Nelamurire fotbalistica

Nu m-am mai uitat la fotbal in mod organizat de cativa ani. Mai exact, din perioada in care Gattuso inca juca la Milan un meci intreg si nu gafaia decat in ultimul sfert de ora. Nu stiu exact ce s-a schimbat, desi am incercat o revenire acum vreo doi ani. Pur si simplu nu ma mai atrage.

Dar va zic ca am trait din plin meciurile Stelei din ultima perioada. Nu ca-s suporter infocat, ci pentru ca m-am uitat vreo 15 minute acum o luna si mi-a placut cum arata echipa pe teren. Sa nu fi vazut fotbal in viata ta si ai fi realizat ca Steaua nu e vreo echipa de coltul blocului, asa cum era acum vreo doi ani, de exemplu. (ca pe Steaua din timpul lui Olaroiu o stiu) No. Deci Steaua – echipa mare, cu patron cu bani, antrenor, tot ce trebuie.

Azi m-am uitat la stirile din sport si am aflat ca patru dintre jucatorii Stelei vor fi liberi de contract la vara si pot fi vanduti. Dintre cei patru, am retinut doar trei: Chiriches, Rusescu si Tanase, adica fix aia pe care ii remarcasem si eu, cu ochiul meu neformat in ale fotbalului. Cum ar veni, dupa ce si-au dat sufletul pe teren, gata, la vara pleaca.

Si aici vine dilema mea. Pai marile cluburi ale lumii, alea de se bat an de an prin Champions League, au jucatori in echipa de ies aia la pensie dupa 20 de ani de jucat la acelasi club. Raul a stat 16 ani la Real, nu mai zic de toata echipa AC Milan, ca ma plictisisem sa vad acelasi 11 (cu mici si insesizabile diferente) vreo cativa ani la rand, ca la o vreme avea echipa asta dublul mediei de varsta a celorlalte echipe de prin CL. Messi ii infipt la Barcelona, Giggs mai are un pic si intra cu bastonul la meciurile lui Manchester.

Si Steluta? De ce o data la 4-5 ani, cand mai scoate si echipa asta capul in lume, reuseste sa se comporte ca o echipa, cu jucatori valorosi, ii creste pe aia buni si apoi ii lasa sa plece? La domnu’ patron asta functioneaza principiul “cresc oile si dupa aia le vand”? Nu e momentul sa facem si noi ce fac altii, adica sa crestem jucatori la echipele de juniori, ca apoi sa ii fidelizam la echipele din prima liga?

Sau fidelizarea nu se poarta pe meleagurile fotbalistice romanesti? Serios, chiar nu pricep mecanismul.

PS: acelasi lucru l-am observat si la baschet, dar acolo e de inteles, echipele noastre n-au si nici nu vor avea bani sau spectatori atatia cati are fotbalul. Asa ca daca se remarca vreunul mai tare, nu e nicio surpriza pentru nimeni daca pleaca.


19 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *