Artistul care nu stie sa imbatraneasca

Nicu Covaci. Fost la Phoenix, apoi plecat din tara, apoi iar la Phoenix. Foarte bun muzician, om de o calitate indoielnica. Cand am organizat acum aproape doi ani o licitatie, a venit si el, insotit de Moni Bordeianu si Ionut Contras. A fost atat de sictirit si de enervant, incat imi venea sa-l dau afara. A stat 20 de minute si l-am auzit spunandu-i lui Bordeianu: “ba, iti zic io c-am venit degeaba, nu vin astia la concert.” Ba am venit si am platit si bilet pentru un concert la care din nou si-a pierdut vocea. Noroc ca era Bogdan Bradu pe acolo si a cantat el, ca altfel…

Dar nu despre asta e vorba, ci despre faptul ca, de cand a revenit in tara, Covaci se cearta cu toata lumea. Ba cu Sergiu Nicolaescu pentru drepturile de autor ale coloanei sonore din Nemuritorii (desi e trecut acolo, ca autor al muzicii din film), ba cu Electrecord (pentru drepturile de autor ale discului Cantafabule, lansat in 1975 – proces pe care l-a pierdut si acum a facut recurs), ba cu municipalitatea Timisoarei, ca nu organizeaza cu Phoenix concerte in aer liber.

Cred ca asta din urma e cea mai amuzanta dintre situatii, Covaci avand pretentia ca primaria sa-l cheme la zilele orasului, spunand ca Phoenix e produs timisorean si nu e normal ca municipalitatea sa nu ii cheme la manifestatii. Desigur, nicaieri nu precizeaza ca suma ceruta pentru un concert de 60 de minute e de 15.000 de euro si ca nicio primarie din tara asta nu plateste atatia bani pentru o formatie, oricat de buna ar fi ea.

Imi pare rau de Phoenix, pe bune. Sunt fan, ascult cu mare placere toate piesele lor, le cant pe la chefuri, am fost la 4 concerte de-ale lor pana acum si poate ca o sa ma mai duc, daca voi mai avea ocazia. Insa imi pare rau ca Nicu Covaci imbatraneste atat de urat, ca vrea sa faca atata zarva si ca nu intelege ca unele lucruri nu mai au valoarea pe care o aveau acum cativa ani sau zeci de ani.

Mi-as fi dorit ca acest om sa nu se mai fi intors in Romania. Daca ramanea in Germania (sau unde naiba a fugit inainte de Revolutie), am fi ramas cu dorul de el si ne-am fi bucurat de muzica lui in continuare.


18 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *