Professional blogging e viitorul?

Vali Petcu a renuntat la zoso.ro (adica nu l-a inchis de tot ori ceva, doar nu mai scrie pe el) si a deschis Zero Stiri, impreuna cu Laurentiu Balaban si Dorian Prodan. O initiativa laudabila, as zice, pentru ca pe Zoso il citeam doar pentru ca mi se parea ca are un fler extraordinar in a identifica stirile care merita comentate si analizate. Uite ca acum faca asta in mod asezat, gandit, studiat, ceea ce ma bucura peste masura.

Ce am admirat intotdeauna la Vali e tocmai aciditatea aia pe care multi o hulesc, felul in care ti le spune verde-n fata atunci cand e cazul. Nu de putine ori am fost “certata” si pusa pe drumul cel bun de catre el, atunci cand ceva nu mergea la blog sau aveam nevoie de ceva nou, sa fiu in rand cu lumea. E unul din bloggerii aia mari care au crezut in mine si asta nu-i lucru putin. 

Acum, lucrul care ma intriga pe mine foarte tare e o chestie spusa de Cristi Manafu intr-un articol care anunta aparitia Zero Stiri: “La un moment dat, daca vrei sa evoluezi, trebuie sa iesi cumva din aria personal blogging si sa intri in professional blogging.”

Ce inseamna, mai exact, “professional blogging”? Atunci cand renunti la opinia personala si redai stiri intr-un mod obiectiv? Daca faci asta, nu se cheama ca renunti la blogging? Desigur, sunt unii bloggeri pentru care aceasta schimbare e binevenita, asa cum s-a intamplat cu Vali Petcu, insa pentru mine, de exemplu, daca ies din sfera experientelor personale si as incepe sa comentez in mod profesionist stiri legate de domenul meu de activitate, as muri in doua luni.

Bloggingul e pasiune, nu profesie. Ne numim pro-bloggeri cei care facem un ban din site-urile astea personale pe care le-am transformat in niste locuri in care lumea vine, ne citeste, ne comenteaza, un loc in care facem schimb de idei. Ori nu poti sa faci asta fara suflet, iar in momentul in care blogging-ul inceteaza sa devina un hobby (chiar daca scrii 8 articole, asa cum a facut Arhi ieri), poti sa te lasi de treaba si sa faci altceva.

Eu nu vreau sa fiu un profesionist in blogging. Vreau sa scriu in continuare ceea ce ma face sa ma simt bine, ceea ce ma face sa zambesc si sa visez, chiar daca am inceput acest blog ca o necesitate de a avea un loc in care sa-mi exprim frustrarile. Si, culmea, am crescut si am evoluat foarte mult de acum aproape patru ani, de cand am inceput sa scriu. Nu toti avem nevoie de “professional blogging”, putem foarte bine sa incercam sa facem continut de calitate si daca pastram nota personala pe care toata lumea o cauta atunci cand citeste un blog.


17 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *