Cât e de ușor să fii autentic?

14185539140_7a01cdbe31_z Acum câțiva ani, la un festival, am stat de vorbă cu Grigore Leșe la o conferință de presă. Nu-s înnebunită după om, dar atunci a zis ceva ce probabil n-o să uit prea curând: „Singurul moment în care ești cu adevărat autentic e atunci când ești cu nevastă-ta-n dormitor. Când îți dai jos hainele și rămâi tu, ăla adevărat. În rest, e doar teatru.” Iar asta pentru că, fără a fi vedete, suntem în fiecare moment sub lupă, urmăriți de oamenii din jur, de societate, de reguli.

În ziua de azi, mai ales într-o Românie dezbinată de politică, să fii autentic e al naibii de greu. Să ai o părere diferită de majoritatea prietenilor de pe Facebook, de exemplu, e sinucidere socială. Să rămâi fidel unor principii și valori iarăși e o provocare pe care mulți preferă s-o sară și să-și vadă de cele lumești. Să încerci să tragi de tine să ieși dintr-o situație care nu-ți place, iarăși e o bătaie de cap prea mare. Și atunci preferăm să rămânem în obișnuință, să ne anulăm gândurile care ne fac să fim noi înșine, să ne mințim că suntem altfel pe interior, dar mai bine nu arătăm, că se interpretează.

Însă atunci când decizi că tu ești mai important decât restul lumii, totul se schimbă. În primul rând, în tine, în liniștea pe care o simți când te pui seara în pat. Greutățile rămân aceleași, dar sufletul ți-e curat. Nu-ți pasă de critici pentru că nu-ți pasă de cei care judecă. Nu-ți pasă de oamenii care vorbesc despre tine pentru că sunt destul de lași cât să n-o facă cu tine de față. Te pui zilnic la îndoială, dar o faci pentru că vrei să afli mai multe, nu pentru că n-ai încredere în tine. Abia când rezolvi toate astea în sufletul tău poți începe drumul spre autenticitate. Merită? Eu zic că da, e doar o altă etapă a unui drum care cumva ar trebui să ne facă mai conștienți de noi.

Aici trebuia să fie un text despre cât e de ușor să fii autentic, scris la rugămintea celor care au început, în Timișoara, o mișcare numită „Inspire Other Travelers”. Îmi pare rău că nu pot zice că e ușor, dar pot zice că merită să fii autentic. Prima conferință dintr-un șir se întâmplă pe 29 martie, iar detalii găsiți aici.

Photo credit: markus spiske on Visual Hunt / CC BY


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *