameni au jignit alti oameni doar pentru ca au indraznit sa aiba preferinte si, mai ales, sa vorbeasca despre ele.
Nu ne facem niciun serviciu daca ne dam superiori. Din contra, modestia si umilinta (nu in sensul de lipsa de coloana vertebrala) ar puea sa ne aduca intelepciune si sa facem lucrurile mai bine, mai asezat, mai durabil. Trainicia aia pe care o plangem, stabilitatea dupa care tanjim cu totii, se duce naibii de suflet daca nu incepem sa ne cunoastem lungul nasului. Razboaiele au avut prea putine armistitii care conteaza si in luptele dintre noi toti, cineva a castigat si cineva a pierdut.
Daca devenim mai responsabili, am putea castiga cu totii.
Da, atat de tare m-a enervat taximetristul de ieri, care mi spunea ca el are dreptul sa se planga si sa injure, in timp ce arunca un pet pe geamul masinii. Am sunat la dispecerat de fata cu el si i-am facut reclamatie. Posibil sa nu i se fi intamplat nimic, desi doamna l-a chemat prin statie la sediu. Macar n-am mai stat cu mainile in san si am incercat sa fac ceva.
Tweet
M-a speriat un pic inceputul dar pana la urma postul s-a dovedit a fi exact ce trebuie. Nici pe mine nu ma intereseaza politica activ adica nu as deveni unul dintre politicieni (pentru ca modelul e prost, poate cu modele bune ar fi fost altfel). Insa mi-ar fi placut sa existe o ideologie – o afiliere mai clara liberali-conservatori sau socialisti-democrati – si mi se pare important votul. Mi se pare important sa aleg, macar stiu ca astfel am incercat sa fac ceva, sa opresc declinul sau, depinde din ce unghi vezi lucrurile, sa promovez progresul Incepe sa sune politic:). Dar cred ca in 2012 mesajul nu poate fi decat unul singur: VOTATI
Primarul Timisoarei face parte dintr-un partid care nu mai exista. PNTCD (partidul taranist). Go figure.
Olivia, e un haos in politica si mi se pare ca toti sunt niste Arghezi mici: azi la unii, maine la altii. E inutil sa-mi incarc memoria cu chestiicare oricum nu dureaza. Insa da, ma intereseaza ce fac oamenii aia sicare le-a fost rolul in dezvoltarea unui oras, de exemplu. Sper ca oamenii sa inteleaga ca e important sa votezi.
Tomata, really? Nu mai exista deloc? S-a desfiintat? Se poate chestia asta?:))
La Sibiu Iohannis are sanse mari de castig din nou si nu face parte dintr-un partid la putere. Sau puterea nationala
Nebu, am votat pana la ultimele alegeri. Am terminat cu asta. Si da, voi avea dreptul sa comentez, atat timp cat platesc taxe. Am drept sa comentez, cand masina mea este aproape distrusa de drumuri de rahat, desi platesc o groaza de taxe. Am drept sa comentez ca nu se face aia si cealalta in oras, ai ghicit, atat timp cat platesc impozite si taxe
Voi vota din nou, in momentul in care pe bilet va exista chestia aia cu ‘vot nul’. Pentru ca, desi am votat ‘raul mai mic’, dobitocii nu inteleg ca este un vot ‘gol’ pentru ca lor le apare stampila acolo. Si nu scrie ‘sunteti cu totii niste gunoaie, nu am ce vota’, ci apare ca ‘sustin’ un anumit candidat.
In alta ordinde de idei, am chestii mai importante in viata decat sa ma consum pe teme din astea. Daca voi spuneti ca nu am drept sa comentez, nici nu o voi mai face. Sper sincer sa reusesc sa plec din tara, asa ca ma va interesa tot mai putin subiectul 😉
Dojo, tu vrei sa pleci (din punctul meu de vedere nici nu mai stai aici, la cat timp ai fost plecata in ultimii doi ani), e normal sa nu-ti mai doresti sa votezi, sa schimbi etc.
Amu, partea cu dreptul la comentarii tine de opinia fecaruia, dupa cum bine ai citit, am expus punctul meu de vedere, nu o axioma
@dojo mai multe stampile pe buletin = vot nul
si eu sunt pentru vot de blam. ca masina de cusutu ileana pe buletinul de vot
asta ar fi o campanie de blogosfera cu cojones ca sa zic asa. dar sunt convins ca de la A-listeri nu va veni o astfel de idee ,desi toti se dau apolitici si independenti , ca trebuie mancata o paine din consultanta.
eu am votat mereu. anul ăsta însă tare mi-e că nu voi avea dintre cine alege…
De acord cu tine, mai puţin la partea cu comentatu’, pentru că preşedintele sau primarul aleşi sunt ai tuturor cetăţenilor nu doar al celor care votează pentru ei. E bine să votezi când ai ce!
Florin, sunt alesii celor care au votat, nu a celor care s-au uitat la tv.
Pe mine cel mai mult mă deranjează cei care “știu” că n-au cu cine să voteze, dar nu știu cine candidează și pentru ce funcții.
Da, ce sa votam papusa din dreapta sau papusa din stange, macar de ne-am strange toti si am fi uniti cum ar trebui sa fie un popor poate am rezolva ceva, dar cum asta e la milioane de ani lumina, tot acolo se ajunge mai stam la coada la un kil de zahar si o fi cumva…sarcasm, nici vorba!
If the people’s ability to vote candidates in and out of office has no meaningful influence on the decisions they make while in office, then democracy does not exist, because the will of the people has no influence on policy.
Luat de pe http://www.spectacle.org/1000/demo2.html.
Nu vorbea chiar degeaba taximetristul.
Pentru romanul obisnuit, responsabilitate inseamna ceva rau si complicat, chiar daca un pic neclar. E mai simplu sa decida altul si daca nu ne convine decizia, sa ne plangem (atentie, nu sa protestam). Cam asa functioneaza votantii din RO (poveste scrisa in 2009, valabila si in ziua de azi – http://www.zoonapolitikon.ro/2009/11/06/dilema-votantului-neaos/)
Te contrazic: preşedintele României e preşedintele tuturor românilor, indiferent dacă sau cu cine au votat. El ‘conduce’ destinele tuturor româilor