Vlad Ivanov – un barbat, un actor, un om
|Vlad Ivanov glumeste ca s-a apucat de jucat serios pe la 38 de ani, odata cu rolul lui Bebe din “4,3,2” al lui Cristian Mungiu. Mie mi-a placut in “Concertul” lui Mihaileanu, am ras copios cand magnatul rus pe care il joaca incearca sa cante la violoncel, desi e total anti-talent.
La TIFF 2011 Vlad Ivanov a venit ca actor in doua filme: un scurt-metraj (pe care l-am vazut azi-dimineata) care se numeste “Lunch Break” si lung-metrajul “Principii de viata” (pe care o sa-l vad maine), un film care prezinta realitatea unei familii de romani, in care tatal e figura centrala, un om care pare ca nu stie ce inseamna iubire pentru copil. Eu abia stept sa vad filmul, iar acum, dupa ce l-am si auzit pe Ivanov vorbind despre el, stiu ca nu voi fi dezamagita.
Vlad Ivanov despre personajul din “Principii de viata”
“Initial personajul a fost gandit ca un Mitica de Bucuresti. Insa, aprofundand, ne-am dat seama ca in toate zonele tarii exista cate un astfel de personaj care se comporta astfel, care are problemele si rezolvarile lui si care face parte, mai degraba dintr-o categorie a populatiei Romaniei decat a poluatiei Bucurestiului.”
“Rezolvarile pe care personajul le gaseste nu sunt cele care ar trebui sa fie in mod normal, ceea ce il duce la un sfarsit insingurat. Nu cred ca deciziile lui au neaparat legatura cu educatia. Am vazut oameni foarte educati care au astfel de porniri (violente). Cred ca tine mai mult de conditia in societate, o societate care vine peste tine si, practic, te anuleaza, nu mai stii cine esti, incotro te duci, daca esti sau nu fericit, daca iti doresti sau nu sa ai o familie, daca poti sau nu sa-i faci fericiti pe ceilalti. Societatea de azi nu e neaparat un prieten bun.”
Vlad Ivanov despre prezenta “Principii de viata” la festivaluri internationale
“Multi nu au inteles secventa in care se ridicau stergatoarele la masina celor care parcau aiurea, a trebuit sa le explic ca asa se practica, asa facem noi in Romania. Si mi-am dat seama ca exista o alta lume, civilizata, care nu face asa.”
“La nivel de perceptie sufleteasca, a fost un impact destul de puternic, mai ales la ultima scena a filmului.”
“La traducere s-a pierdut destul de mult din cadoarea limbajului romanesc, asa ca a trebuit sa apelam la un traducator foarte abil care, desigur, nu a putut sa traduca chiar tot, dar ma bucur ca s-a inteles mesajul, pana la urma asta e cel mai important.”
Vlad Ivanov despre rolul preferat
“Nu vreau sa ma identific neaparat cu niciun personaj, dar recunosc ca rolul din “4,3,2”, care a fost un film foarte mediatizat, si-a pus foarte mult amprenta asupra carierei mele si a avut un impact fantastic asupra publicului si a criticilor, chiar si asupra regizorilor cu care am lucrat ulterior. Este rolul care m-a adus in atentia tuturor si este rolul care mi-a marcat cariera de dupa.”
Vlad Ivanov despre “Concertul”
“Este un film facut de un regizor roman, un om care iubeste Romania si filmul romanesc, insa cred ca orice artist e un om liber si apartine lumii intregi si nu as incadra vreun film ca apartinand unei tari.”
Irina Petrescu despre Vlad Ivanov
“El este modest, dar va spun: are o gratie incredibila cand danseaza.”
Desigur, Vlad Ivanov a vorbit despre regizori, despre roluri frumoase, de compozitie, despre el, ca om. Am fost impresionata ca un om atat de cunoscut poate fi atat de modest si de deschis si am vazut la el niste gesturi de domn adevarat, care nu se mai prea intalnesc in ziua de azi.
Eu sper doar sa mai am vreodata ocazia de a sta la 3 metri de el, asa cum am facut-o ieri, la TIFF Lounge, in Piata Unirii din Cluj.
Tweet