Tutoriale nebuloase 1

Treaba asta cu sefia nu e tocmai usoara. Si pentru ca m-am hotarat sa dau o mana de ajutor celor care vor sa fie sefi cautand cu nea’ gugal, iata cateva sfaturi despre cum sa fii un sef adevarat:

Daca ai ajuns sef prin promovare de la corespondenta (sau secretariat), nu uita sa le aduci aminte colegilor tai ca doar tu esti ala care a fost remarcat de catre inalta conducere. Ei, niste prosti, au noroc sa se afle in preajma unui inteligent ca tine.

Fii atent la problemele lor. Asculta-i. S-ar putea sa dai de o chestie pe care s-o folosesti ulterior, cand va trebui sa-i concediezi. Sau sa-i penalizezi. Sau sa-i retrogradezi.

Da-le multe sarcini. Daca se poate, unele pentru care trebuie sa munceasca si in weekend. Doar tu esti sef si trebuie sa delegi, nu trebuie sa-ti pierzi vremea cu task-uri inutile. Si, neaparat, da-le niste termene limita imposibil de atins, decat daca renunta la viata lor personala. Ce daca isi strica relatiile cu toata lumea? Tu ai niste rapoarte de dat mai departe.

Daca ti se pare ca ai sarit calul si subalternii se uita la tine cam cas, atunci ai o problema. Dar stai linistit, se rezolva. Ii scoti la un team-building de cateva ore intr-o crasma fancy din oras, le dai de baut, razi si te simti bine cu ei. Poate mai afli si ceva pareri pe care le au despre sefii tai directi, asa ai cu ce sa-i santajezi.

Scoate-le ochii doua luni, in continuu, ca le-ai dat de baut pe banii tai. Neaparat sa spui ca nimeni din conducere nu a aprobat intalnirea, dar tu ai tinut mortis sa ii scoti in oras.

Fa sedinte. Multe. Inutile. Sambata la amiaza, daca se poate. Daca pe tine nevasta te-a lasat si a plecat in weekend sa se plimbe pe la Paris, tu suferi. Daca esti un frustrat care nu prea stie ce-i aia o prietena, suferi la fel de tare. Asa ca toata lumea tre sa sufere cu tine. O sedinta da rezultate daca are de la trei ore in sus, deci, daca poti, tine-i pana seara. Bine, risti sa fii blestemat, dar care sef e placut de angajati?

Critica-i intr-una. La fiecare greseala. Ce daca au facut o suta de lucruri bune? Nu-s platiti sa faca greseli. Tu nu gresesti. Dar nici nu muncesti.

Asuma-ti meritele muncii lor. Departamentul ala merge bine pentru ca TU stii cum sa-l conduci. Noroc cu tine ca rezolvi problemele din zbor. Aia care lucreaza cu tine si-ar tot da cu capul de pereti daca n-ai fi tu acolo sa-i ghidezi.

Nu acorda mariri de salariu. Daca le dai un deget, iti iau toata mana. Lasa-i sa traga, sa asude si, eventual, penalizeaza-i. O sa-ti multumeasca atunci cand vor lua salariul intreg.

Cam astea sunt sfaturile mele pentru tine, cel ce vrea sa devina un sef adevarat. Lista e deschisa, sunt sigura ca si voi aveti cate o indrumare :)


15 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *