Street Food Festival ajunge, în sfârșit, la Timișoara

street food Ne place să mâncăm. Nouă, ca nație. Mult, gras și bun, de aia burgerii sunt dish-ul momentului și nu mai poți intra într-un restaurant fără să te împiedici de câteva rețete de burgeri. Totuși, rețetele de restaurant sunt departe de ceea ce știam noi despre burgeri: că sunt un fel de mâncare „de mână”, pe care poți să-l iei cu tine pe stradă. Rețetele complicate, construcțiile de chiflă-carne-sosuri-legume, fac imposibilă deplasarea cu preparatul.

Pe de altă parte noi, în Timișoara, avem burgerul nostru, împrumutat de la vecinii sârbi (o, dulce diversitate culturală!): pleșcavița. Cine locuiește în Timișoara și nu a mâncat niciodată de la „mâini murdare” (unde termenul se poate referi atât la mâinile celor care prepară mâncarea în ghereta de vizavi de catedrală sau la mâinile clienților în timp ce mănâncă), a trăit degeaba până acum. En fin, să nu divaghez prea tare.

Treaba e că joi, 28 septembrie, începe primul Street Food Festival la Timișoara, după niște ani în care organizatorii Street Food din România și-au îndreptat atenția către alte zone ale țării. Pesemne n-au auzit vorba aia care zice că Banatu-i fruncea și ne-au lăsat fix la urmă, iar week-end-ul ce vine sper să fie plin în parcul Rozelor, să se zgârie pe ochi că n-au ajuns aici mai repede.

De ce e bun evenimentul ăsta pentru noi:

– pentru că avem nevoie de festivaluri de toate felurile
– pentru că mâncarea e o cultură, iar românii n-au (încă) cultura mâncării
– pentru că va fi multă muzică
– pentru că-s curioasă să văd cum rezolvă sonorizarea scenei din Rozelor (despre care orice organizator de eveniment știe că e aproape imposibil de sonorizat corespunzător)
– pentru că-mi place să mănânc (și să n-aud că „sigur, îți permiți, doar ești slabă”; îs slabă tocmai pentru că nu-mi permit să dau iama-n mâncăruri „grele” decât foarte rar, în rest mănânc disociat și cu foarte mare atenție la ingrediente)
– pentru că toți cei care vin cu mâncare acolo sunt atent selectați, iar mâncarea de la festival e proaspătă, cu ingrediente naturale și făcută de oameni care chiar sunt pasionați de gătit

Probabil aș mai găsi motive, dar, pentru moment, mă opresc la astea de mai sus.

Nu uitați, 28 septembrie – 1 octombrie, Parcul Rozelor, Timișoara, Street Food Festival. Program și alte cele utile găsiți pe evenimentul de Facebook.


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *