Povestile de langa noi

Oricine poate pleca in cautarea povestilor de demult. Si sa ma credeti ca nu exista satisfactie mai mare decat aceea avuta la descoperirea unei bucati de istorie de care n-ai avut habar, spusa, poate, de un om ce transmite pasiunea pentru descoperiri continue. Cand spun asta ma gandesc la doua intalniri care mi-au schimbat perceptia despre cladiri istorice si istorie povestita: Herr Schaas si maica Tatiana.

(scriind aceste randuri, am realizat ca ma pregatesc sa plec spre Sighisoara; am de gand sa fac putin ocol pe la Richis, sa-l vizitez pe Herr Schaas; sper din suflet sa fie la fel de vioi ca atunci cand l-am vazut ultima oara)

Vacantele in care pot sa explorez sunt cele mai bune pentru mine. Imi place sa cunosc locuri, in mod special locuri din Romania. Desi ma plimb organizat prin tara asta de mai bine de trei ani si am ajuns in foarte multe locuri, mai sunt multe cele pe care trebuie sa le vizitez si sa le aflu povestile. Am nevoie sa-mi cunosc trecutul, doar asa imi gasesc puterea de a face in continuare lucruri bune pe viitor. Nici eu nu stiu de unde a aparut nevoia asta, de ce simt ca trebuie sa cunosc franturi de istorie care nu m-au interesat deloc nici in scoala, nici dupa terminarea ei.

Daca Ardealul, Banatul, Muntenia sau Moldova au fost batute in lung si in lat, recunosc ca nu stiu nimic despre Oltenia, in afara de defileul Jiului, Cheile Sohodolului, sculpturile lui Brancusi din Tg. Jiu si cateva conace. Drept sa spun, nici nu credeam ca sunt prea multe de vazut, cu ce-ar putea sa te imbie zona asta? Ca e campie multa peste tot, cetatile fortificate n-au ce sa caute, bisericile musai de vazut sunt in Moldova, peisajele care-ti taie rasuflarea sunt prin munti.

Pentru astia ca mine, dornici sa cunoasca Romania, dar care au nevoie de ajutor atunci cand isi planifica trasee, s-a lansat azi site-ul Monumente Oltenia, un fel de dictionar, daca vreti, al monumentelor numai bune de descoperit din judetele Olt, Dolj, Gorj, Mehedinti si Valcea. Ma plimb pe site-ul asta de vreo doua ore si ma minunez de frumusetile unor cladiri istorice, majoritatea restaurate, din fericire. De exemplu, nu stiam ca in Craiova se afla asa minunatie de casa (foto de aici, unde sunt cateva date despre istoria casei):

Casa-Constantin-Valimarescu

Mai sunt si alte monumente pe acea pagina si sunt convinsa ca fiecare dintre ele are mai multe povesti de spus decat se arata in descrieri. In mod sigur eu voi pleca in cautarea unora dintre ele.

Minunata initiativa a celor de la Craiova Forum, felicitari! E multa munca in spatele unui site de felul acesta si le doresc mult spor si chef de scris, ca au nevoie.

Va scriu in fiecare zi de pe Ultrabook-ul meu TOSHIBA Portégé Z930. Ultra-slim. Ultra-cute. Ultra-love.


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *