Destinatii #dinRomania

Redescopera Romania nu e doar un proiect al Petrom, e o stare de spirit. Eu cred ca toti cei care am facut parte din echipajele calatoriilor, fie anul asta, fie anul trecut, suntem de acord ca aceste calatorii iti schimba perceptia despre ce inseamna Romania si ce are de oferit. Trecand de la frustrarea pe care o simti atunci cand ai vrea sa vezi o cetate pe interior si nu poti (pentru ca e ferecata si nu ai norocul sa gasesti un numar de telefon lipit in scarba de poarta) si pana la momentele in care ti se taie respiratia la propriu, fiind martor tacut al unor privelisti monumentale, dintr-un observator de Transfagarasan sau la marginea unui drum de munte fara parapeti.

De cand m-am intors din calatoriile Redescopera Romania, au fost multi oameni care m-au rugat sa ii ajut sa isi faca un traseu pentru un wekend sau pentru o saptamana de vizitat prin tara. Lumea incepe sa devina interesata de ceea ce are de oferit tarisoara noastra, iar lucrul asta imi umple inima de bucurie. Drept urmare, in loc de 10 destinatii-top (pentru mine, desigur) din Romania, o sa incerc sa alcatuiesc 5 trasee de week-end, care pot fi facute in tihna, cu timp, in asa fel incat sa va bucurati de ceea ce intalniti. Si asta nu pentru ca-s mai cu mot, dar de 2 zileincerc sa fac un top si nu reusesc: tot ce am vazut e atat de frumos incat ar fi nedrept sa clasific in vreun fel.

1. Valiug – Crivaia – Garana – Brebu, traseu care coboara spre Slatina Timis. La Valiug se ajunge prin Resita, iar in zona Secu-Valiug-Crivaia exista multe pensiuni dragute, gata sa primeasca oaspetii. Eu am testat doua pensiuni, una in Secu – Pensiunea Brandusa (n-o sa aveti internet acolo, dar banuiesc ca asta nu e chiar o probema) si una in Crivaia, Gasthof Tirol. Toata zona e de luat la pas, de la lacul Valiug pana la Semenic, unde exista si o partie de ski (daca mergeti iarna).

Lacul Valiug, vara.

Si iarna.

2. Herculane – Valea Cernei – Portile de Fier – Orsova, apoi inspre Moldova Noua la Cazane. Din pacate, nu stiu sa va spun nimic de pensiuni, dar sunt convinsa ca exista in zona destul de multe, ca am trecut pe langa cateva dintre ele. Zona e aproape salbatica, adica frumusetea naturii nu e alterata de prezenta umana. La Herculane s-ar putea sa fie putin trist, se pare ca Romania a uitat de locul acela, dar asta nu e un motiv sa nu petreceti cateva ore printre cladiri vechi.

Centrul orasului Herculane.

Vedere la Dunare de la Orsova.

3. Borsa – Viseu de Sus – Sighetul Marmatiei – Baia Sprie. Da, e cam departe. Dar merita. La borsa e Cascada Cailor, la care ajungi dupa ce urci cu telescaunul (eu n-am avut noroc s-o si vad, cand am mers cu gasca in Redescopera, am prins ultima tura de telescaun si ne-a plouat grav, ca pana am ajuns jos aproape ne spargeam de inghetati ce eram). Viseu de Sus are mocanita si merita sa va alocati aproape o zi intreaga in care sa va plimbati. Aici gasiti date despre orar si preturi. La Sighet, desigur, Memorialul victimelor comunismului, un muzeu pe care fiecare roman ar trebui sa il vada. Pensiunea la care am stat se numeste Suior, o recomand, ca tare mult mi-a placut acolo.

Mocanita de la Viseu de Sus.

Memorialul de la Sighet.

4. Moldovita – Sucevita – Putna. Da, asta e pentru cei care vor sa se apropie putin de spiritualitatea ortodoxa, atat de hulita si, totusi, atat de prezenta in Moldova. Desigur, pe acest traseu se mai pot vizita, de exemplu, Voronetul, cetatea Sucevei, a Neamtului sau biserica fortificata de la Zamca, una dintre cele mai frumoase din tara. Recomandarea mea pentru vizitarea bisericilor: incercati sa gasiti un ghid cad mergeti la biserici, cu totul altfel vi se vor deschide caile cunoasterii.

Manastirea Sucevita.

Cetatea Sucevei.

Manastirea Zamca.

5. Sibiu – Medias – Sighisoara. Pe traseul asta sunt cam 20 de biserici si cetati fortificate. Asta din cate stiu eu, ca n-am apucat sa le vad pe toate. Cetatea de la Medias e in renovare, dar e foarte spectaculoasa, iar biserica de la Biertan pare rupta dintr-o poveste. Mai exista cetate ade la Axente Sever care fusese si scoala, in vremuri indepartate, dar, fara indoiala, perla acestui traseu e cetatea de la Slimnic, care se arata maiestuoasa dupa ce urci cateva minute bune, intrebandu-te unde s-ar putea ascunde asa o cetate.

Cetatea de la Slimnic.

Cetatea de la Medias. Baga a fost pe faza si m-a atentionat (multam!). Asa e, cand te grabesti, incarci alte poze. Asta e biserica fortificata din Danes, de langa Medias.

Desigur, voi reveni cu alte destinatii, Romania merita vazuta, descoperita si iubita. Si ca tot am vorbit de biserici medievale, weekend-ul asta sunt pe traseu, luand cu asalt zona de care va povesteam la punctul 5.

Si daca vreunul dintre voi ar vrea sa scrie despre destinatii dragute din Romania (mi-ar prinde tarebine niste sugestii), primeste un cadou dragut, surpriza :)


10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *