Professional blogging e viitorul?
|Vali Petcu a renuntat la zoso.ro (adica nu l-a inchis de tot ori ceva, doar nu mai scrie pe el) si a deschis Zero Stiri, impreuna cu Laurentiu Balaban si Dorian Prodan. O initiativa laudabila, as zice, pentru ca pe Zoso il citeam doar pentru ca mi se parea ca are un fler extraordinar in a identifica stirile care merita comentate si analizate. Uite ca acum faca asta in mod asezat, gandit, studiat, ceea ce ma bucura peste masura.
Ce am admirat intotdeauna la Vali e tocmai aciditatea aia pe care multi o hulesc, felul in care ti le spune verde-n fata atunci cand e cazul. Nu de putine ori am fost “certata” si pusa pe drumul cel bun de catre el, atunci cand ceva nu mergea la blog sau aveam nevoie de ceva nou, sa fiu in rand cu lumea. E unul din bloggerii aia mari care au crezut in mine si asta nu-i lucru putin.
Acum, lucrul care ma intriga pe mine foarte tare e o chestie spusa de Cristi Manafu intr-un articol care anunta aparitia Zero Stiri: “La un moment dat, daca vrei sa evoluezi, trebuie sa iesi cumva din aria personal blogging si sa intri in professional blogging.”
Ce inseamna, mai exact, “professional blogging”? Atunci cand renunti la opinia personala si redai stiri intr-un mod obiectiv? Daca faci asta, nu se cheama ca renunti la blogging? Desigur, sunt unii bloggeri pentru care aceasta schimbare e binevenita, asa cum s-a intamplat cu Vali Petcu, insa pentru mine, de exemplu, daca ies din sfera experientelor personale si as incepe sa comentez in mod profesionist stiri legate de domenul meu de activitate, as muri in doua luni.
Bloggingul e pasiune, nu profesie. Ne numim pro-bloggeri cei care facem un ban din site-urile astea personale pe care le-am transformat in niste locuri in care lumea vine, ne citeste, ne comenteaza, un loc in care facem schimb de idei. Ori nu poti sa faci asta fara suflet, iar in momentul in care blogging-ul inceteaza sa devina un hobby (chiar daca scrii 8 articole, asa cum a facut Arhi ieri), poti sa te lasi de treaba si sa faci altceva.
Eu nu vreau sa fiu un profesionist in blogging. Vreau sa scriu in continuare ceea ce ma face sa ma simt bine, ceea ce ma face sa zambesc si sa visez, chiar daca am inceput acest blog ca o necesitate de a avea un loc in care sa-mi exprim frustrarile. Si, culmea, am crescut si am evoluat foarte mult de acum aproape patru ani, de cand am inceput sa scriu. Nu toti avem nevoie de “professional blogging”, putem foarte bine sa incercam sa facem continut de calitate si daca pastram nota personala pe care toata lumea o cauta atunci cand citeste un blog.
Tweet
Da/Nu/Poate!
Comentam si noi la subiect?
Ramai la personal blogging. Eu pentru asta te citesc
Dar poate sunt eu egoist…
Mece, raman, don’t worry
eu nu cred ca pro(fessional) blogger inseamna sa faci bani din asta. banii sunt doar o consecinta a unui hobby profesionalizat, facut cu pasiune si cu responsabilitate pentru ceea ce comunici (si cum si cand si asa mai departe)
Steve Jobs spunea la D8 (îți recomand întregul interviu, disponibil aici http://allthingsd.com/20100607/full-d8-video-apple-ceo-steve-jobs/) că nu ar dori ca America să devină o națiune de bloggeri:
I don’t want to see us descend into a nation of bloggers. I think we need editorial now more than ever
Sunt de acord cu Cristi Manafu, blogging-ul în sine evoluează, pasul #2 în accepțiunea mea pentru orice blogger cu experiență este blogul comun – a se vedea HuffPo, TC, Mashable și ZeroȘtiri. Iar de acolo “sky’s the limit”.
My 2c
Fataaa, you’re personal blogging IS professional blogging!
Ruxa, my point exactly
Lorand, nu toti blogerii isi doresc sa devina stiristi. Sky is the limit si cand vorbesti despre cultura si istorie intr-o nota personala, pastrand activa latura aceea care te-a facut sa-ti deschizi un blog.
Catalin, hell yeah! :))
titlul nu cred ca e bun. probabil ca sa evoluezi e ok sa treci la professional blogging. dar nu cred ca e viitorul. Daca ar fi asa, atunci inseamna ca viitorul blogosferei e incert. In ultimul timp am citit ca viitorul e Vblog, acum professional bloggingul. Maine voi citi altceva.
Poate e doar o alta ramura. (nu-mi place cuvantul nisa)
Giolly, perfect de acord, poate fi o alta ramura, dar nu un “must do”.
Eu cred ca asta e doar o idee, trecutul la professional blogging. Depinde foarte mult de situatia in care te afli (dupa cum ziceai, vezi Arhi, momentan nu are de ce sa treaba la asa ceva) si de ceea ce vrei sa faci.
In al doilea caz vezi ideea ta. Vrei sa traiesti din blog? Nu. Vrei sa-ti expui parerile, ideile, sentimentele? Da. Bun, atunci n-ai de ce sa modifici nimic.
O chestiune de situatie.
In viziunea mea cel putin, professional blogging se refera mai mult la seriozitatea cu care “faci blogging” (calitatea/cantitatea continutului, relatia blogger-cititori, imaginea publica, etc..). Nu mi se pare atat de relevant sa analizam expresia plecand de la ce a scris Cristi Manafu. El vorbea de cazul lui Zoso.
Gresesc?
Pai plec de la ceea ce a zis Cristi pentru ca el a dat chestia asta ca regula generala, nu doar vorbind despre Vali.
Mereu apare cate un nou viitor al bloggingului, inainte era clar VideoBloggingul, iar acum stirismul asta. Daca la videoblogging mai intelegeam, fiind un fel de a te exprima mai emotional in fata citorilor, treaba asta cu stiristii cam contrazice ce face un blogger. In umila-mi opinie, un blogger se remarca prin opinia sa, nu prin stirea data, altfel am avea 3 bloggeri, aia la care ajung primii stirile, iar restul… restul n-ar mai fi.
Daca pro-blogger ar insemna cei care fac un ban din site-urile astea personale, m-as bucura enorm de faptul ca sunt un vesnic amator (amator – persoană) căreia îi place ceva, care are predilecție sau pasiune pentru ceva) 😀
poti, fireste, sa devii mai bun pe blogul personal, e cam ce ai spus tu in post si da, este si asta o forma de evolutie. dar next level pentru un blogger este professional blogging. argumentele in curand pe blog.
Cristi, multumesc, astept cu nerabdare
”Atunci cand renunti la opinia personala si redai stiri intr-un mod obiectiv? Daca faci asta, nu se cheama ca renunti la blogging?”
Parerea mea:da.Si devii un site de stiri,ca oricare altul.Daca renunti la blogging,la opiniile personale,renunti la tine.Renunti la o pasiune…renunti la ceva ce e face intr-o oarecare masura,unic.Desi blogosfera e mare,unul e blogul tau.