Tramvaiele Timișoarei

shutterstock_271624550 Sunt un om răbdător. N-am fost așa întotdeauna, am devenit între timp. Nu mă deranjează lucrările din centrul Timișoarei, m-am obișnuit – oarecum – să lucrez în zgomot și praf. Atâta timp cât știu că rezultatul va fi unul bun, nu mă deranjează să aștept. Să strâng din dinți. Să mă bucur anticipând rezultatul.

Dar pentru numele lui [completați cu numele zeității preferate], domnilor din administrația locală, faceți ceva cu tramvaiele! Sunt un focar de infecție care amenință să ne pună pe toți în carantină în curândul foarte apropiat. Asta pe lângă faptul că, incă vară și caniculă fiind, înăuntru temperatura depășește lejer 45 de grade, dacă nu chiar mai mult de atât.

Tramvaiele Timișoarei de azi sunt o rușine. N-am încotro și trebuie să le folosesc, așa că circul zilnic cu tramvaiele 2 și 10 (la dus) și cu tramvaiele 1 și 5 (la întors). Da, știu, aș putea să merg pe jos – ceea ce se și întâmpla, de multe ori -, dar nu despre asta e vorba. Mijlocul de transport în comun pus la dispoziția cetățenilor de către autoritățile locale ar trebui să nu fie insalubru. Măcar atât, dacă nu există aer condiționat (în timpul verii) sau căldură (în timpul iernii). N-ar trebui să mă tem de boli, n-ar trebui să mă ard (la propriu) când pun mâna pe o bară de metal din interior.

Pentru oferta asta de transport în comun, nimeni n-ar trebui să-mi ceară să plătesc bilet. Nu pentru murdăria pe care o culeg la fiecare călătorie, de mi-i frică să pun mâna pe haine când ma dau jos din tramvai. Da, ok, mă spăl pe mâini în secunda în care ajung la o sursă de apă, dar tramvaiele astea care-s acum în circulație nu se mai curăță nici cu 20 de litri de dezinfectant pe metru pătrat.

Mi-aș dori foarte mult, nespus de mult, ca oamenii din primărie și cei de la RATT să fie nevoiți să circule măcar o săptămână cu aceste tramvaie. Să vadă cu ochii lor ce se întâmplă cu noi, locuitorii simpli ai acestui oraș, în ce condiții suntem nevoiți să circulăm. Da, știu, avem două tramvaie reabilitate în teste, dar sunt 9 (nouă) linii a câte (cel puțin) patru tramvaie pe fiecare linie. Deci 36 minim, din care 34 sunt focare de infecție.

Faceți ceva, oameni buni. Scoateți-le de pe linii și dați-le foc. Puneți în locul lor niste autobuze, ceva, orice altceva. Chiar și niște căruțe. Orice ar fi mai bun decât bolile astea cu roți pe care le așteptăm resemnați în fiecare zi să ne ducă sau să ne aducă de pe unde avem treabă.

Foto: Tramway by Shutterstock


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *