Competitia Ideo Ideis 2013 – ziua 1

Desi exista o competitie intre licee, Ideo Ideis nu e despre aceasta competitie, nu asta e esenta acestui festival. totusi, competitia e parte importanta a ceea ce se intampla aici, mai ales datorita faptului ca acesti tineri actori au posibilitatea sa primeasca feedback de la juriul format din Catalin Stefanescu, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu si Marius Manole, lucru foarte important pentru cei care vor sa urmeze o cariera in actorie dupa terminarea liceului.

Competitia Ideo Ideis e despre bucuria de a fi pe scena. Pregatirea pentru scena, care dureaza cinci zile, training-urile cu actori profesionisti, petrecerile de seara din camin, prin care astia micii invata cum sa comunice cu ceilalti departe de tehnologia ce-i tine departe de interactiuni fata in fata, toate acestea sunt marele castig al competitiei. Nu premiile, nu recunoasterea, ci participarea, faptul ca sunt aici (desi ar putea parea un cliseu, in acest caz special chiar nu e), toate astea fac parte din experienta de trupa prezenta in competitie. Iar ca un amanunt important: nu exista premii in bani.

Acestea fiind spuse, sa va povestesc despre prima zi de competitie: trei trupe, trei spectacole, trei licee din trei orase, zeci de copii entuziasti, atat pe scena cat si in sala.

“Paparazzi sau cronica unui rasarit de soare avortat” – THEATRON, Vulcan

Trupa din Vulcan se afla la prima participare la acest festival si s-a vazut in spectacolul lor dorinta foarte mare de a prezenta un spectacol bun, demn de renumele acestui festival. Povestea e una destul de incurcata si nu neaparat potrivita pentru niste actori de liceu, neprofesionisti, insa am remarcat doi dintre copiii de pe scena, foarte buni, cu mari aplecari spre meseria asta.

Am spus-o si o s-o spun de fiecare data: cand coordonatorii de trupe o sa inteleaga ca aceasta competitie e despre elevii pe care ii coordoneaza, o sa avem parte de spectacole mai bune. Textele cu substrat, dificile pentru capacitatea de intelegere a unor pusti (din cauza ca n-au experienta de viata suficienta), ar putea fi lasate pentru actorii cu mai multa experienta personala si profesionala.

Theatron

Mi-au placut copiii din Vulcan pentru ca au dat tot ce-au stiut. Au fost entuziasti, ne-au facut sa intelegem povestea, lucru care mi se pare extraordinar avand in vedere dificultatea textului jucat. Ionut Bitana si Raluca Plesan au fost cei pe care i-am remarcat eu si ii scriu aici pentru ca, daca vor alege sa urmeze o cariera in teatru, sunt convinsa ca vor face lucruri mari.

“Cina cu prieteni” – BRAINSTORMING, Bucuresti

Despre cei de la Brainstorming nu pot sa spun decat ca au fost foarte buni. Ca de obicei. Copiii din trupa asta sunt de pe alta planeta, pur si simplu. Nu stiu cum sunt alesi, cum ajung sa joace in trupa asta, dar va spun: am trait o emotie greu de pus in cuvinte, mi s-a parut un spectacol mai bun decat foarte multe dintre cele jucate de actori profesionisti.

Chiar daca ei au jucat o poveste ce ar putea fi mai familiara celor trecuti de treizeci de ani, felul in care ne-au daruit jocul lor a fost minunat. Patru actori, doi baieti si doua fete, toti dedicati, m-au facut sa ma vad si pe mine in unele bucati din povestea divortatilor de pe scena. Carol Ionescu, Ilinca Tuvene, Alexandra Zaulet si Voicu Aanitei sunt generatia de maine a actorilor nostri, sunt convinsa de asta.

Dupa spectacol, l-am intalnit pe Carol si l-am imbratisat. Era cu Vlad Balan si Diana Soare, fosti membri ai Brainstorming. Mi-a multumit si mi-a spus, mandru: “Multumim, ma bucur ca ti-a placut. Acum n-au mai fost nici astia mari sa ne sustina.” Moment in care Vlad, cu un zambet cat toata fata, a completat: “M-am simtit foarte mandru cand i-am vazut pe scena. Sunt foarte buni.”

“Printesa si porcarul” – PROTHA, Panciu

De trupa din Panciu auzisem acum cateva saptamani, de la un jurnalist din Cluj care e prieten cu coordonatorul acestei trupe si eram foarte curioasa sa vad ce au pregatit, mai ales ca sunt la prima lor participare in competitie. Ne-au aratat o poveste cu printese, oameni simpli, bufoni si curti regale. O poveste cu substrat, desigur, menita sa ne arate ca nici pe vremuri dilemele omenirii nu erau cu mult diferite de dilemele de azi.

Protha

Poate ca jocul lor n-a fost senzational, dar nu despre asta vorbim, ci despre entuziasm, iar eu va spun cu mana pe inima ca n-am vazut o trupa mai fericita ca se afla aici. Sunt incantati de experienta si asta s-a vazut mai ales la finalul spectacolului, cand radeau cu gura pana la urechi si ne desenau inimioare prin aer.

Sunt convinsa ca daca o sa revina si in anii urmatori, o sa avem parte de spectacole memorabile.

Poate cel mai frumos lucru din competitia Ideo Ideis e finalul fiecarui spectacol. Copiii astia, desi concurenti, se sustin si se sprijina unii pe ceilalti neconditionat, se aplauda, se bucura si se intristeaza impreuna. Energie in cea mai pura stare.

Credit foto: Vlad Catana | Ideo Ideis 2013

Ideo Ideis este un proiect finantat de A.F.C.N, realizat in parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului si sprijinit de Memo Plus ca parte din proiectul „Romani frumosi”. Evenimentul si-a găsit prieteni la Volksbank, Rinf, Millefiori, Illy, H&M, TelDrum, Pro Invest, EuroCar, Aurelian Sandulescu si SC Brain SRL. 

Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Indygen, BORȚUN•OLTEANU, FITS, UNATC, Godot Café-Teatru, Muzeul Judetean Teleorman, Societal, WeAreHere, Conciato, Focus pe Germana, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Catalactica, Consiliul Judetean Teleorman, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Teleorman.

Ultrabooks Toshiba

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *