Tu ce-ai putea sa faci?

shutterstock_131622074 Ma uitam cu doua seri in urma la un serial, pe ProTV. Cred ca ala a fost primul episod, nu-mi dau seara exact. Serialul se numeste “Terra Nova” si e povestea unei familii care ajunge de pe Pamantul anului 2149 pe Pamantul preistoric, cu 85 de milioane de ani in urma. Nu stiu ce se mai intampla pe mai departe, ca n-am fost curioasa, nu e un serial chiar atat de bun.

Ideea e alta. Personajul principal e politist pe Pamantul ala din 2149. Pe Pamantul preistoric nu prea are ce face cu insigna de politist si arma din dotare. Nevasta-sa e doctor, iar dialogul cu seful coloniei de oameni e cam asa:
“- Bun, deci nevasta-ta e doctor, de doctor avem nevoie. Dar cu tine ce facem?
– Pai da-mi o insigna si o arma si pune-ma la treaba; sigur trebuie sa va apere si pe voi cineva de raufacatori.
– (seful coloniei, razand) Aaaa…nu. Uite, la departamentul de agricultura ne mai trebuie un om, crezi ca te descurci sa cureti o bucata de gard?
– N-am facut asta niciodata, dar o sa-mi dau silinta.”

De multe ori ma pun in situatia personajelor din filme. Ma gandesc cum as reactiona eu la o anume presiune, cum as rezolva o problema, ce drum as alege daca as avea acea viata. Deh, imaginatie. Iar acum m-am trezit intrebandu-ma: daca lumea pe care o stiu s-ar sfarsi maine si ar trebui sa fac orice altceva decat fac acum, ce-as putea/sti/invata sa fac?

Pana acum am avut urmatoarele joburi (din liceu incepand, ordine aleatorie): spalator de vase in birt, ospatar, functionar import-export (ocazie cu care am invatat diverse chestii din industria marochinariei, ca am vrut sa trec pe la fiecare departament al fabricii, timp de o saptamana), barman, director general, sapator de gauri in pamant pentru copaceii ce trebuiau aranjati frumos, carator de galeti pline cu flori, director executiv peste aceleasi galeti cu flori (si peste o mana de oameni, dar, in special, peste flori). E adevarat ca ultimii 10 ani au fost cu top management, dar asta e mai putin important.

Mi-am dat seama ca as putea face orice. Nu cred ca exista moment in viata mea la care sa nu ma adaptez, fie el bun sau rau. (da, nu radeti, si pentru binele din viata e nevoie de o mica perioada de adaptare) Nu m-as da in laturi de la nimic as munci orice: bucatareasa, spalatoreasa, sapator de santuri, batator de cuie, vopsitor. Orice.

Sigur, n-as vrea sa fiu pusa in situatia aia in care va trebui sa renunt complet la ceea ce fac acum, dar daca va trebui, n-o sa stau degeaba sa ma plang ca lucrurile nu-s asa cum as fi vrut eu. O sa ma ridic si o sa merg mai departe, asa cum am facut intotdeauna.

Stiti, vorba aia cu “sa fim sanatosi, ca in rest putem duce orice” e tare adevarata.

Foto: What Would You Do by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *