Timisoara – capitala culturala europeana in 2020?
|Saptamana trecuta, cand am fost in studioul TVR Timisoara, realizatoarea emisiunii Ora de vara (Roxana Morun) mi-a lansat o provocare: m-a rugat sa imi exprim parerea despre controversatul subiect al posibilitatii ca Timisoara sa fie capitala culturala europeana in anul 2020. Amu…io ce sa zic. Imi pot exprima parerea ca simplu cetatean al orasului, insa, cu siguranta ca voi face o comparatie cu Sibiul, care a fost centul cultural al Romaniei si Europei in 2007.
De ce cred ca n-o sa reusim. In primul rand, din cauza infrastructurii. Toate drumurile de acces inspre Timisoara sunt absolut bombardate. Cu exceptia rutei Lugoj – Timisoara (via Recas) si Arad – Timisoara (care a inceput sa se strice pe cateva portiuni), absolut tot ce inseamna sosea nationala e sub orice critica. Sa nu mai vorbim de celelalte sosele ale zonei, care sunt in reparatii de cand le stiu io: Lugoj – Caransebes – Dr. Tr. Severin si Lugoj – Deva. Pai pe unde sa vina oamenii sa asiste la spectacole si alte manifestari culturale, daca nu au cum sa ajunga la noi?
Datorita faptului ca nu avem nici o manifestare culturala cu traditie si care ar putea sa aduca in Timisoara si mai multi turisti. Sibiul avea deja o traditie cu Festivalul International de Teatru, care in 2007 ajungea la cea de-a 14-a editie si care a cantarit mult in balanta cand s-a luat decizia ca Sibiul sa fie capitala culturala. Desigur, avem festivalul Plai, care anul asta ajunge la cea de-a 5-a editie si8 care exprima foarte tare multiculturalitatea devenita deja emblema pentru Timisoara. Mai avem si IRAF-ul, si, poate, Festivalul de Jazz de la Garana ar putea intra in lista. Singura problema e ca nu sunt promovate destul si ca municipalitatea nu se implica destul in a le sustine.
Pentru ca Timisoara inca sufera la aspectul general. Gropi pe strazi, locuri insuficiente de parcare, curatenia care este facuta impecabil in zona centrala si uitata cu desavarsire in cartierele marginase. Eu stau in cartierul Soarelui, zona foarte misto, de altfel, care “beneficiaza” de doua fantani arteziene proprii: niste tuburi din care se scurge apa, de multe ori urat mirositoare, pentru ca niste unii care vor sa construiasca un complex de blocuri+birouri nu si-au facut temele si au inceput constructia direct pe panza freatica.
De ce cred ca o sa reusim. In Timisoara exista aproape 15.000 de cladiri istorice (cele mai multe din tara), deci, in teorie, e un oras-monument. Istoria orasului e una fabuloasa, iar faptul ca avem trei teatre de stat, care tin reprezentatii in trei limbi, ar putea fi un atu important.
Primaria incepe sa se implice in dezvoltarea sportului (ieri au anuntat ca vor sustine financiar echipa de baschet a Timisoarei), iar asta e un semn ca ar putea sa se implice si in alte chestii, gen reconstructia cladirilor-monument alterate de autorizatiile de modificare obtinute in anii trecuti. Asta inseamna ca, foarte repede, e nevoie si de repararea strazilor si schimbarea sistemului de canalizare care, cel putin in partea centrala a orasului (cartierul Cetate), e defectuos rau.
Pentru Sibiu, faptul ca a fost capitala culturala a schimbat fata orasului. Si nu numai atat, s-au facut niste modificari si la structura sistemului de canalizare, s-a refacut sistemul de electrificare, practi, s-a reconstruit, pastrandu-i-se farmecul de oras medieval. Poate ca si pentru Timisoara s-ar putea face acelasi lucru.
Considerati acest articol o invitatie la discutie. As vrea sa aud parerile timisorenilor sau ale acelora care au vazut orasul, scrieti pe blogurile voastre, daca doriti, pentru ca eu una imi doresc enorm sa asist la schimbarea la fata a Timisoarei pentru un eveniment de un an de zile, care ne va pune definitiv pe harta Europei.
Tweet
Din cate stiu eu in Tm nu prea se canta… sa va iasa sa fiti capitala ca sa se cante mai mult, sa venim sa va cantam si noi. Intre timp sper sa se inchida aprozarele ca sa nu aveti de unde sa luati roshii :))
pai e foarte simplu, nu meritam. nu avem de ce sa meritam. ca nu avem cultura (asa cum bine ai precizat – iar garana chiar nu poate conta), nu am avem infrastructura, oamenii sunt foarte ‘prietenosi’, acele 15000 de cladiri istorice.. sunt istorie, caci mare majoritate sunt sau intr-o stare deplorabila.
si la cate s-au facut in 20 de ani… ma indoiesc ca ne va apuca cheful de lucru in urmatorii 10….
@rebirth, cultura avem, de manisfestari culturale cu traditie ducem lipsa. Insa eu zic ca nu e tarziu pentru astea si, daca interesul se manifesta, primaria va putea include si unul din aceste festivaluri (daca nu chiar pe toate) pe lista atractiilor din Timisoara.
deci: am fost asta noapte la caransebes. 40 km de la lugoj i-am facut intr-o ora. plus ca a trebuit sa merg pe drumul de timisoara – buzias – lugoj care la fel e, ca sa zic asa, mega-praf. restul nu conteaza daca nu ai cum sa ajungi.
@enzo, exact, infrastructura e la pamant, literalmente 😀
AVERTISMENT: Acest comentariu contine si degaja venin.
Momentan nu exista fonduri pentru reabilitarea acestor cladiri. Nu exista fonduri pentru ca nu s-au facut studii de fezabilitate si nu s-au sustinut proiecte (da, astea sunt proiecte). Exista, cel putin teoretic, solutia accesarii unor fonduri europene dar ne lovim de birocratia si incapabilitatea din Romania. Un exemplu ar fi finantarea sistemelor energetice considerate ecologice (panouri fotovoltaice, turbine eoliene, CHEMP-uri) care merge foarte greu pentru ca documentatiile respective sunt respinse pe motive politice in general.
O alta mare problema este organizarea si spravegherea lucrarilor. In Timisoara toul merge greu pentru ca autoritatile statului nu iau nici o masura daca termenele nu sunt respectate si lucrarile executate prost.
Sistemul de canalizare se va schimba treptat, pe tronsoane. Idei si propuneri ar fi, ramane sa vedem daca edilii orasului le vor concretiza. De exemplu exista un studiu pentru construirea unui pasaj subteran sub intersectia Parvan-Cluj, in vecinatatea strandului Termal.
Faptul ca ar fi misto cartierul Soarelui e parera ta. Totusi, nu stiu ce legatura are panza freatica cu tuburile. Panza freatica este suprafata apei subterane, la nivelul aferent. Nu se poate funda PE ea. Apa subterana nu are cum sa fie urat mirositoare. E mai curata decat cea care curge la robinet.
@Heitaru’, daca esti timisorean te invit sa faci o excursie la constructia NGF de pe strada Uranus.
Zona e misto pt ca are multe parcuri care sunt amenajate si e destul de liniste si pace. Acum…criteriile sunt subiective, bineinteles
Cunosc zona. Da, e parerea ta ca e misto. Intreb si eu, cum de nu i-ai dus pe blogării (proiectanti ei asa de felul lor) prin parcul rozelor si parcul central seara? E foarte frumos, mai ales primavara. Bine, nu mai e primavara dar se poate considera ca e in sufletele voastre.
Sibiul e complet altceva (ca tot l-ai dat exemplu). In primul rand ei nu-l au pe Ciuhandu. In al doilea rand nu exista mafia din Primaria Timisoara. In al treilea rand nu compari zona noastra mlastinoasa cu imprejurimile Sibiului. In al patrulea rand, faptul ca nu suntem in stare sa reabilitam bastionul, chiar si cu ajutorul strainilor, ar trebui sa ne dea de gandit.
Timisoara ar merita din plin sa fie urmatoarea capitala culturala. E un oras fascinant si, din mai multe puncte de vedere, are foarte mari avantaje. Parerea mea este ca TM are nevoie de o conjunctura favorabila, de o candidatura partener cu un oras care sa nu poata fi refuzat. Asta e cel mai important pas. Cum Luxemburgului nu ii putea fi refuzat acest titlu, din moment de un sfert din francezi, un sfert din belgieni, un sfert din olandezi si un sfert din germani semneaza condica acolo, un asemenea oras ar trebui lobby-t si de Timisoara pentru candidatura. Asta a fost un punct foarte important pentru Sibiu. Apoi, conteaza enorm sprijinul Bucurestiului, al Ministerului Culturii in primul rand. Pentru ca daca MC nu vrea si nu are pregatiti bani pentru program niciun oras nu are vreo sansa de unul singur. Investitiile intr-o capitala culturala depasesc de multe ori bugetul anual al unui oras, chiar si de talia Timisoarei. Programul cultural e ultima grija.
@Heitaru’ io zic ca se poate, daca primaria va face un efort. Atata doar ca eu cred ca si noi, cumva (inca nu mi-am dat seama cum) ar trebui sa sustinem proiectul.
@Brylu din cate stiu, Timisoara e “infratita” cu niste orase destul de mari din Europa. Sper din suflet ca si astia care ne conduc sa inteleaga ca e de importanta vitala sa avem srijinul unui oras bogat cultural.
Eu personal nu cred ca primaria va face un efort. Bani exista pe lumea asta dar trebuie sa si oferi ceva. De exemplu in multe tari s-au facut autostrazi, iar cel care a investit, isi recupereaza banii prin acea taxa.
Autoritatile locale vor avea alte probleme. Energia termica e nerentabila si cu micsorarea salariilor plata intretinerii iarna va fi o problema. Daca la momentul oportun n-au cerut explicatii celor de la Colterm, respectivii au cheltuit banii de care dispuneau fara sa mareasca eficienta centralei, iar acum sunt in pierdere. E greu de crezut ca vor gasi un investitor care sa lupte atunci cand vor sari pe el toti ca niste lupi infometati. Un alt exemplu clasic de prostie romaneasca e cazul Rosia Montana. Statul nu e in stare sa exploateze acele resurse naturale da nici nu faciliteaza accesul strainilor (desigur, in legalitate si respectand normele de protectie a mediului). In schimb le baga bete in roate doar doar mai dau si aia cate o mita. Pana la urma totul se reduce la management, care nu prea exista la noi.
Eu tot va zic sa ne facem partid, dar voi BATMAN , BATMAN.
Macar atunci avem motive reale sa ne injuram intre noi si sa ne haituim.
PLM!
chiar astazi am discutat cu unii dintre colaboratorii mei sa punem bazele unor evenimente culturale care sa aduca mai multi turisti in Timisoara. Am discutat si despre posibilitatea devenirii orasului capitala culturala in cativa ani. Eu zic ca lucrurile incep sa se miste incet, incet
Bai ce usor e sa comentam fara sa ne informam..
legat de cladirile istorice: http://www.agenda.ro/news/news/32823/guvernul-da-unda-verde-creditului-de-la-nemti-pentru-reabilitarea-cladirilor-istorice-din-timisoara.html
banii ar ajunge pentru vreo 200 de cladiri.
legat de Bastion: “lucrările la Bastion sunt realizate în proporţie de 85 la sută, iar termenul de finalizare este fixat pentru sfârşitul lunii septembrie.” http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Bastionul_din_Timisoara_va_fi_terminat_in_sfarsit_in_septembrie_0_315568466.html
Legat de canalizare nici nu ma mai apuc sa caut, numai eu stiu de cate ori am citit de lucrarile facute de Aquatim.. adica fratele meu daca n-or schimbat astia la conducte in TM. Uitati ca atunci cand s-au refacut cei 40 de km de linie de tramvai s-a schimbat si canalizarea. Ca ea nu face fata la o ploaie torentiala de zeci de litri sa vorbim cu arhitectii sefi de pe vremea comunistilor.
De acord ca se fac multe lucruri de mantuiala si ca exista o mafie si-n primarie si-n imobiliare si la drumuri.. Dar e imposibil sa nu se miste ceva si inainte.
Trebuie sa te gandesti ca “capitala culturala” e un “salt de credinta”. Se acorda un grant pentru potentialul cultural al respectivului oras. Stiti cine e anul asta capitala? Sunt 3: Essen, Istambul si Pecs, al 5-lea oras ca marime in Ungaria. Ati auzit cumva de Pecs? Auzi, Timisoara nu merita.. E vorba de PESTE 10 ani. Pana atunci vor fi gata si autostrada si centura si Plai va avea o traditie de 15 ani daca s-ar implica mai multi voluntari ca sa nu moara!! Si Nebu draga ai uitat de TMBase care are traditie de 13 ani pe scena electronica, si e cel mai cel din tara.. Btw, nu ar fi singura capitala Timisoara! Vor fi 3 capitale, iar in 2000 au fost 10! Deci e loc si pentru Timisoara.. n-o fi avand farmecul medieval al Sibiului dar viata culturala nu tine doar de ruine ci mai ales de oameni.
Cred ca va suna ciudat comentariul meu dupa ce am scris articolul acela despre Timisoara.
Mie mi se pare nerealista ideea, pentru ca Romania are foarte putine de oferit (nu discut potentialul) dpdv turistic si mai ales cultural, in conditiile in care la noi se fac reduceri de personal pe la teatre si opere, iar artistii au salarii mizerabile.
Din pacate, Timisoara e mai mult spoiala, pentru ca ce a fost odata maret si frumos, lucruri care ma inspira si azi, acum este paragina si mai mult, nu intereseaza pe nimeni, decat pe cei care vin sa descopere orasul.
Eu nu cred ca edilii orasului se pot ridica la inaltimea primarilor de acum 100 de ani si sa restaureze in 10 ani ce au construit ei in 20, pentru simplul fapt ca in 20 de ani s-a facut foarte putin pentru un oras care a devenit emblema pt Romania dupa revolutie.
Adica nici un oras din RO nu a fost atat de aclamat in anii 90 ca Timisoara, si totusi noi n-am avut sosea de centura, inca mai avem cele mai proaste drumuri, si lista poate continua.
Daca n-ar fi orasele din vest cu care ne-am infratit sau cele care ne-au mai donat ceva, oare unde am fi? Care politician a dat 2 bani pe Timisoara? Asta pt ca timisorenii nu au pus botul la neocomunism si nationalism in anii 90 iar dupa 2000 s-au sictirit si ei de ce e in Romania.
Eu sper din tot sufletul ca TM sa devina orasul care a fost altadata, acel loc fascinant de care ne povestea Dan. Ar fi minunat sa devina capitala culturala, dar inainte de asta trebuie ca orasul asta sa scape de imaginea unui oras neglijat de autoritati si asaltat de nesimtirea taranoilor care vin din alte parti ale tarii, la care parca nu avem solutie.
Iata care ar fi criteriile de selectie :
http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc459_en.htm
Deci, sa o luam pe rind :
Primordial este caracterul colaborativ european al proiectului cultural.
El trebuie sa implice cetatenii orasului dar si alti cetateni europeeni.
Proiectul trebuie sa fie durabil si sa se inscrie intr-un plan cultural pe termen lung pentru Timisoara. Cu alte cuvinte, ar trebui sa existe o viziune a ceea ce ar dori sa devina Timisoara culturala pe termen lung si sa se defineasca care ar fi etapele. “Timisoara, capitala culturala eurpoeana” ar urma sa fie una dintre etape.
Pe linga acestea, proiectul ar trebui sa fie condus de un grup competent in management cultural si independent fata de autoritatile politice, dar care sa colaboreze cu ele in mod armonios. Caracterul implicarii civice este deci prezent la doua niveluri si este primordial. Se pare ca nu trebuie asteptat ca primaria sa fie prima care sa impulsioneze proiectul. Sustinerea ei este insa necesara.
II las pe altii sa comenteze aspectele financiare, caracterul concret al programului si strategia de comunicare.
Probabil ca un prim pas ar fi o discutie bilant cu sibienii, despre sucesele si rateurile lor.
Cu stima
@Magindeam, multumesc pentru link si sugestie. Poate ca Brylu, sibian (adoptat) fiind, ar putea sa initieze o discutie pe blogul lui despre asta.
De unde pana unde afirmatia ca “cel putin in partea centrala sistemul de canalizare e defectuos rau”????
In anii trecuti s-au facut investitii serioase la infrastructura. Nu va mai amintiti santierele din centrul orasului??? Toate liniile de tramvai au fost inlocuite si odata cu acestea tot ce inseamna cablu, teava sau conducta subterana a fost schimbat.
In alta ordine de idei: Timisoara nu poate fi capitala culturala europeana nici in 2040. Prerea mea. Sa aratam ce?? Cum ascultam manele in plin centru orasului?? Cum mancam seminte? Sau poate ar trebui aratate frumoasele vile din Parcul Rozelor si pe locatarii lor?
Eu aş sugera să deschidem discuţia asta cândva după ce va dispărea gaşca lui Ciuhandu de la Primărie, în nici un caz înainte. Canalizare reabilitată, dar la o furtună mai serioasă cedează pompele şi back-up generator n-avem. Linia-cale reabilitată la tramvaie, dar pe Ştefan cel Mare pot să refacă lucrările că-i deja varză zona. Cazarma U stă părăsită de ani întregi. Parcul Copiilor idem. Nu mai spun de Cinematograful de vară, e în buricul târgului şi abia dacă mai ştim de el.
Pur şi simplu administrativ e o bătaie de joc. Cultural, să fim serioşi: IRAF tocmai a anunţat că nu mai continuă, Gărâna este mai degrabă a judeţului decât a oraşului, ne rămâne deci Plai. Mai sunt recitalurile Filarmonicii şi Festivalul Dramaturgiei, dar … cam subţire, una peste alta.
So .. potenţial o fi existând, dar administraţia actuală primeşte vot de neîncredere. By default.
@dAImon
Hmmm Nu sunt un sustinator al actualei administratii, dar daca acestia nu s-au ocupat de partea culturala, atunci …
Ciuhandu este primul primar din tara care refuza sa conciedeze angajatii institutilor de cultura. Mai mult, la presiunea lui guvernul isi schimba pozitia si spune ca institutiile de cultura nu vor avea de suferit in urma masurilor de austeritate.
In plina criza economica, doi ani la rand, se desfasoara festivalul mica viena cu concerte in fiecare sapatamana.
E o lista lunga cu evenimente culturale susinute de primarie, ar fi pacat sa ii criticam.
Legat de infrastructura: sunt convins ca recent ati vazut imagini cu orase din Germania, Polonia etc. aflate sub ape. Tot Ciuhandu o fi de vina si pentru acele retele de canalizare sau ploile cu debite neobisnuite?
Cazarma U este vanduta si urmeaza a se construi un hotel de 5 stele cu parcare sub sensul giratoriu.
Gradina de vara tine de filarmonica, Garboni este vinovat ca locul nu se modernizeaza.
IRAF-ul a avut tot sprijinul primariei, supararea a venit din cauza ca Festivalul de jazz de la garana a fost programat in acceasi perioada cu IRAF.
* Garana este in judetul Caras Severin
Eu nu m-as grabi sa acord vot de neincredere autoritatilor locale, mai degraba ar trebui acordat mancatorilor de seminte si ignorantilor din urbea noastra.
E bine ca lumea isi spune parerea pe marginea acestui subiect. A cazut bine acest articol pentru ca ne dam seama care e atitudinea oamenilor in general.
@richie: Canalizarea menajera si colectarea apelor pluviale sunt doua lucruri diferite. Pana acum s-au facut lucrari de rearatie si intretinere (in mare parte). Adica s-au inlocuit tronsoane de conducte. Canalizarea nu se schimba. Avand in vedere ca debitele sunt mai mari (mai multi locuitori) ar trebui redimensionate unele tronsoane din aceste retele. La fel si in cazul apelor pluviale. Modul in care acestea sunt colectate si descarcate a devenit precar. Atunci cand se fac lucrari de reabilitare se inlocuiesc doar bucati, nu se schimba solutia tehnica. Legat de cladirile isorice, dupa cum am zis si eu, bani exista. Ne vom impotmoli la metodologiile de accesare a lor. Dureaza mult mai mult rezolvarea actelor si avizelor decat proiectarea si executia.
@romeo: Da, Ciuhandu e de vina pentru retelele de canalizare. Primaria Timisoara e beneficiarul acestor lucrari. Ei au cerut doar reparatii, nu solutii pentru rzolvarea acestor probleme. Prin urmare, primesti ceea ce ai cerut. Un exemplu mai clar sunt drumurile care cedeaza in urma traficului greu. Din nou, primaria a cerut doar reparatii, nu consolidarea lor pentru traficul greu. Structura de rezistenta a drumurilor (sublima dar care llipseste cu desavarsire) este de vina pentru diverse cedari care duc la degradarea semnificativa a drumurilor.
Am zis sa scriu separat concluzia, in urma careia cred ca ar trebui sa mai cugetam toti.
Ca sa primesti o asemena distinctie (capitala culturala europeana) trebuie mai intai sa oferi. Noi romanii facem ceva de mantuiala si asteptam lauri. Timisoara a avut noroc cu strainii si tarile mai civilizate din jur. Acest oras nu merita (nici acum nici in 2020) aceasta distinctie. Da, poate ca exista evenimente culturale dar in rest nu avem mare lucru; poate doar povesti despre istorie si orgoliile legate de bunatatea oamenilor. Asta e crudul adevar. Orasul e gospodarit prost, lupte politice sunt multe si multe domenii au de suferit, comertul fiind unul dintre ele. Da, e un oras frumos dar trebuie sa rezolvam multe inainte sa emitem pretentii.
Eu am comparat Timisoara cu Cracovia. E micut, cochet, oameni frumosi si binevoitori. Totusi din punct de vedere al serviciilor suntem net inferiori. Ganditi-va si la transportul in comun care nu e pus la punct si lipsa posibilitatilor cand vine vorba de turism: infocentru de 2 lei, nu exista un tur al orasului, nu gasesti atractiile turistice ale orasului nicaieri si asa mai departe.
Deci, dragi blogări, dca tot va bateti cu pumnii in piept ca descoperiti farmecul ascuns al oraselor, aveti de gand sa si faceti ceva in afara de plimbari blogosferice?
@ Heitărul
Ce inseamna ca transportul in comun nu e pus la punct???
Nu e acoperita toata Timisoara cu mijloace de transport in comun?? Ori acestea nu vin la timp??? Daca la asta te referi, gresesti. Cat astept in Timisoara dupa tramvai, cam atat am asteptat si in Viena.
Problema este alta: atitudinea si serviciile oferite de angajatii RATT. Asta trebuie sa schimbam.
Despre comportamentul angajatilor RATT am scris aici
http://www.banatul-turistic.ro/opinii/799-un-zambet-pentru-mai-tarziu
@heitarul: daca imi permiti ca sa te citez ”Deci, dragi blogări, dca tot va bateti cu pumnii in piept ca descoperiti farmecul ascuns al oraselor, aveti de gand sa si faceti ceva in afara de plimbari blogosferice?”
Tu NU esti blogăr?Si daca DA tu ce faci ptr bla, bla, bla, bla. Daca nu esti blogăr atunci sunt incantat sa-ti citesc comentariile civice si nu ma intereseaza ce faci ca si cetatean si cum susti ”comunitatea, orasul” bla,bla,bla.
Daca esti blogăr ,atunci din pacate ptr tine faci parte dintre noi si spre surprinderea ta uni din noi au facut ceva si nu numai pe bloguri ptr orasul asta : http://nebuloasa.info/timisoara-mea : http://nebuloasa.info/timisoara-mea : http://nebuloasa.info/cu-nasul-pe-sus
Acum te mai intreaba unul din eiii meiii interiori pe tine: ai propus tu ceva , orice, ai cerut ajutorul ”comunitatii blogosferice” si nu te-a ajutat? Ai avut vreun proiect de care noi sa stim si sa nu ne implicam daca se doreste ?
Fi dragut pana la capat si satisfa-mi aceste curiozotati, daca doresti desigur.
RIM
Ps: pentru cei care nu stiu in Timisoara mai exista de 10 ani sau ceva de genul un festival de teatru care va incepe prin 20. Interesati-va!
Pss: @heitărul am si eu cateva proiecte online si offline, imi faci niste poze? Daca trebuie si platesc!
Nu am citit toate comentariile. Am o singura intrebare. Este macar un singur Timisorean autentic printre critici? Timisoara are pe langa festivalurile mentionate o lista uriasa de alte evenimente. Muzica, teatru, arte, film. Probabil e cel mai prolific oras muzical cu TMBase, 48h, UGTM, etc. E singurul oras caruia ai pasa de zona centrala. Zeci de parcuri, probabil singurul din romania care se poate compara cu orasele occidentale dpd al parcurilor. E singurul oras care incredibil de dezvoltat economic. Anul aceasta a depasit Bucurestiul, un oras de 400 de mii, fara dreptul la o atonomie locala adevarata. Dar si fara tv/radio sau presa locala. E singurul oras unde cineva a fost condamnat ca a daramat o casa monument. Legat de infrastructura, pe de o parte anul viitor va fi gata probabil autostrada, dar chiar si asa e aproape si aia de la unguri si aia de la sarbi, in plus avem unul dintre cele mai dezvoltate aeroporturi. E adevarat ca au mai ramas putini timisoreni veritabili, probabil mai putin de 20%. Ce nu inteleg e cum de toti vin aici, traiesc aici, muncesc aici, si totusi toti ajung sa critice orasul. Am la lucru un milion de .mh-dudes care injura incontinu orasul. Nu ai inteleg. Fratilor de ce nu va mutati la Ploiesti? M-am plictisit.
Ceea ce mi-a placut pe acest blog este faptul ca cel putin o parte din membri sint orientati catre actiuni, ceea ce e rar la noi. Sa contribui la salvarea unei vieti omenesti, sa contribui la redescoperirea culturala a unor orase, sa impulsionezi deschiderea catre lectura si cultura sint lucruri rare astazi.
Am convingerea ca in felul asta avanseaza o tara, prin mobilizarea cetatenilor care realizeaza lucruri frumoase si/sau utile la nivel local.
Din ceea ce sugereaza textul Uniunii Europeene, trag concluzia ca actul fondator al unei candidaturi a Timisoarei pentru a deveni capitala culturala europeana (in 2020 sau mai tirziu, caci, din cite vad Clujul se pozitioneaza deja http://www.napocanews.ro/2010/07/s-a-infiintat-asociatia-cluj-napoca-2020-%E2%80%93-capitala-culturala-europeana.html ) ar fi constituirea unui comitet de initiativa, format deopotriva din personalitati culturale si din manageri capabili si cu viziune.
Prima misiune ar fi redactarea unui document programatic despre cum doresc locuitorii sa arate Timisoara culturala peste 20 de ani.
Spre exemplu Lille, care a fost selectionata in 2004, a pozitionat proiectul pe o arie regionala si tranfrontaliera implicind si municipalitati belgiene care au participat activ la priect. Probabil ca Timisoara are mari atuuri in acest domeniu caci legaturile cu Novi Sad si Szeged, (poate si cu o regiune austriaca) sint vechi si bazate pe o proximitate de cultura si de civilizatie. Regiunea Banatului, ea insasi, este inca un mozaic armonios al mai multor culturi europeene.
Organizarea s-a bazat si pe cei 17 800 de benevoli care au capatat statutul de ambasadori.
Al doilea punct forte la Lille à fost organizarea de evenimente culturale majore care au atras sute de mii de vizitatori : expozitii de arte plastice (expozitia Rubens a atras 300 000 de vizitatori), concerte… dar si expozitii pe teme de clutura urbana moderna (despre cultura skate)
Per total anul cultural a atras 9 miloane de turisti.
In fine, viziunea pe termen lung s-a concretizat prin reabilitari urbane si construirea de infrastructuri culturale care marcheaza durabil evolutia culturala a regiunii :
– programe de amenajare urbana,
– reablitarea patrimonoiului (nu numai in Lille ci in toata regiunea)
– doisprezece centre culturale (in Belgia si Franta)
– redeschiderea Operei din Lille
– un centru des sporturi urbane (skate, roller etc)
http://www.mairie-lille.fr/fr/Culture/lille-capitale/lille-capitale
Iata ca dupa desfasurarea evenimentelor anului 2004, orasul continua efortul prin proiectul “Lille 3000″
http://www.lille3000.eu/lille3000/fr/presentation.php
Imi pare rau ca exemplele sint in franceza si nu in engleza, dar cu un mic efort se pot studia exemple similare in engleza.
http://www.cork2005.ie/about2005/theyear.shtml
Deci, cine este candidat pentru comitetul de initiativa ?
Clujul a luat-o inainte.
@romeo: Da, ma refer la serviciile RATT. E greu pentru un strain sa inteleaga si sa foloseasca transportul in comun. Ca sa nu mai zic ca in multe cazuri nu ai de unde sa-ti cumperi un amarat de bilet. Nu exista harti in oras, si nici indicatii in alte limbi. In plus, cum poti avea pretentia la turism fara un amarat de tur al orasului in care sa incluzi faimoasele si istoricele obiective?
@Roland: Ar trebui sa renuntam la “timisoreni autentici”. Cei care au venit din alte orase locuiesc si lucreaza in Timisoara. Balivernele cu spiritul localnicilor si cu autenticitatea banatenilor nu-si au locul intr-o lume civilizata. Daca la asta am ajuns, eu sunt “timisorean autentic”. Conduc o masina cu numere de Bucuresti din cauza firmei de leasing. Asta ma face mai putin timisorean? Pe mine personal ma deranjeaza orgoliile, chiar daca vorbim de “autentici” sau nu, indiferent de zona tarii la care se aplica.
@Carcalacul: Eu nu sunt blogăr. Am un asa zis blog unde imi etalez valentele artistice si textele slabe pe care le scriu. Nu ma intereseaza comunitatile de blogări, mai ales pentru ca am vazut principii si atitudini gresite, pe care eu nu le impartasesc sau tolerez. Desigur, nu toti sunt la fel. Atata timp cat nu agreez ce fac aceste comunitati nu vreau sa fac parte din ele.
Eu am o profesie si un loc de munca. Principala mea pasiune e fotografia. Deci si prin urmare nu-mi propun sa schimb lumea prin “proiectele” online.
Am sa dau un exemplu pentru a evidentia ce vreau sa spun cand afirm ca blogării nu fac nimic. E vorba despre acea actiune cu Redescopera Romania, extrapolata pentr orase. Mi se pare incredibil ca in urma unei excursii prin tara sa nu existe macar 1 articol decent! 1= UNU. Prin articol decent inteleg sa descrii respctivul loc, sa publici fotografii decente, ca sa putem vedea toti despre ce vorba. Desigur, niste informatii ca de cat despre cai de acces, cazari si programe de vizitare. Pai nu asta trebuia sa faca? Nu trebuia sa promoveze un ceva care nu e cunoscut de prea multa lume? In plus unii blogări mai scriu tampenii in articolele alea, articole care au un scop. Daca era un articol in care isi povestea Xplorio vacanta, intelegeam – atata poate omul.
Trecem la #timisoaracuiafost. Am citit un numar de articole pe tema asta. La fel toate. Jumate din articol erau link-urile blogărilor. Erau si poze: Tonomata cu Makavelis, Nebuloasa cu Makavelis, Tonomata langa muzeu, Tonomata indopandu-se cu nu stiu ce de la KFC si asa mai departe. Cei care citesc laudele pe blogurile voastre, ce anume au descoperit?
P.S. Folosesti excesiv (si neadecvat) cuvantul proiect. Imi poti spune despre ce e vorba intr-un mail si iti voi da un raspuns. Important e sa am timp, de bani nu am nevoie si nici de reclama. Daca eu imi practic pasiunea si tu poti folosi rezultatele, e un castig suficient.
@Heitărul
ai un loc unde iti postezi fotografiile?
@Heitărul
Nu ai dreptate in ceea ce spui despre bloggeri. Afirmi ca in urma intalnirilor dintre acestia nu a rezultat nimic in afara de niste texte mult prea pesonale in care nu sunt descrise obiectivele turistice, conditiile de cazare etc. Te inseli. Rezultatul acestor intalniri a fost maxim. Sunt foarte multe persoane care vor citi acele texte si vor parcurge traseele respective. Nu e nevoie de descrieri exacte, ci de ceva care sa inspire. Daca ar fi invers toate reclamele de la TV ar fi pline de detalii tehnice, dar, cum poti vedea si tu, nu apare niciunul.
Imagineaza-ti o reclama la Coca-Cola facuta dupa logica ta. Nu ar mai cumpara nimeni.
@Heitărul : inca una si ma duc (dar nu am inteles si nu o sa pot dormi la noapte asadar sa lamurim…), nu de alta dar mai am treaba si ”pizdele ruleaza fin”.
”Eu am o profesie si un loc de munca. Principala mea pasiune e fotografia. Deci si prin urmare nu-mi propun sa schimb lumea prin “proiectele” online. …. Important e sa am timp, de bani nu am nevoie si nici de reclama.” : nu sti unde dam cu sapa zi de zi fiecare din noi si cu toate acestea ”uni” isi fac timp sa scrie balarii pe blog, sa se intalneasca cu oamenii ,sa ii plimbe, sa stranga banii, sa rezolve canalizarii, sa doneze sange….
”Cei care citesc laudele pe blogurile voastre, ce anume au descoperit?”: ma gandesc ca daca intra in continuare pe aceste bloguri or fi gasit ceva, ce ar fi sa ii intrebi direct pe ei?!
”Eu nu sunt blogăr. Am un asa zis blog unde imi etalez valentele artistice si textele slabe pe care le scriu. Nu ma intereseaza comunitatile de blogări, mai ales pentru ca am vazut principii si atitudini gresite, pe care eu nu le impartasesc sau tolerez. Desigur, nu toti sunt la fel. Atata timp cat nu agreez ce fac aceste comunitati nu vreau sa fac parte din ele.
Eu am o profesie si un loc de munca. Principala mea pasiune e fotografia. Deci si prin urmare nu-mi propun sa schimb lumea prin “proiectele” online.” Si acum intrebarea: daca TU nu faci parte din comunitatea asta, nu faci nimic ptr comunitate in general ptr ca nu-i asa nu vrei sa schimbi lumea , ce drept ai sa iti dai cu parerea mai ales din afara? Sau esti unul din aceia din Centru care comenteaza orice, despre oricine, fara ca macar sa stie cu ce se mananca?
Si ca sa inchei apoteotic: ”Daca EI (eu) imi/si practic/a pasiunea si NOI/VOI/EI/ELE (tu) poti folosi rezultatele, e un castig suficient.”
…
Ps: asadar mai bine ai face ceva concret in aceasta privinta.Am fi cu toti mult mai castigati.
Pss: si pentru ca stiu ca esti o persoana inteligenta , ma gandesc ca ti-ai dat seama ca, cuvantul ”proiect” in vocabularul meu inseamna altceva!
O seara fascinanta tuturor!
Over and out.
Ups asa e cand iti sta capul numai la pizde…
Scuze am uitat ceva.
@Heitărul: avand in vedere ca ”noi” ne adresam domniei voastre/tie cu ”Heitărul”, te rog frumos sa arati aceelasi respect. Numele este Tomata cu scufita?!
OK?!
Ps: multumesc, stiu ca nu te vei mai face de ras.
Cred ca doar timisorenii isi pot da seama ca asta nu se poate intampla. Orasul nu s-a dezvoltat intre 1996-2000 si nu cred ca acum are sansa. Oamenii sunt destul de dispusi sa faca sacrificii insa ajutorul guvernamental este inexistent. Si fara asta nu se va intampla nimic. Astia de la putere dirijeaza fondurile dupa bunul plac, catre primarii lor. Este o nedreptate care cu siguranta va duce la neindeplinirea conditilor pentru Timisoara.
Iasi o sa fie atunci in 2020,avem aici prea mult potential ,cel mai mare din toata tara cred…pacat ca nu e exploatat…
@Carcalacul: Tu ori nu vrei sa intelegi, ori nu poti. As merge pe prima varianta.
1. Eu am o profesie si un loc de munca. Asta inseamna un numar de ore din cele 24 ale unei zile. Mai exact in jur de 10. Daca adun cele 7 ore de somn se fac 17. Mai raman 7 ore pentru lucruri de rutina si ceva timp liber. Acel timp liber il dedic celor dragi si pasiunilor pe care le am. Pana aici e clar? Daca altii aleg sa faca altceva sau mai au timp si de alte lucruri, e numai treaba lor. Poti plimba oamenii sau poti face ce vrei tu cu timpul tau.
2. Imi dau cu parerea pentru ca exact celor ca mine se adreseaza aceste campanii. Adica oamenilor care nimeresc pe blogurile voastre. Ei ar trebui sa fie tentati sa viziteze anumite locuri dupa ce citesc articolele.
3. Pe langa ca am citit majoritatea articolelor, am citit si reactii la ele, evident ale oamenilor care nu au participat. Majoritatea se bucurau ca blogării s-au distrat. Si atat. Daca aceste campanii nu sunt dedicate oamenilor care nu sunt implicati, e ca si cum Coca Cola ar face reclamele pentru angajatii companiei.
4. Nu stiu cu ce se mananca ce?
5. Cuvantul proiect inseamna altceva in vocabularul tau? Hai serios! Intr-un spatiu public tu atribui de unul singur sensuri noi unui cuvant? Atunci cand nu esti intr-un spatiu public poti vorbi cum vrei tu. Chiar ca si Makavelis.
6. Daca ai observat, de cele mai multe ori nu alterez numele sau pseudonimele celor carora ma adresez. Intre mine si Tonomata au fost si sunt mici conflicte deci nu mai e acelasi respect. Cel putin nu reciproc. Nu cred ca acela e numele. Buletinul ei ar arata ciudat, cred.
In concluzie, eu critic orice ca nu stiu cine din centru. Am criticat ceva facut prost. E foarte simplu. Si argumentele mele sunt simple, de altfel. Atitudinea ta e exact ceea ce am criticat pana acum cand m-am referit la comunitatile de blogări. Stiu ca tot timpul sunt criticati cei care fac ceva, dar ceva-ul ala facut prost nu inseamna ca e bine, chiar daca a existat un volum de munca.
@romeo: E nevoie de descrieri exacte. Mai ales cand blogul se numeste “blogdeturism”. Daca imi spui cu ce tramvai ajung in locul de unde a inceput revolutia nu inseamna ca dai detalii tehnice. Dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. Sunt destule site-uri care fac bine aceste lucruri. Daca eu vin din Vanju Mare in Timisoara cum parcurg un traseu turistic care trebuia doar sa ma “inspire”? Pai caut harti, intreb lumea (ca acum 30 de ani) si ma afund in google. Daca tu ai scris un articol decent, imi fac o idee. Adica vorbesti de un colt de tara si nu-mi spui nici macar cum pot ajunge acolo?
O astfel de campanie se compara cu o reclama transmisa la tv? Adica faci o reclama in cateva randuri? Daca da, te asigur ca nu ai nevoie de sponsori sau de astfel de excursii. Faceti o poza de grup si facem un colaj cu fiecare obiectiv turistic din Romania. E de ajuns pentru o reclama.
Blogării au fost plimbat prin aceste locuri ca apoi sa faca ce stiu ei (sau ar trebui sa stie) mai bine: SA SCRIE despre.
Eu sunt timisoreanca. Asta imi da dreptul de a comenta?
Am lucrat 10 ani in media timisoareana si locuiesc in oras de cand m-am nascut. Teoretic cam stiu ce s-a facut si mai ales ce nu s-a facut si inca nu se face. Am avut sansa de a calatori destul prin lume si am “testat” cum este pe la altii. De la transportul in comun la orice altceva.
Cu toate eforturile celor care realizeaza diverse evenimente culturale (sunt din fericire destui si unele evenimente chiar sunt deosebite), nu cred ca ne calificam inca pentru asa ceva, cu toata dragostea pentru orasul meu, consider ca nu suntem pregatiti si, daca nu se va face mai mult decat pana acum, nici 2060 nu va fi un an potrivit pentru noi.
Orasul are o infrastructura de coma (inca nici centura nu este terminata, nu discut despre calitatea drumurilor din Timisoara, ca stim prea bine cum este), suntem sugrumati de cersetori si tigani (iar de ultimii nimeni nu are curajul sa se atinga, pentru ca au deja la degetul mic atat Primaria cat si Politia, avem putine locuri de parcare, o gara de nord campioana la jeg, un aeroport deja prea mic, taximetristi asa cum ii avem.
In momentul in care aduci turisti in masa pentru o asemenea intreprindere, trebuie sa ai cu ce sa ii “ingrijesti”. este inadmisibil sa nu existe un mijloc de transport decent de la aeroport in oras, decat taximetristi smenari (ca aia decenti nu prea au loc) etc. Dupa ce se “arde” o data cu serviciile primite, un asemenea turist nu se mai intoarce.
Asa ca mai e de lucru destul de mult. Trebuie sa existe locatii automatizate pentru luat bilete, ca nu mai suntem in 1900 toamna sa avem chioscuri care functioneaza doar cateva ore pe zi, trebuie ca in FIECARE mijloc de transport si statie sa existe harti specializate, mai ales ca n-avem zeci de linii de transport etc.
Scuza cu “este netul” nu tine, pentru ca oamenii nu vor sta cu notebook-ul in dinti toata ziua. Trebuie sa existe harti cu atractiile turistice (nu brosuri uriase), dar totusi ceva informatii, la care turistul sa aiba acces, trebuie scosi din business cei care se tin de mizerii, astfel incat mancatul in restaurant sau calatoria in sine sa nu mai fie o chestie de “noroc”.
Dupa ce devenim un oras cu adevarat turistic, putem discuta de alte daravele. Momentan e de dat cu sapa si de organizat.
@dojo, doamne ajuta pentru comentariu, ca deja faceam icter de la cat de tare s-a deviat de la subiect
@Heitărul: ai dreptate!
Love u tube!
ce-i drept, nu stiu ce evenimente sunt in timisoara si da, FITS Sibiu a contat foarte mult in desemnarea sibiului pentru capitala culturala.
in rest… sibiul nu avea gara, nu avea aeroport calumea…ambele erau in paragina dar s-au reparat cu ajutorul 2007. mai mult, si acum sibiul sta foarte prost cu legaturile feroviare cu orasele mari din romania… restul fiind inexistente. sibiul nu avea curse aeriene doar spre bucuresti, cele internationale erau aproape inexistente. dupa 2007 a ajuns blueair in sibiu
curatenia in sibiu in cartiere e la pamant. in turnisor de exemplu sunt doar 4 (patru) strazi asfaltate (cele nationale), restul sunt de pamant. 2 cartiere mari nu au inca canalizare.
in sibiu nu exista fotbal de prin ’90 incoace. doar echipa de baschet ce mai scartaie dar sportul nu este si nu a fost niciodata o prioritate pentru romania.
cladirile din centru aratau ingrozitor. tot cu ajutorul 2007 s-au restaurat
deci… nu vad care ar fi minusul fata de ce avea sibiul inainte de 2007, un oras cu mult mai putini locuitori etc etc
da..de fapt minusul ar putea fi criza de bani din momentul asta. cam atat.
Am fost in Sibiu de cateva ori, e un oras superb. Am fost si in Cluj, e simpatic. Am fost mult si la sarbi si la unguri, si la cehi. Dar sincer cred ca Timisoara are ceva in plus. Poate din cauza ca e in romania. Si mai e ceva. In Timisoara la orice ora din zi sau din noapte, ai unde merge sa bei o bere sau sa te distrezi. Sau sa faci o baie noaptea. Sau sa strabati orasul pe bicicleta din parc in parc sau pe malul begai. Din pacate nu stiu cine sunt comentatori de mai sus, dar ..in orice mijloc de transport e o harta. In orice bar intri, exista dupa modelul 7seri, gratuit o harta turistica cu cateva locati si specificatii.
Nici Timisoara nu se califica pentru a fi capitala culturala, la fel cum nici Sibiul nu se califica la vremea depunerii candidaturii. Si festivalul “plai” va trece in 2020 de varsta de 15 anisori, cum se intampla. Cat despre Infrastructura…ma bucur ca Sibiul superculural e in mijlocul tarisoarei, fiind si singurul lui atu, daca ne gandim bine cuvantul “gara” era mult mult peste ce avea Sibiul la momentul devenirii sale de capitala culturala, era vai mama lui, cat despre aeroportul care abia acum e gata, si deja se surpa, nu mai vorbim. Timisoara se califica probabil cel mai mult (sa nu neglijam totusi Clujul) pentru a fi capitala culturala, asa cum suntem noi, mult mai mult decat o facea Sibiul. Competitia ar trebui si ar fi trebuit si pentru 2007 sa fie intre Timisoara si Cluj, cu tot respectul pentru Sibiu, cu istoria lui si autoritatile lui competente (dar si bine plasate unde trebuie 😉 ), orase cu o cu totul alta anvergura, istorie, potential samd decat frumosul Sibiu (parca 2 piete frumusele nu sunt neaparat de ajuns… ). Importanta nu este situatiunea actuala ci ce si cum se va face in viitorul care incepe de “maine”, Clujul avand un totusi un usor avans, alt ritm de dezvoltare, desi acum 15 ani situatia era inversa (multumiti edililor timisoreni, pe care ii avem de cam tot atatia ani in frunce si nu suntem in stare sa ii imbunatatim).
Cu stima si speranta ca Timisoara va ajunge unde merita si unde meritam!
Soseaua Timisoara – Jimbolia e foarte buna, iar Jimbolia -Sannicolaul Mare e si mai buna
@lucius facius…comparativ cu alte orase cu pretentii din romania, cartierele din sibiu arata mult mai bine (inclusiv la curatenie, in ciuda a ce spune Tudor St.Popa).cel putin la partea asta clujul si brasovul sunt mult sub sibiu. dar na, orase mai mari, o fi greu de gestionat. la timisoara n-am fost. deci, nu ne bazam doar pe centru.
si lasa, timisoara si clujul nu se pot mandri cu o istorie mult peste a sibiului. poate nici macar peste, cel putin pt anumite perioade, gen sec.18. ca doar nemtii-s nemti, iar la cluj n-au fost niciodata si la timisoara au venit tarziu. apropo de asta, sibiul a avut lobby adevarat, nu obisnuitele naivitati romanesti. poate ar trebui si timisoara sa se dea pe langa svabi(adica landul baden wurtenberg, tara lor mama) si austrieci(aia care i-au adus pe svabi). n-aveti unu’ sa-l alegeti primar?sau un sarb, orice. numai roman si tigan nu, ca riscul e mare si dovedit. doar de aia arata romania cum arata