Turist prin Timisoara – 1
|Pentru ca tocmai m-am intors acasa si pentru ca tot ceea ce am vazut prin tara in ultima vreme este absolut formidabil, m-am gandit ca, timp de o luna, sa ma plimb prin frumoasa urbe din Banat si sa incerc sa redescopar frumuseti autentice, cladiri si locuri prin care trecem zilnic, dar pe care nu le observam, in graba noastra zilnica…
M-am grabit sa scriu articolul asta inainte sa public aventurile ultimelor zile prin Moldova, ca sa prind prima zi a lunii iulie, ca nu-i frumos sa incep din data de 2 😉
Mai jos aveti vila Muhle, o cladire care e obiectul uni scandal intre comunitate si Primaria orasului: se pare ca un cap al tiganimii locale si-a insusit abuziv cladirea, cu niscaiva bani impinsi pe la buzunarele cui trebe. Promit sa ma interesez mai mult pe subiect, poate punem si de-o ancheta blogeristica.
Vila se afla pe strada Mihai Viteazu, iar eu am trecut pe langa ea de cel putin 10 ori. Pe saptamana. Si e prima oara cand o vad. Din cate am citit, Wilhelm Muhle (cel care a construit vila) a creat primul soi de trandafiri produs vreodata la noi in tara, in anul 1888. Trandafirul avea petale aurii, cu pete albe si se numea “Madame Josephine Muhle”.
Asta e episodul 1. Daca mai vreti, continui, daca nu, nu 😀
Tweet
Unde ai gasit date despre ea? Eu o stiu de muuult, ca tot timpul treceam pe langa ea in faculta si chiar imi placea mult veranda
OMG e casa mea de suflet din Timisoara. De fiecare data cand trec pe acolo raman minute in sir in fata portilor sa o admir. Recunosc, ca de multe ori m-am imaginat locuind in ea 😀
Nu stiam ce e cu ea pana sa citesc articolul tau
Eu una aştept şi episodul doi, că ar fi fain să cunosc mai multe despre oraşul adoptiv
@crinutza, pe maretul internet. Am cautat o vreme, ce-i drept 😀
Hai ca ai inceput bine. Eu trec zilnic pe langa ea, pentru ca stau foarte aproape. Din pacate are o istorie recenta foarte tumultoasa.
astept si eu episodul 2
nu-ți ajunge o lună. Timișoara îi plină de clădiri din ăstea. Și nu numai clădiri. Fiecare zonă, clădire, stradă, parc, își are câte-o poveste.
Oricum, faină idee. Mult spor 😉
@Adi, daca nu ajunge o luna, prelungim. Sa vad cum ma descurc cu obtinerea informatiilor 😀
Mai vrem 😀
Casa asta e iubita de multa lume, am prieteni/e care tot timpul vorbesc de ea, ca-i in paragina, ca n-o repara nimeni. Ar fi bine sa se stie de ce stau lucrurile asa.
Ideea e f buna si daca te pot ajuta sa-mi spui
@richie, multumesc. Ce zici, am putea sa adunam niste oameni si sa ne plimbam ca japonezii prin oras? :))
am citit articolul, si comentariile si am fost foarte surprinsa ca, multa lume a indragit aceasta casa, se confirma ca este deosebita si multi dintre noi si-au imaginat cum ar fi sa locuiasca in ea.
Pacat ca aceste case ajung pe mina cui nu trebuie si …in final dintr-o frumusete arhitecturala se ajunge la un kitsch!!!
asteptam vesti!!!
@Nebu: am putea incerca. eu sunt pentru si cred ca ar mai fi. “Turist in orasul tau” ar fi fun. Plimbare cu itinerar..
Ma intreb cati ati sesizat finetea si simplitatea monogramei de pe poarta
Ma bucur ca ti-ai pus ideea in practica! Si ca exista si episodul 2 😉
Succes si spor!
Despre aceasta cladire va pot spune ca prin anii 1970-1980, locuia in apartamentul cu terasa un profesor cu sotia lui. nu mai stiu nimic despre ei si nici nu stiu cine sunt actualii proprietari. Singura modificare pe care o constat, fata de acei ani, este gardul de la strada care este inlocuit si iedera de pe cladire care a fost curatata.
Ultimii proprietari de care stiu eu era o familie de rromi, acum cam un an jumate, poate doi. Probabil ca tot a lor e si nu le pasa.
Ador casa asta de cand am venit prima oara in Timisoara! Din pacate, e obiectul lacomiei mafiei imobiliare…e o ancheta detaliata in Adevarul.
Cam asta s-a intamplat recent cu faimoasa casa.
http://www.cotidianul.ro/timisoara-protest-impotriva-mafiei-imobiliare-tiganesti-203987/