„Influencers” și refuzul implicării civice

35523266523_d2403dbc32_z Spațiul românesc de revoltă contra absurdităților sociale sau politice de care ne lovim în țara asta mică este mereu același. Aceiași câțiva oameni din ceea ce se numește „influencers circle” sunt cei care expun, în fața comunității, apartenența la un mod sau altul de gândire. Sunt aceiași oameni cei ce au curaj să se declare, cu argumente, într-o parte sau alta (sau măcar ating, și tangențial, un subiect considerat controversat).

Să ne înțelegem, nu judec această alegere de a nu intra în controversa momentului. Pentru noi toți există subiecte la care n-avem opinii, că nu știm ce să zicem și nu e necesar să avem câte o opinie despre orice circulă pe Facebook. Numai că uneori, pentru a trăi într-o societate mai bună, cu cât suntem mai mulți, cu atât putem fi acel grup de oameni care schimbă ceva, fie că acel ceva e doar o conștientizare a unei probleme.

Violența în familie/lovirea copiilor, protestele de stradă din iarnă, actualele discuții despre agresiunea/hărțuirea sexuală – sunt, toate, subiecte controversate. Dar mai sunt și o formă de protest civic împotriva abuzurilor de orice fel. Da, în Social Media, pentru că dacă știm că suntem mai multi, căpătăm curajul de a trece la fapte, după vorbe. Și până la vorbe e greu, pentru că ne e rușine să vorbim despre ceea ce am trăit sau despre ce simțim. E drept, e foarte dificil să ataci în mod echilibrat un subiect controversat pentru că ai putea să pierzi clienți (mi s-a întâmplat), ai putea să intri în polemici cu oameni care îți sunt prieteni (mi s-a întâmplat) și ai putea să pierzi cititori (oho, și încă câți). Dar la fel de bine s-ar putea să fii și mai apreciat pentru că ai avut curajul să abordezi o situație socială cu autenticitatea pe care pretinzi că o ai de fiecare dată când ești implicat în campanii. Cauzele sociale merită tot atâta atenție din partea oamenilor care au o comunitate (care comunitate, credeți-mă pe cuvânt, așteaptă atitudine de la oamenii pe care îi urmăresc și îi admiră pentru ceea ce fac).

Social Media nu mai e de mult formată doar din locurile în care ne expunem vacanțele și campaniile. Social Media e locul în care cei care au un brand îl pot folosi pentru a face bine. În care alții, nu la fel de cunoscuți, dar cu putere de muncă, conștientizează că împărtășesc aceleași valori și se unesc într-un ONG ce va schimba legi sau vor munci cot la cot cu cei care pot schimba mentalități.

E momentul să nu ne mai ascundem după monitoare și să vorbim răspicat despre valorile în care credem. Să nu ne mai fie teamă că pierdem clienți și contracte (fie că lucrăm în marketing, publicitate, PR, avem un blog/vlog, suntem muzicieni, actori, regizori etc.). Să ne asumăm că fiecare dintre noi crede în ceva, chiar și atunci când acel ceva este împotriva curentului.

Și da, e momentul ca influencerii să coboare autenticitatea din pod, s-o șteargă de praf și s-o folosească nu doar când le convine pentru carieră. Pentru că asta-i deosebește de oamenii obișnuiți: puterea cu care pot să schimbe ceva în mod real. Adevărații influenceri au opinii (nu radicale, dar argumentate), le expun cu curaj și nu se tem că asta le poate afecta business-ul.

Photo credit: Free For Commercial Use (FFC) via Visual hunt / CC BY


4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *