Valiug-Crivaia-Semenic
|Weekendul trecut, cu ocazia Startupdays, am ajuns din nou la Valiug, mai exact, in satul Crivaia, ca acolo e “coliba” celor de la Gasthof Tirol (dada, aia de vreo 4 margarete, cu jacuzzi, sauna etc). La o vreme, pe cand echipele munceau cu drag si spor, avant si bucurie, am fugit pentru o ora si jumatate pana la Semenic, statiune de munte, cu partie micuta, dar draguta.
Fiind inceput de octombrie, era cam pustiu pe acolo. De fapt, pustietatea se simte inca inainte sa ajungi in statiune, cand vezi niste mori de vant parasite, ramasite ale unui semi-proiect de energie eoliana inceput de comunisti. Am vazut o gramada de cabane parasite, cu geamuri sparte si ziduri care stau sa cada.
Am urcat pana la pietre, am gafait putin, ca atata tabac tre sa se simta undeva, dar a meritat. Privelistea de sus e superba, iar aparatul cu care eram dotata n-a prea izbutit sa cuprinda frumusetea peisajului.
De vizitat? Da. De stat? Nu stiu, poate ca iarna e mai multa animatie pe acolo. Dar e un loc bun de pus pe harta turistica a romanului dornic sa-si cunoasca tara.
PS: Poze Valiug – Crivaia si Semenic.
Tweet
Semenicul e unul dintre cele mai deprimante locuri in care se poate merge. Cabanele acelea cenusii iti imping rapid gandul in urma cu cel putin 20 de ani. In ceea ce priveste ski-ul, e o gluma proasta ce este acolo.
In schimb, Garana sau Brebu merita toata atentia.
In primul rand acelea nu sunt mori de vant. Eu vorbesc pe bloguri cu mori de vant. Este vorba de turbine/generatoare eoliene (brutal spus). Nu e un semi proiect. Nu cred ca se urmarea alimentarea intregii tari prin aceasta metoda. In acel loc a fost nevoie de un plus de energie electrica si s-a realizat prin acele generatoare. Find o tehnologie invechita si avand un randamant scazut, au fost abandonate. Da, nu era nevoie sa se pastreze aspectul dezolant dar asta e. Mai sunt acolo pentru ca nu le poate fura nimeni.
Este pe harta turistica. E pustiu pentru ca nu sunt conditii. Sunt preturi mari si nu exista investitori din cauza politicii din regiune. Fiind singura statiune in apropiere unde se poate ajunge si iarna cu masina m-am interesat si eu de conditii si preturi. Scump si prost.
Acum am si eu o intrebare (da, tot timpul am): de ce proiect inceput de comunisti? Da, regimul era unul comunist. Dar tot ce s-a facut in tara tine de tehnica si de unele influente. Culmea, oamenii erau mult mai capabili atunci si politicul nu intervenea in partea tehnica a proiectelor. Da, modul in care se realizau multe nu era unul fericit, dar asta e alta discutie. Principiul e simplu: a fost nvoie de curent, s-a adus un generator. Nu vad nimic comunist in asta.
Azi chiar n-am chef de autosuficienta ta.
Rau e sa te to critice unul sau altul pentru orice lucru marunt. Sa dezvolte fiecare greseala si sa faca pe Mircea Popescu. Un articol despre hateri si exagerarea din jurul lor si ai scapat.