Nu, nu vreau copii

De multa vreme voiam sa scriu despre asta. Intentionasem sa las un comentariu pe blogul lui Maka, la articolul asta, dar atunci eram pe undeva pe drumurile patriei. Apoi am uitat. In fine. Ideea e ca nu vreau copii.

N-am gandit intotdeauna in felul asta. Dupa ce ma casatorisem, ma gandeam ca asta e pasul firesc: sa ne facem si noi un copil al nostru, sa nu ne mai uitam cu ochii scursi dupa cei ai altora. Eu iubesc copiii, mi se pare ca toata curatenia aia a lor e menita sa ne ia noua, adultilor, din gandurile negre. Sunt frumosi, minunati in curiozitatea lor si iti ofera cel mai pur sentiment din lume atunci cand isi pun bratele in jurul tau, intr-o imbratisare atat de sincera ca-ti topeste sufletul.

Si totusi, nu vreau copii. In primul rand, pentru ca felul meu de a fi ma impiedica sa-mi asum o asa responsabilitate. Toate femeile cu care am povestit despre copiii lor mi-au spus un lucru: atunci cand realizezi ca esti insarcinata, chiar daca ai o pereche, adanc in sufletul tau iti asumi de una singura responsabilitatea asta. O relatie poate sa fie acum si sa nu mai fie peste 10 ani, dar acel suflet de om va fi al tau si langa tine o viata intreaga, indiferent si separat de relatia de iubire. Ori eu nu pot si nu stiu cum sa-mi asum raspunderea asta, avand in vedere ca n-am stiut decat sa am grija de mine pana acum.

Daca mi-as invinge teama asta, as avea alta, care tine tot de responsabilitate. Cum as putea eu sa protejez acel copil de nebunia de dupa zidurile casei? Cum as putea sa-l feresc de rautatile colegilor de clasa, de nebunii cu masini din oras, de internetul care, oricat de blocat ar fi, tot i-ar permite accesul la niste lucruri care pot sa intre adanc in mintea lui tanara. Sa nu mai vorbim de faptul ca eu intru in panica oricand stranuta un prunc pe langa mine si incep sa ma gandesc ca raceste, apoi medicii nu stiu sa-i administreze medicamentul corect, apoi face pneumonie. Stiu, drobul de sare. Dar nu pot trai cu gandul ca nu-l pot feri de toate relele lumii si i-as face mai mult rau fiind mama ultra grijulie; stiu sigur ca asa as fi. As muri daca i s-ar intampla ceva copilului meu.

Apoi, maternitatea iti zapaceste hormonii si felul de a gandi, oricat de echilibrata te crezi. O sa ajung sa creez conflicte acolo nu vor fi si de unde stiu eu ca voi putea sa le gestionez corect? Mai mult, de unde stiu ca omul de langa mine va putea sa faca si el asta? Ca in viata nu exista siguranta de niciun fel, nu exista retete perfecte de convietuire. Poate ca as avea noroc de un om bland si bun, dar daca n-am? Daca as pune o presiune pe copilul meu atat de mare ca ar ramane cu sechele?

Apoi, treaba asta cu a face un copil are mare legatura cu deciza mea de a nu ma mai casatori. O decizie luata dupa ce mi-am dat seama ca hartiile alea fac mai mult rau decat bine. Si, credeti-ma, pentru un barbat e foarte greu de digerat ideea ca femeia de langa el ii face un copil, dar nu vrea sa se marite cu el. E o chestie care tine de un anumit fel de gandire al barbatilor, lucru pe care nu il inteleg si nici nu am cum sa-l explic. Din punctul lor de vedere, e un fel de atac la masculinitate, oricat de tare ar sustine ca nu sunt afectati de o asemenea decizie.

Sunt constienta ca toate cele de mai sus sunt varianta moderna a drobului de sare. Dar nu sunt dispusa sa incerc contrariul, doar pentru un procent de 50% prin care as putea sa vad ca ma insel. Sunt perfect multumita cu pozitia de dadaca a copiilor prietenelor mele sau cu pozitia de dadaca a absolut fiecarui copil pe care il intalnesc. Ii ador, mi-s dragi, stiu sa am grija de ei incepand de la o zi de viata.

Doar ca nu voi fi vreodata in stare sa il fac pe al meu.

PS: cred cu tarie ca, chiar daca nu ai un copil, felul in care iti traiesti viata poate insemna ceea ce lasi in urma. Energia asta se duce in alte lucruri, facute bine, facute pentru altii, pentru o comunitate in care crezi si pentru care te straduiesti sa insemni ceva. Si ceea ce faci e mostenirea pe care o lasi. Unii fac copii, altii fac actiuni umanitare, culturale sau de alta natura. Pana la urma, cei care iti urmeaza nu trebuie sa fie neaparat copiii tai, dar poti fi tu cel care contribuie ca ei sa traiasca intr-o lume mai buna.


55 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *