Top zece locuri de văzut în Timișoara

timisoara Stau de zece ani în orașul ăsta și încă n-am scris care-s cele mai faine locuri de văzut în Timișoara. Noroc cu Farmec, care m-a rugat să scriu despre farmecul orașului în care trăiesc. Încă mai e vară, încă se mai poate alege un city-break aici, iar din septembrie va fi si mai simplu pentru prietenii care ar putea veni din Bucuresti, pentru că vor exista zboruri zilnice București Timișoara și retur.

Așadar, pentru toți cei ce vor să vină și să simtă orașul, iată câteva locuri care mi-s tare dragi.

Piața Unirii

Nu doar piața propriu zisă ci și străduțele din jur, care au devenit 90% pietonale. Cu zeci de cafenele și restaurante plus o istorie impresionantă, zona asta e chiar una dintre cele mai frumoase văzute de mine prin lume. E drept căn-am călătorit foarte mult, dar, dacă ați fost la Budapesta și v-a plăcut, în Timișoara vă va plăcea și mai tare.

Grădina Botanică

Pentru că e o bucată mare de verde în fix centrul orașului. E atâta liniște acolo încât nici nu simți că te-ai afla în mijlocul unui oraș în care traficul e intens și betoanele își fac de cap la fel ca în orice altă parte.

Scârț – loc lejer

e un loc exact așa cum îi spune numele: lejer. Au cafea bună-bună, începutul verii îți aduce pe masă o socată rece, iar iarna poți sta la căldură alături de alți oameni ca tine. Sănu mai vorbim de grădină, care vara e un adevărat balsam de pus pe pielea sufocată de căldură. Aici are sediul și teatrul Auăleu, iar toamna și primăvara sunt spectacole aproape în fiecare săptămână. Musai-musai de vizitat Muzeul Consumatorului Comunist de la subsol.

Muzeul Satului Bănățean

Muzeul e legat de centrul orașului prin linia autobuzului 46, iar locul ăla e pur și simplu magic. Poate și pentru că festivalul PLAI se ține aici de aproape 11 ani, dar am fost să-l văd și când nu erau activități artistice și chiar e minunat pentru o plimbare de câteva ore.

Restaurantul Sabres

Cele mai bune paste cu fructe de mare aici le-am mâncat. Sau cel mai bun orezcu creveți. Sau ciorbele de pește. Sau deserturile, ah, deserturile! Restaurant cu specific pescăresc, în care toate produsele sunt proaspete și nici nu se întâmplă gaură în buget dacă mergi acolo. Îmi place mult și merg acolo ori de câte ori mi-e poftă de ceva bun.

Musetti D`oro Espresso Club

Cafeaua Musetti e relativ nou intrată în preferințele mele, iar la Musetti o găsesc în tot felul de combinații. Cafeneaua se află la intersecția dintre str. Eugeniu de Savoya și str. Mercy. Au și prăjituri, croissante sau fresh-uri, iar vara e tot timpul umbră la ei, ceea ce e un mare plus.

D`arc pe Mal

Toți prietenii mei care au fost in Timișoara (din alte orașe) au fost duși la limonada de la D`arc așa cum duci niște pelerini la Mecca. E cea mai bună limonadă băută vreodată. Terasa e pe malul Begăi și limonada se poate bea la mesele de lângă mal sau pe vaporul acostat care servește de bar secundar. Iarna e bine de vizitat cafeneaua D`arc (fix lângă colțul din sud al Pieței Unirii) sau, când cheful de distracție e mare, clubul D`arc (sub cafenea).

Muzeul de Artă

Muzeul de Artă din Timișoara are expoziția permanentă a lui Corneliu Baba și, lunăde lună, câte o expoziție specială. De fapt, întregul muzeu e de vizitat, e restaurat și arată minunat de frumos (și musai de văzut Sala Barocă, îndeamnă la liniște și ascultare)

Parcul Rozelor și promenada de pe malul Begăi

Sunt, oarecum, două locuri, însă malul Begăi e plin de parcuri de tot felul. De fapt, toată Timișoara e plină de parcuri, însă cel al Rozelor e cel mai frumos dintre toate. Mai ales (desigur) când înfloresc toți trandafirii ăia.

Parcul Dendrologic de la Bazoșu Nou

Nu e chiar în Timișoara ci la vreo 10 kilometri depărtare, însă merită vizita. O pădure întreagă de arbori rari și foarte rari, într-un loc păstrat cât de sălbatic se poate. De câte ori am nevoie să mă plimb în liniștea mea, mă urc în mașină și merg acolo.

(last, but not least) AMBASADA

AMBASADA e un centru cultural unde se întâmplă chestii faine în fiecare zi. Cu terasă faină și cafea bună, cu bere la halbă și concerte de tot felul, cu cursuri de yoga și ședințe de IT, pe toate le găsești acolo. Ah, da, și cu vin bun, pentru că proprietarii locului apreciază vinurile românești de calitate, iar acolo chiar găsești o grămadă.

Poate timișorenii care văd rândurile astea mai completează lista, să aibă vizitatorii cum să-și aleagă locurile pe care să le viziteze aici.

Timișoara are farmec!

Sursa foto Imaginea arată Piața Unirii.

(n-am pus mai multe foto pentru că mi-ar plăcea ca oamenii să vină să descopere singuri aceste locuri, fără să fie influențați de imaginile alese de mine)


4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *