Timisoara – capitala culturala europeana in 2020?

Saptamana trecuta, cand am fost in studioul TVR Timisoara, realizatoarea emisiunii Ora de vara (Roxana Morun) mi-a lansat o provocare: m-a rugat sa imi exprim parerea despre controversatul subiect al posibilitatii ca Timisoara sa fie capitala culturala europeana in anul 2020. Amu…io ce sa zic. Imi pot exprima parerea ca simplu cetatean al orasului, insa, cu siguranta ca voi face o comparatie cu Sibiul, care a fost centul cultural al Romaniei si Europei in 2007.

De ce cred ca n-o sa reusim. In primul rand, din cauza infrastructurii. Toate drumurile de acces inspre Timisoara sunt absolut bombardate. Cu exceptia rutei Lugoj – Timisoara (via Recas) si Arad – Timisoara (care a inceput sa se strice pe cateva portiuni), absolut tot ce inseamna sosea nationala e sub orice critica. Sa nu mai vorbim de celelalte sosele ale zonei, care sunt in reparatii de cand le stiu io: Lugoj – Caransebes – Dr. Tr. Severin si Lugoj – Deva. Pai pe unde sa vina oamenii sa asiste la spectacole si alte manifestari culturale, daca nu au cum sa ajunga la noi?

Datorita faptului ca nu avem nici o manifestare culturala cu traditie si care ar putea sa aduca in Timisoara si mai multi turisti. Sibiul avea deja o traditie cu Festivalul International de Teatru, care in 2007 ajungea la cea de-a 14-a editie si care a cantarit mult in balanta cand s-a luat decizia ca Sibiul sa fie capitala culturala. Desigur, avem festivalul Plai, care anul asta ajunge la cea de-a 5-a editie si8 care exprima foarte tare multiculturalitatea devenita deja emblema pentru Timisoara. Mai avem si IRAF-ul, si, poate, Festivalul de Jazz de la Garana ar putea intra in lista. Singura problema e ca nu sunt promovate destul si ca municipalitatea nu se implica destul in a le sustine.

Pentru ca Timisoara inca sufera la aspectul general. Gropi pe strazi, locuri insuficiente de parcare, curatenia care este facuta impecabil in zona centrala si uitata cu desavarsire in cartierele marginase. Eu stau in cartierul Soarelui, zona foarte misto, de altfel, care “beneficiaza” de doua fantani arteziene proprii: niste tuburi din care se scurge apa, de multe ori urat mirositoare, pentru ca niste unii care vor sa construiasca un complex de blocuri+birouri nu si-au facut temele si au inceput constructia direct pe panza freatica.

De ce cred ca o sa reusim. In Timisoara exista aproape 15.000 de cladiri istorice (cele mai multe din tara), deci, in teorie, e un oras-monument. Istoria orasului e una fabuloasa, iar faptul ca avem trei teatre de stat, care tin reprezentatii in trei limbi, ar putea fi un atu important.

Primaria incepe sa se implice in dezvoltarea sportului (ieri au anuntat ca vor sustine financiar echipa de baschet a Timisoarei), iar asta e un semn ca ar putea sa se implice si in alte chestii, gen reconstructia cladirilor-monument alterate de autorizatiile de modificare obtinute in anii trecuti. Asta inseamna ca, foarte repede, e nevoie si de repararea strazilor si schimbarea sistemului de canalizare care, cel putin in partea centrala a orasului (cartierul Cetate), e defectuos rau.

Pentru Sibiu, faptul ca a fost capitala culturala a schimbat fata orasului. Si nu numai atat, s-au facut niste modificari si la structura sistemului de canalizare, s-a refacut sistemul de electrificare, practi, s-a reconstruit, pastrandu-i-se farmecul de oras medieval. Poate ca si pentru Timisoara s-ar putea face acelasi lucru.

Considerati acest articol o invitatie la discutie. As vrea sa aud parerile timisorenilor sau ale acelora care au vazut orasul, scrieti pe blogurile voastre, daca doriti, pentru ca eu una imi doresc enorm sa asist la schimbarea la fata a Timisoarei pentru un eveniment de un an de zile, care ne va pune definitiv pe harta Europei.


43 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *