Virgil Ianțu, concert cu muzică simfonică și dor de Timișoara

Peste exact trei zile, pe 19 iunie, Virgil Ianțu va concerta în Piața George Enescu din Capitală, în cadrul celei de-a X-a ediții a Bucharest Music Film Festival. Colecția de muzică românească „Ieri și azi” lansată în urmă cu un an de Virgil Ianțu va fi pusă în scenă în seara de 19 iunie, sub forma unui concert simfonic extraordinar.

Vizual Eveniment

Eu n-o să pot fi la concert, desigur, dar l-am luat pe Ianțu la câteva întrebări, să-și mai facă de treabă și cu mine, că n-are destul cu repetițiile pentru concert. Am vorbit despre decizia de a aduce o orchestră lângă muzicienii deja implicați în proiect, despre colaborarea cu Sebastian Burneci și despre Timișoara lui dragă.

“Ieri și azi” e un album complex în sinea lui. Reorchestrarea pieselor vechi cu un sound nou presupune destul de multă muncă, iar munca împreună cu Bucharest Jazz Orchestra îmi imaginez ca n-a fost tocmai ușoara. Nu îți complici viața muzicală și mai tare introducând iî acest mix perfect funcțional și o orchestră simfonică?

Cu o formula de zece muzicieni pe scena, viata e complicată. Am alături muzicieni foarte buni, cu un program bogat, și nu e întotdeauna ușor să îi ai alături, dar ce lucru de calitate se face ușor?
Cu orchestra în această formulă extinsă mă pregătesc de ceva timp pentru evenimentul de deschidere a Bucharest Music Film Festival, organizat de Arcub, de vineri, 19 iunie.

Ai lăsat direcția muzicală pe mâna lui Sebastian Burneci. Amândoi sunteți caractere puternice și stiți foarte bine ce vreți să transmiteți prin muzica pe care o faceți. Cum ai luat decizia de a lucra cu el și cum se desfășoară o “sesiune de lucru” între voi doi?

Sebastian este un muzician extrem de talentat și ma bucură tare colaborarea cu el. Deja ne știm bine și încercăm să ne canalizăm energia spre lucruri creative, constructive; așadar, deocamdată, lucrurile merg bine.

E un proiect mare pe care-l pui la cale, acest concert simfonic, care necesită multe resurse. Totuși, ai (ați) luat decizia de a-l prezenta gratuit publicului. De ce?

Așa cum spuneam, această formulă de orchestră mare, este un proiect punctual, dar care poate naște idei. Cred că a participa la un festival atât de frumos este o bucurie pentru orice muzician, iar pentru mine este o ocazie potrivită și elegantă de a împărtăși cu publicul ceea ce fac în muzica la acest moment.

Pe-acasă (la Timișoara) când mai vii?

Mi-e dor. Nu am mai fost de anul trecut și, dacă toate vor fi bune, vara asta o să fac un drum pe acolo.

Și că tot vorbim de acasă: care e primul lucru pe care îl faci când ajungi la Timișoara?

Merg la mama mea. Ea vine mai des în București decât ajung eu acasă. Uite, vezi, tot acasă îi spun.
Apoi îmi adun prietenii din copilarie, de școala și ne povestim. Între noi s-a păstrat o legătură foarte strânsă. Facând muzică de mici, eram mai mult împreună la școală decât acasă sau la joacă.

Ai un sfat/un gând pentru Timișoara care vrea să ajungă Capitală Culturală Europeană în 2021?

Eu sunt foarte fericit de încercarea de transformare a Timișoarei și de faptul că, în sfârșit se lucrează la ceva în acest oraș. Vreau să mă pot mândri cu cel mai frumos și modern oraș din România.

Așadar, pe 19 iunie, în Piața George Enescu din București, concertul simfonic al lui Virgil Ianțu și Bucharest Jazz Orchestra sigur vă va încânta. Intrarea este liberă.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *