Cele doua Marii

Maria de Buenos Aires A venit toamna, s-a redeschis stagiunea la Teatrul National Timisoara. Pe langa asta, producatori de evenimente de aici sau din tara, isi aduc spectacolele si pe la noi. Rezultatul? O oferta culturala atat de bogata incat, uneori, ma vad nevoita sa inchid ochii deliberat, sa nu mai citesc sectiunile din presa care anunta cate un spectacol.

Sambata a fost o saptamana de cand am vazut premiera spectacolului “Maria de Buenos Aires“, de Horacio Ferrer, pe muzica lui Astor Piazzola, in regia Adei Lupu. M-as lansa in superlative; n-o fac doar pentru a nu fi acuzata de prea mult entuziasm. Un lucru e sigur: Teatrul National Timisoara face, de ceva vreme, spectacole extrem de curajoase, fara sa piarda din vedere calitatea productiilor.

Mi-a placut la nebunie Sanziana Tarta in rolul Mariei de Buenos Aires. O stiu de ceva vreme ca trainer la Ideo Ideis, am revazut-o cantand in proiectul Subcarpati+Orchestra, iar la Sala 2 a TNT am vazut-o cantand, jucand teatru si dansand de mama focului, intr-un rol care cred ca o implineste si o bucura foarte tare. Am apreciat si orchestra live, condusa de Alin Stoianovici si corpul de dans-actori ai spectacolului. Nu ma pricep sa fac recenzii, dar stiu cand ar trebui sau n-ar trebui sa recomand un spectacol. Pe asta il recomand din toata inima. Stiu ca se mai joaca pe 19 si 20 octombrie. Pe 19 biletele sunt epuizate deja, dar pe 20 s-ar putea sa mai gasiti vreun loc-doua.

A doua Marie a acestei postari e Maria Tanase. Sau interpretarile (unei alte Marii) despre muzica ei, caci asta au facut cei de la Roots Revival Romania saptamana trecuta, in sala mare a Teatrului National. O poveste muzicala despre doine, jale, cantec romanesc si inima strabuna.

Ma asteptam la mai mult jazz si mai multa forta. Am aflat, in timpul spectacolului, ca o parte din instrumentele folosite (duduk, gadulka sau oud) nu sunt chiar recunoscute pentru forta sunetelor, asa ca mi-am deschis mintea (si urechile) si am ascultat.

Maria Casandra Hausi e un fel de comoara nationala. Daca nu e inca oficial, o sa fie in curand. Nu va puteti imagina cum canta femeia asta. Poti sa n-ai niciun fel de habar despre cine e Maria Tanase sau ce inseamna doina romaneasca, felul in care interpreteaza muzica e un fel de magie, ca-ti atinge sufletul in maximum o secunda si te lasa cu cea mai mare liniste in creier.

Pe Maria Casandra am vazut-o la inceputul spectacolului si aproape de sfarsitul lui. Cea de-a doua voce a trupei, Monica Madas, n-a reusit sa ma duca in povestea spectacolului asa cum a facut-o colega ei, dar cred ca e perfect normal. Drept urmare, dupa cea de-a doua interventie a Mariei, am plecat cu vocea ei in minte, n-am mai vrut sa ascult nimic, chiar daca concertul nu era inca la final.

Recomand Roots Revival Romania – Colours of Maria. Poate si numai pentru ca datorita lui Mehdi Aminian am putut sa reascult muzica Mariei Tanase si sa o descopar pe Maria Casandra. Aici gasiti orasele in care continua turneul pana va ajunge la Bucuresti.

Eu sunt bine. Fericita cu atata frumos in juru-mi. Ceea ce va doresc si voua.

Sursa foto


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *