Un moment stanjenitor

O dupa-amiaza linistita, Centrul Vechi al Bucurestilor si o cafenea in care astept, in compania prietenilor, momentul la care ar trebui sa plec spre aeroport. Lume multa si pestrita, lene generala, ca doar asa se traieste o duminica adevarata. Ma gandesc ce bine mi-ar prinde un somn de dupa-amiaza, dar mai iau o gura de cafea si-mi trece.

Unul din prieteni pleaca la baie, ceilalti doi sunt ocupati sa se intepe (un cuplu perfect, din punctul meu de vedere, ador tachinarea intre doi oameni care se iubesc), eu ma uit in jur si vad doua domnisoare cum intra pe usa si cauta din ochi o masa libera. O vad undeva langa geam si se indreapta spre ea. Trec pe langa masa unor “domni” englez, unul din domni o opreste pe una din ele, destul de brutal, pentru ca o prinde de mana. Ii spune ca la ei la masa sunt doua locuri libere, domnisoara refuza elegant si merge mai departe sa-si ocupe masa la care prietena ei deja se asezase.

Domnul, insistent. Intai isi modifica pozitia corpului in asa fel incat sa le vada pe domnisoare cat mai bine, apoi, cand una dintre ele (cea oprita de el) iese afara sa vorbeasca la telefon, “domnul” o ia la intrebari pe cealalta, incercand sa o convinga sa se mute la masa lor. La fel de amabila, dar ferma, domnisoara il roaga sa nu mai insiste, ca nu e cazul.

Musiu se retrage, dar se pune pe alt scaun, privind ostentativ la ele (intre timp se intorsese si cealalta) si, din cand in cand, le mai spune cate una alta. Fetele se tot privesc, se mai uita in pamant, se mai uita la ospatarita dupa ajutor, dar nimeni nu pare sa fie interesat de faptul ca acel mare domn englez le hartuieste.

La un moment dat, noi ne-am ridicat, ca a trebuit sa plecam. Am mai aruncat o ultima privire spre masa fetelor, care se pregateau sa plece si ele, desi abia gustasera din cafelele pe care si le comandasera. Probabil ca au vrut sa evite un eventual scandal, insa eu cred ca responsabilii cafenelei ar fi trebuit sa-i pofteasca afara chiar pe cei doi barbati fatali.

Si ma intreb, ce dracu stiu oamenii astia despre fetele din Romania? Sau e doar o chestiune de grobianism pur, “am bani, is smecher”?


11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *