(Si) pietonii ar trebui amendati

shutterstock_141229813 Sunt mai mult pieton decat conducator auto, asta sa ne intelegem de la inceput. Merg cu tramvaiul, cand merg, dar in majoritatea timpului ma deplasez dintr-un loc in altul folosindu-mi picioarele. Am timp, deci, sa observ comportamentul soferilor, dar mai ales am timp sa observ oamenii care merg pe trotuare pe langa mine.

Nu stiu cum e in alte orase, dar timisorenii sunt sinucigasi. Din 10 oameni, maximum doi se asigura atunci cand ajung la o trecere de pietoni semaforizata. In rest, trec de parca ar avea ochelari de cal si nu vad decat zebra desenata pe sosea.

Oare cand, in numele lui bibi, am uitat sa ne uitam in stanga si in dreapata atunci cand trecem strada? Cred ca asta e prima lectie invatata la gradinita: “noi, cand trecem strada, de uitam in stanga, apoi in dreapta, apoi iar in stanga si daca nu exista masina foarte aproape de noi, trecem pe trotuarul celalalt”. Mi s-a parut simplu de facut, drept urmare mi s-a format un automatism, sa ma asigur atunci cand exista o mare posibilitate de a ma “pupa” cu o masina.

Nu-s eu aia care sa ia apararea soferilor, sunt destui cei carora nu le pasa nici de treceri pentru pietoni, nici de cedeaza trecerea, nici macar de semaforul rosu. Dar empatizez cu soferii aia care pun frana brusca pentru ca un ametit de asta de pieton a uitat ca pe strada trec masini si ca trecerea pentru pietoni nu-l face nemuritor.

In ultimul timp sunt tot mai multe accidente in Timisoara pe trecerile pentru pietoni. Unii-s vitezomani si total neglijenti, dar mai e cate un amarat de sofer care se trezeste cu dosar penal doar pentru ca un pieton n-a avut putina bunavointa inainte de a plonja pe carosabil. Si daca as fi politie, i-as amenda pe acei pietoni care nu fac minimul de efort pentru a se asigura atunci cand trec strada.

PS: inainte sa spuna cineva “sa te vad cum mai comentezi dupa ce te loveste pe tine o masina”, spun sa nu va mai obositi; s-a intamplat deja, cu 16 ani in urma.

Foto: Pedestrian Crossing by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *