Un rau care se face Timisoarei
|Timisoara a ajuns Caracalul Romaniei. Cel putin, asta se vede din stirile care impanzesc presa timisoreana in ultimele luni. Palmieri, zebre, treceri alb-violet pentru pietoni, Piata Unirii transformata in parcare, anticonceptionale pentru ciori. Si altele.
Sunt satula de intrebarile venite de la prietenii mei din alte orase: “ba, ce primar aveti voi acolo?” sau, preferata mea “mai face primarul ala altceva in afara de a va face de ras?” Nu mai zic de mistouri, pare ca toata lumea ia de bun absolut orice zic ziarele, fara sa se deranjeze sa-si puna niste intrebari. Ca poate nu e chiar asa.Ca poate se exagereaza. Ca poate se mai intampla si altceva in orasul asta.
Ne plangem ca e inchis orasul, ca a intrat in reparatii. Chiar si eu ma plang de asta, e imposibil sa mai circuli cu masina spre centru, de la periferie, fara sa ocolesti trei sfert din oras.Asta e, se lucreaza. Oamenii sunt revoltati, ziarele la fel. E normal. Dar la fel de normal e sa se lucreze pentru a avea un oras mai frumos. Mai curat. Mai aranjat. Fara gropi pe strazi. Imi amintesc cand a intrat Sibiul in reparatii, prin 2005. Tot orasul. Centrul era de netrecut, in loc de pavaj aveam o mare gaura de 4 metri adancime si vreo 15 latime. Practic, nu stiu cum intrau in casele lor oamenii care locuiau pe centru. Strazi inchise, mai toate din centrul istoric. Nu mai existau parcari, trotuare, nimic. Sibiul era o mare gaura plina cu noroi. Dupa 2007 incolo se spun doar cuvinte de lauda despre Sibiu. Dar, ca sa arate in felul in care arata azi, s-au facut sacrificii, iar sibienii au fost primii care au trebuit sa inghita situatia cand nu era atat de roz.
N-avem un primar senzational, dar Timisoara a intrat in reparatii. E prima oara dupa aproape 8 ani cand schimbarile sunt vizibile. Cladiri ce-au stat in reparatii ani intregi sunt acum terminate. Strazi pline de gropi reparate intr-o saptamana (cum ar fi strada Borzesti sau centura din zona Padurea Verde, timisorenii stiu despre ce e vorba), zona centrala care a intrat in reparatii toatale. Da, decizia cu transformarea Pietei Unirii in parcare nu e cea mai fericita si cred ca se putea gasi alta solutie.
Primaria se implica foarte tare in actiuni culturale: filmele de la Cannes aduse la Timisoara, opera rock Mesterul Manole, concertul Al di Meola, festivalul PLAI si alte multe evenimente mai mici, dar importante pentru viata culturala a orasului. Nu vad ziarele sa se inghesuie prea tare sa scrie cronici despre aceste evenimente sau sa faca o lista a evenimentelor saptamanale din oras. Sunt vreo 2 publicatii care fac asta sporadic, dar e mai interesant sa faci misto de primar decat sa scrii lucruri cu adevarat utile.
Presa ar trebui sa informeze. Si cu bune, si cu rele. Imaginea Timisoarei e patata tocmai de acei oameni care ar trebui s-o apere si pe care nu-i deranjeaza ca tot ce se vede acum despre orasul in care traiesc sunt barfe, can can-uri si adevaruri spuse pe jumatate. Primaria Timisoara are o criza de imagine ca la carte. Iar vina primarului este ca nu-si ia un purtator de cuvant care sa raspunda intrebarilor jurnalistilor si care sa nu ia totul personal.
Timisoara nu e asa urata. Primarul nu e atat de prost. Timisorenii nu-s atat de letargici. Nu tin aici o pledoarie pentru primarie, ca nu-s nici surda, nici oarba. Dar poate, doar poate, dracul nu e atat de negru si ar trebui sa ne mai uitam putin in jur, inainte sa inghitim tot ce ne arunca articolele din ziare.
Tweet
Care presa?
Uite titlu dintr-un ziar auto-catalogat “quality”: AROGANŢĂ MAFIOTĂ. MII de locuitori ai unui ORAŞ MARE ar putea fi NEVOIŢI să-şi schimbe ACTELE DE IDENTITATE din cauza CLANURILOR de RROMI
O vita incaltata a luat de buna o ironie a unui timisorean si gata, a facut articolul. De unde sa stie Gheo din Berceni ca nu e chiar asa?
la Focsani eeste un santier vesnic, noroaie ca la tara si sperante moarte
Sunt si eu Timisorean si treceam zilnic si prin zona Michelangelo si pe stradutele din centru si chiar daca acum se merge greu si recunosc ca dimineata pe la 8 e nebunie prin tot orasul mai bine 2, 3 ani de drumuri deviate decat ultimul oras din tara. Pt ca asa zum ai zis de 8 ani nu sa mai facut nimic, in unirii si libertatii cladirile cad la propriu pe trecatori.
Poate Robu e mai ciudat cu ideeile lui cu Palmieri si cu conceptionalele dar pe vremea cand inca era in Politehnica si inca nu ajunsese senator a fost singurul care a reusit sa construiasca un corp nou si nu e nici mic si nici urat.
Nu vad prea multi oameni care sa fi facut asa ceva.
De obicei primarii amagesc alegatorii cu promisiuni.
Mai bine 10 idei ciudate si 2 facute calumea decat promisiuni si primisiuni si nu se intampla nimic.
Am vazut reprezentarile grafice de la pasajul Michelangelo si zona ce va deveni pietonala in centru, daca doar jumate din ce am vazut va fi in realitate eu sunt fericit.
Nu zic că n-ai dreptate: sunt perfect de acord cu repararea oraşului şi mă bucur foarte, foarte tare că primăria face ceva în sensul ăsta.
Ce nu pricep eu e: de ce au demarat lucrările la Unirii în miez de iarnă? De când sunt eu pe pământul ăsta n-am văzut firmă de construcţii care să lucreze iarna asfalt. Nu de lene, ci pentru că legile fizicii îngreunează situaţia.
Consecinţa e că lucrările vor lucra tot cât ar dura dacă ar începe în martie, doar că noi vom avea 3 luni în plus să ne necăjim.
Eu sunt de acord cu tine că nu e dracul așa de negru, că mai trebuie compromisuri, că nu trebuie să dramatizăm tot timpul. E trist că o bună perioadă de timp nu s-au făcut multe și lumea are pretenții, dar asta e situația.
Nu sun de acord în schimb cu treaba cu cultura și spectacolele. Nu sunt de acord să le scoți în față, nu că nu mă bucur că sunt. Hai că ăștia de la ziare sunt cum sunt, dar cultura nu înlocuiește infrastructura. Istoria a dovedit că orice se dezvoltă pe baza infrastructurii. Ăsta e primul lucru de care au nevoie oamenii, mai apoi și de cultură pentru cei ce gustă. Ideea e că luxul nu ține loc necesității. Om fi noi mai spirituali dar nici chiar așa.
Cât despre primar, la noi în primărie problemele sunt mult mai mari decât el.
Bogdan, in Timisoara exista multi jurnalisti buni (ca peste tot in tara, de altfel). Problema e ca acesti jurnalisti buni nu mai au loc de non stirile despre oras.
Mihai, nu stiu ce a facut Robu la politehnica, habar n-am. Stiu, insa, ca e loc de imbunatatiri in ceea ce priveste organizarea administratiei locale.
Ovi, asa e, ai dreptate. Eu nu zic ca se intampla numai lucruri bune, zic doar ca e bine sa le aflam si pe alea, atunci cand sunt. Ca de rau e usor sa spunem.
Dam, am pomenit de cultura pentru ca asta ma intereseaza pe mine. Ma bucur ca se fac lucruri la Timisoara, ma bucur si mai tare ca primaria sprijina evenimentele de felul asta. Ca se poate mai mult, sunt de acord. Ca exista alte probleme mai mari – iarasi sunt de acord. Dar sa vuiasca presa timp de 3 zile ca Robu a dat nush ce gherla pe gura, nu mi se mai pare normal. Alea nu-s stiri.
Păi cică nici luminițele din oraș nu sunt de nu știu câte zeci de mii de euro.
Eu nu înțeleg drama aia cu parcarea în Unirii, având în vedere că e temporară situația. Oricum, printre corturile ălora cu Roșia Montană, pozele cu palmierii și știrile de 2 lei eu zic că ne merităm miștoul. Facem și noi haz de necaz.
Stai că era să uit. Se plâng și blogării (Alecsandra Palconi) de târgul Crăciun. Nici slănina nu mai e pe lacul Timișorenilor.
@ovi sirb: execuția începe cât de repede se poate. Dacă băieții deștepți au învârtit hârtii toată vara, ”cât de repede se poate” poate însemna iarna. Da, e nasol și da, unii încearcă să facă ce se poate.
Sunt departe, si nu am fost de mult acasa . Abia astept !! Sunt convinsa ca sunt inca multe motive pt care orasul meu ramane ce a fost . Un loc deosebit , frumos . Ca e loc de progres si aici ? Normal 😉 . Iar Oamenii sfintesc locul .
La multi ani 2014 !
@Nebuloasa, sunt de acord ca intotdeauna e loc de mai bine dar atat timp cat se schimba ceva si se merge inainte e un inceput. Si nu doar administratia locala trebuie schimbata noi locuitorii Timisoarei trebuie sa ne schimbam daca fiecare in loc sa stea cu mana in san dupa ce a mers la vot si asteapta totul de-a gata am face cateceva ar fi un ajutor nesperat.
Si aici nu ma refer sa mergem in parcuri sa facem curat dar sa nu facem gunoi, nu trebuie nimeni sa stearga grafitti-urile dar poate sa nu le mai facem, nu trebuie sa ne plangem ca arata urat orasul cand blocul sau casa in care stam arata ca vai de lume. Mana de la mana si incet incet se poate.
Eu nu am un blog atat de vizitat incat sa pot forma o opinie dar tu si cu ceilalti plus blogurile mici ca ale mele pornind o campanie poate ar schimba ceva sau … poate sunt naiv.
Da şi nu prea. E clar că e un rău care i se face Timişoarei dar nu cred că jurnaliştii sau ce-i care i-ar pune să scrie de rău îs de vină. Răul pleacă de la strategia de imagine(dacă asta o fi) a “noii stăpâniri” care prin voci oficiale şi postacii dedicaţi vine cu discursul “până acum 16 ani s-a dormit, acum venim noi şi facem puţin deranj dar după aia va curge lapte şi miere pe Bega”. Ceea ce e şi fals şi rău-voitor: s-a făcut ceva în perioada 1996-2012? Clar da-reabilitare zona Iosefin, reabilitare infrastructura tramvai(aproape toate tronsoanele), înlocuire parc de autobuze şi troleibuze, reţele edilitare pe numeroase străzi şi ar mai fi multe. A fost suficient cât s-a făcut? Clar nu, se puteau face mai multe lucruri iar dacă se găsea o cale de colaborare cu “centrul” poate veneau mai mulţi bani şi mai multe proiecte ar fi fost implementate. Dar să vii să spui “totul începe de acum” e o prostie pe care nu şi-o asumă nimeni dar la care multe voci din conducerea PMT face referire.
Primarul nu e atât de prost. Dar Doamne, chiar e atât de arogant. Printre altele a hotărât el singur că n-are nevoie de purtător de cuvânt(a zis ceva de genul “de ce să cheltui banii cetăţenilor degeaba? doar şi eu ştiu să vorbesc!”) şi că poate ţine zilnic “briefing-uri” de presă ca apoi tot el să se supere că se scrie într-un anumit fel despre Domnia Sa. Că poate planta palmieri şi vizita ţări străine atunci când avea de planificat şantiere iar când oamenii au protestat împotriva diverselor încălcări ale normelor de bun-simţ a răspuns cu răsuflatul argument “eu fac ceva” şi cu expiratul “cei care protestează sunt comandaţi politic”. Că poate asfalta străzi întregi iarna în timp ce vara se freca menta iar anul viitor va oferi diverse argumente ştiinţifice pentru gropile şi faliile care vor apărea. Că în loc să rezolve un subpasaj (Jiul de exemplu) poate îngropa milioane de euro într-o echipă de fotbal care n-ajută cu aproape nimic oraşul şi care nu interesează pe aproape nimeni. Că în loc să se ocupe de rezolvat probleme el ca primar are sarcina de a fi principalul “vector de imagine”. Şi alte şi alte.
Şantierele-s OK, lumea înţelege cum stă treaba şi au fost şi aici cratere de 3-4 m adâncime şi 10m lăţime (Văcărescu 2011, Republicii ~2003, Regele Carol ~2000) nu deranjul provocat e problema. Ce irită e că vara nu se lucrează 24/7 chiar dacă ar permite vremea dar termenul lucrării se prelungeşte pentru că “iarna nu-i ca vara”(mai ales la Michelangelo) iar când se întreabă “de ce?” e servită scuza “nu sunt bani!”. Bine că sunt pentru diverse prostii dar pentru lucrurile esenţiale se mai caută, poate poate cândva s-or găsi. Răul care i se face Timişoarei nu pleacă atât din tastele ziariştilor senzaţionalişti cât din peniţa edililor cărora le pasă mai mult de “sponsori” şi mai puţin de cei pentru care, teoretic, lucrează.
Timisoara si timisorenii oricum au ajuns sa fie urati si blamati la un nivel atat de visceral si public incat nu mai stii ce sa crezi.
Imi amintesc perioada 2005 – 2007 in Sibiu, ajungem si noi acolo in curand.
Din pacate nu mai ai cum sa procedezi altfel.