Tu cum mai asculti muzica?

shutterstock_189900014 Ma gandeam ieri, raspunzand la articolul lui Vali de aici, cat de mult s-a schimbat felul in care ascultam muzica. Daca in urma cu 20 de ani (pe cand incepeam sa ascult muzica in mod organizat) faceam asta cumparand albume intregi, “scotand” versuri, incercand sa decriptez mesaje cu foarte mare atentie, in ultimii ani ascult muzica doar cand lucrez, cand fac curatenie, cand spal vasele, cand scriu, cand conduc. Adica intotdeauna cand fac altceva.

Nu mai stau pe canapea, cu radio-casetofonul langa ureche. Nu mai incerc sa derulez inainte si inapoi si sa notez versurile. Acum am Google pentru asta. Bine, nici nu mai prea ascult muzica “cu vorbe”, prefer instrumental mult de la o vreme. Jazz, funk, electric jazz. D’astea.

Dar sa nu deviem. Mi se pare ca am pierdut putin sensul muzicii in viata noastra. Nu mai inchidem ochii sa ascultam cu adevarat sunetele. Poate ca e normal sa se intample asta. Cu atatea de facut, cine mai are vreme sa asculte muzica? Adica s-o ASCULTE, nu s-o auda bazaind in fundal.

Cu gandul asta in minte de ceva vreme deja, am incercat sa-mi regasesc placerea de a ma concentra pe muzica, mai ales cand vreau sa ascult muzica unui artist nou descoperit sau o muzica mai veche, dar peste care nu mi-am mai aplecat urechea de ceva timp. Asa ca-mi pun hainele sport si plec la plimbare. Ritm alert, zone linistite – fara masini, 6-7 kilometri dus-intors. Ma concentrez pe ce ascult si nu mai simt durerea din gambe atunci cand ritmul alert incepe sa-mi lucreze muschii; o simt doar cand ajung acasa, dupa o ora si ceva de plimbareala si cu toata muzica buna in minte.

Sunt curioasa daca voi, cei care mai veniti aici din cand in cand, mai ascultati muzica cu toata mintea spre ea – spre muzica. Si daca da, cum faceti?

Foto: Listening to Music by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *