Cea mai frumoasa saptamana din 2014

Facebook cover Neil Cowley Trio JazzTM 2014

Iubesc jazzul si iubesc festivalurile. Combinatiile dintre cele doua mi se pare, uneori, raiul. Sunt norocoasa ca de 8 ani locuiesc foarte aproape de Garana, locul in care se tine an de an (in luna iulie, al doilea sau al treilea week-end) Garana Jazz Festival, si-mi e foarte usor sa ajung acolo, atata timp cat imi setez din asta o prioritate. Caci locurile de cazare la Garana sunt mai mult decat limitate, avand in vedere ca acolo e un sat cu 200 de case din care maxim 12 sunt pensiuni. Daca acum cativa ani era in regula sa sunam pentru rezervare prin aprilie-mai, anul asta se pare ca trebuie sa ne grabim. E inceputul lui februarie si pensiunile sunt ocupate in proportie de 50%.

Tot in iulie, in Timisoara, exista de anul trecut inca un extraordinar festival de jazz, JAZZ™ pe numele lui. Am avut marea onoare sa fiu prezenta acolo ca parte din echipa (desi nu eram chiar parte din echipa) si sa traiesc trei zile de backstage absolut fabuloase, sa cunosc greii jazzului mondial si sa stau de vorba cu ei. O experienta plina de emotii, de neuitat.

Anul acesta ma intorc la JAZZ™ in calitate de PR al festivalului si marturisesc ca sunt mai mult decat nerabdatoare. Pana acum s-au anuntat doua nume, Anoushka Shankar si Neil Cowley Trio (“cel mai ascultat pianist din lume fara sa stie nimeni cine e” – pianistul lui Adele), dar va zic ca urmeaza si altele si mai si.

Pe cealalta parte, Garana Jazz Festival a anuntat Joey DeFrancesco, un pianist-hammondist (asa-mi place mie sa le zic astora de canta la orga Hammond) care are si o voce extraordinara. Nu stiu daca reusesc sa ajung cand va sustine concertul, se pare ca va canta, totusi, pe 11 iulie, dar astept cu interes celelalte nume din line-up, caci pentru doua seri tot o sa fiu acolo.

Cea mai frumoasa saptamana din 2014 incepe pe 9 iulie si se termina pe data de 13 iulie. S-a tot vorbit prin presa despre un razboi intre JAZZ™ si Garana, dar adevarul e ca razboiul nu se afla nicaieri. Ambii producatori ai festivalelor (PLAI pentru JAZZ™ si Marius Giura – organizator – pentru Garana) sunt prea ocupati sa-si faca treburie si n-au vreme sa se certe. Dovada in acest sens e line-up-ul pe care fiecare se straduieste sa-l alcatuiasca, iar asta nu lasa loc de certuri; cand muncesti, n-ai timp sa te certi. JAZZ™ s-a pus mai devreme cu doua zile tocmai pentru a nu impiedica timisorenii care vor sa se bucure de jazz bun sa-l vada si acasa, si la Garana.

Ne asteapta doua festivaluri de exceptie in Banat si eu abia astept sa ma bucur de cea mai buna muzica.


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *