Gesturi mici: doneaza energie din telefon
|Vine Craciunul, sunt campanii peste tot: strangeri de fonduri pentru casele de copii, aziluri de batrani, donatii de haine, jucarii, alimente. E bine, fiecare om ar trebui sa se bucure macar putin de sentimentul de liniste pe care sarbatorile le ofera. Daca pentru mine sarbatorile inseamna ca-i revad pe ai mei si stau cu ei mai mult de jumatate de ora, pentru altii aceasta liniste se reduce la a avea curent in casa, de exemplu. Sau la a avea cu ce sa-si hraneasca copiii. Habar n-am cum e sa traiesti asa, cu lipsuri atatde mari, parintii mei n-au fost bogati, dar nici nu ne-a lipsit vreodata ceva, iar Craciunul sau Pastele erau intotdeauna pline de bucurie, cadouri si lume multa in jur.
De la a face curat in dulapul de haine si a dona hainele pe care nu le mai purtam pana la a face un pachet cu alimente de baza, fiecare dintre noi poate face ceva mic. E greu sa traiesti in Romania de azi, iar banii pleaca mai usor pentru cheltuielile zilnice si mai greu pentru donatii, dar gesturile mici si multe sunt cele care schimba ceva in viata altor oameni.
Duminica si luni, adica pe 8 si 9 decembrie 2013, caravana Coca Cola ajunge la Timisoara si ne indeamna sa facem un gest mic care va aduce lumina intr-un sat din judetul Buzau, pe numele lui Pietroasele. Intre orele 15 si 21 in ambele zile, in Piata Victoriei, suntem asteptati la un automat care va lua energie din telefoanele noastre, pe care o va folosi sa aprinda lumina in sat in ajun de Craciun. Cu cat timp tinem mai mult telefonul in fata automatului, cu atata energie se incarca dozatorul, asa ca va fi o energie cheltuita cu folos.
Eu o sa merg maine, duminica, dupa ora 15, sa-mi descarc telefonul. Sper sa vina cat mai multa lume, asa ca scrieti-mi aici, pe Facebook sau printr-un porumbel calator. Daca ne strangem mai multi, poate ramanem la un ceai pe undeva, sa ne scoatem frigul din oase.
Tweet
Modurile în care începem să donăm pentru X și Y devin din ce în ce mai josnice.
Vezi doamne că Tocmai Coca Cola are interes de donație … Nu, pe bune acuma.
Dar faza amuzantă e că nu mergem să dăm bani – mod în care probabil s-au aduna mai mai mulți bani sau fonduri – mergem să stăm cu telefonul în fața unui panou pe care scrie COCA COLA. Serios, unde dumnezeu sunt campaniile alea care cer forță de muncă.
Eu încă mai visez să văd campanii pentru copiii străzii din satul x sau pentru oamenii care nu au ce mânca și care să sune: ”Dă o mână de ajutor în satul X pentru omenii care nu au Z. Aduce-ți niște alimente de prin casă sau îmbrăcăminte dacă aveți prin dulap”.
Unde vă este spiritul de a ajuta, mai mult decât a umple pușculițele din mall-uri și a lăsa niște bani unor companii care vă garantează că banii sau resursele vor ajunge unde trebuie? Dacă vrei să ajuți cu adevărat pe cineva atunci mergi tu personal – te deplasezi – cu ceea ce vrei să DĂRUIEȘTI – și i le dai tu personal celui care are nevoie. Atunci poți să simți cu adevărat că ai ajutat.
Toate celelalte campanii sunt doar de ȘTOU cum ar zice băiatul de la colțul străzii. Oamenii dau bani, doar și numai ca să nu spună că nu au făcut ceva pentru a îmbunătății lumea. Și e trist pentru că ei chiar cred că fac asta. Și e și mai trist când se fac donații doar pentru că e un trend.
Căutați senzația aia de a vedea un om cum se bucură când vede că îl ajuți.
Căutați zâmbetele de pe buzele oameniilor.
O companie ca și COCA COLA nu are alte interese decât în a-și face reclamă.
Nu mai crede-ți în Moș Crăcin oameni buni.
Felix. In primul rand, eu am un crez foarte mare: cred mult in gramatica limbii romane. Drept urmare, “aduce-ti, crede-ti” nu exista in aceasta gramatica corecta.
Apoi, nu conteaza absolut deloc ca e vorba de Coca Cola sau alta companie mare, atata timp cat eu ma duc acolo cu sufletul deschis, cu ideea ca fac un bine. E ca atunci cand dai bani la cersetori ca sa-si ia mancare si ei isi cumpara bautura: e pacatul lor, nu al tau.
In fine, faptul ca ma duc sa donez energie din telefonul meu (fiind al meu, incarcat la priza legata la curentul pe care eu il platesc, pot sa folosesc energia aia asa cum cred de cuviinta) nu inseamna ca nu fac alte chestii bune. Doar ca nu ma laud cu ele pe orice perete de facebook.
Deci sa lasam ipocrizia. E vorba doar de fapte bune pe care vrei sau nu sa le faci. Atat.
Sunt de acord că gramatica în care e ambalat mesajul lui Felix lasă mult de dorit (iar aici e greşeala lui că nu-şi dă seama de răul pe care un scris prost îl face unui mesaj bun) dar ideea de bază stă în picioare:donaţia ca să te simţi tu(donator) bine nu e donaţie, e doar o formă de a te minţi şi a te iluziona că faci ceva când nu faci – e ca atunci când vrei să dai jos kilograme şi în loc să faci mai multă mişcare începi să mănânci atât de puţin că ţi-e foame mai tot timpul. Când dai bani la cerşetori “ca să-şi ia mâncare” de fapt finanţezi o lume interlopă pe care la o anumită vârstă nu mai poţi pretinde că nu o cunoşti sau nu vrei să o cunoşti – remember Filantropica lui Nae Caranfil- iar păcatul e al tău nu al lor. Dacă chiar vrei să ajuţi un cerşetor ori te duci şi-i cumperi tu mâncare iar apoi stai lângă el până termină de mâncat ori cauţi un ONG care se ocupă de chestia asta – a oferi bani unui cerşetor nu e o dovadă de compasiune sau milă ci una de naivitate sau chiar prostie.
Chestia asta cu donatul “energiei” e doar ca să te simţi tu donator bine că faci ceva ce crezi că e bine pentru nişte oameni aflaţi la distanţă când de fapt faci doar reclamă unui brand corporatist. Energia dintr-un telefon – (să zicem 3,6V*3200mAh ~ 11,52Wh ) e suficientă pentru a ţine aprins un bec de 75W (că mă îndoiesc că au economice la Pietroasele) cam 9 minute, asta excluzând orice pierderi suferite pe drum (conversie DC-DC, pierderi acumulator, energie consumată pe transport, conversie DC-AC) care pot face orice donaţie de genul ăsta să fie la limita “rentabilităţii” din punct de vedere fizic. Un SMS trimis la un număr care să cumpere câte 1KWh pentru şcoala din Pietroasele ar fi mult mai eficient dar pentru ăla nu ai motive să faci o caravană şi să obţii expunere publică din aşa ceva prin urmare nu e viabilă chiar dacă efectul ar fi real, măsurabil şi util.
Apoi, dacă ţii un smartphone în dreptul aparatului ăluia nu se transferă decât energie mentală pentru că niciun smartphone n-are încă un circuit care să transfere wireless energie electrică(poate doar să “primească”, nu să “dea” şi nici alea nu-s multe) şi bradul ăla căruia i se aprind luminiţele e doar o metodă de a obţine emoţii din partea unui public ignorant. Iar dacă e aşa cum zice Ovi Sârb, că procesul implică un panou fotovoltaic – care ar fi iluminat de LED-ul camerei telefonului – atunci toată energia se consumă pe becurile de pe panou şi la Pietroasele ajunge doar un mesaj de încurajare – “mii de români au vrut să vă transmită un gând bun de sărbători”.
Ştiu că e un comentariu lung însă concluzia e scurtă: faptă bună e să trimiţi haine/alimente/obiecte utile celor în nevoie sau să transferi nişte bani unui ONG care poate şi se ocupă de asta. Când ţii un telefon lângă un obiect publicitar nu se numeşte faptă bună, nu e rea dar nici bună nu e.
Ovidiu, toti facem acte de caritate ca sa ne simtim mai buni. E o mare doza de egoism in asta si cred ca esti de acord cu mine. “Fa o fapta buna si ti se va intoarce” e un crez de baza al romanilor si (probabil ca) e printre putinele regasite si in alte culturi.
Inteleg ce spui tu, dar, daca tot ai pomenit de Filantropica, “mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana”. E valabil pentru orice fel de donatie, indiferent de ceea ce te face sa donezi. Eu rezonez la povesti frumoase, recunosc. Am rezonat la asta cu satul uitat de lume care nu are electricitate, am rezonat la povestea unui tanar care se imbolnavise de leucemie in timp ce sotia lui era insarcinata (desi sunt mii de alti bolnavi de leucemie in tara asta), am rezonat la povestea unui batran care isi pierduse casa dupa ce o cumparase in temeiul legii 112 (desi sunt mii de romani care au patit asta).
Orice donatie e o alegere. Orice donatie, in orice forma, are o componenta personala, pe care nu o poti nega. Asa e si campania asta: personala. Am trait fara lumina in casa, stiu cum e sa nu ai curent sa citesti sau sa vezi pe unde te speli, de exemplu.
Iti multumesc pentru comentariu. Imi plac mult discutiile argumentate