Internetul poate deveni un loc mai sigur
|Separat de discutiile care au incins fibrele optice in ultima vreme, adica acelea legate de ACTA si efectele ei asupra unui internet liber si deschis la informatii, exista o problema stringenta si pe care noi, cei cu discernamant si maturitate, n-o simtim atat de apasatoare. Desigur, asta nu inseamna ca ea nu exista: internetul nu e sigur pentru copiii nostri.
Prin 2007 stateam de vorba cu o doamna, sotia unui colaborator de-al meu. Femeie deschisa, zambitoare, cu o familie misto, cu doi copii la fel de deschisi si joviali ca ea si sotul ei. Genul ala de parinte care e prieten cu copiii lui, care ii asculta, ii duce la dans, ii ia la restaurant, ii creste aproape de suflet, ca sa nu piarda niciodata contactul cu ceea ce se intampla in viata lor. Ei bine, aceasta mama se temea de un singur lucru: “Draga mea, mie nu mi-e frica de droguri, tigari si alcool, cred ca pot sa fiu langa copiii mei, daca ei ar vrea sa experimenteze, si sa le explic ca nu e bine pentru ei. Singura mea teama e internetul, pentru ca atunci cand stau la calculator e unul dintre putinele momente in care trebuie sa le respect intimitatea si sa nu ma bag peste ei cand ii vad ca si-au deschis messenger-ul. Nu pot sa stau ca politaiul in dreapta lor, atata timp cat le predic despre dreptul fiecaruia de a avea o intimitate pe care noi, cei din jurul lor, trebuie sa o protejeze. Dar cum pot eu sa ii feresc de oamenii aia care stau dupa alt ecran si le povestesc despre sinucideri in masa in numele unor ani de adolescenta neintelesi?”
Copiii ei au crescut acum, sunt mari si capabili sa discearna binele de rau, insa marele lor noroc a fost ca mama lor a stat cu ei aproape tot timpul, a putut sa detina un oarecare control, insa ma apuca groaza cand ma gandesc la parintii de azi, cu copii in clasele gimnaziale, parinti care lucreaza de dimineata pana noaptea pentru ca asa e felul in care trebuie sa tragi in Romania de azi. Temele se fac pe calculator, timpul liber se petrece pe calculator, ba chiar am vazut parinti care isi lasa copiii sa si manance in fata calculatorului. Cum ar putea acei parinti sa detina controlul si sa nu-si piarda copilul in mrejele internetului?
Cosmote incearca (si reuseste) sa vina in sprijinul acestor parinti, ajungand in al patrulea an de “lupta” pentru un internet mai sigur. Pe langa brosura oferita parintilor care vor sa le ofere copiilor lor acces la informatii, dar cu limita, compania va initia si o campanile de informare care se va desfasura in cateva scoli din tara.
„Ziua Sigurantei pe Internet este parte a programului Safer Internet Plus promovat de Comisia Europeană. În anul 2007, COSMOTE România a adoptat Codul de Conduită privind siguranţa pe internet. Acest cod este o formă de reglementare proactivă, menită să stabilească principalele direcţii şi principii pentru oferirea de conţinut mobil sigur.” – spun cei de la Cosmote.
Sa restrictionezi total accesul copilului la internet nu e o solutie, decat, poate, in cazurile cele mai disperate. Nevoia de informatie e mare, chiar si la copii, iar restrictiile de felul asta nu fac decat sa adanceasca falia, si asa adanca, dintre generatii. Drept urmare, o sa iau link-ul de mai sus si o sa ma duc cu el in plasa la prietena mea, care de vreo doi ani se chinuie sa isi dea seama cum sa faca sa stea mai linistita atunci cand fetita ei de 13 ani colinda pe internet.
Tweet
Safer Internet Day ruleaza in majoritatea tarilor europene si da, cred ca e o initiativa buna. Sa vedem insa ce aplicatii va avea.
In ce priveste problema / dilema parintilor ai caror copii incep sa descopere si sa foloseasca internetul, as spune ca in cele din urma totul se reduce la educatia de acasa (si cea din scoala, ideal): asa cum orice parinte cred ca isi invata copilul sa nu intre in vorba cu necunoscuti pe strada, sa se fereasca de “locuri dubioase” si de personaje la fel, exact asa se invata si cum sa te feresti de locuri (siteuri) si oameni dubiosi “pe internet”.
Asta e, insa, doar la nivel teoretic. Practic, ma uit in jur si constat ca foarte putini parinti sunt “internet savvy” in aceeasi masura cum sunt “street savvy”. De aceea, cata vreme unii parinti cred ca internetul e locul ala unde gasesti referate, te joci pana iti sar ochii din cap, stai “pe mess” si unde misuna tot felul de descreierati, cred ca foarte putine lucruri pozitive se pot obtine. Mass media nu ajuta in acest sens, chiar dimpotriva. Este si va fi foarte greu pentru o generatie – doua, pana cand cei care au crescut in fata calculatorului vor fi la randul lor parinti.
Otilia, eu inteleg ca de aia exista initiativa asta, ca parintii si copiii deopotriva sa inteleaga internetul si accesul la informatie un pic altfel decat au facut-o pana acum.
In plus, e foarte important ca si in scoli sa se tina cont de aspectul asta, unii parinti nu au cum sa le explice copiilor despre ce inseamna internetul, din simplul motiv ca nu au avut sau nu au acces la el. De exemplu, ai mei nu au avut habar despre ce e un calculator, dar i-au luat sora-mii unul si i-au adus net acasa. Ea m-a avut pe mine sa-i explic neste trebi, dar daca nu ma avea, probabil trebuia sa isi gaseasca pe altcineva sa-i explice.
Internetul se pare ca intra intr-un razboi – de acum, inainte… Cu atat mai mult trebuie feriti copiii, pentru a nu fi manipulati – cum patesc si altii mai mari,tot fara vina.
Asa-i cum zici si sper ca mesajul promovat de Safer Internet Day sa ajunga la cat mai multi. In scepticismul meu insa, cred ca raspandirea mesajului depinde foarte mult de scoli si institutii care din pacate mai fac lucrurile si in dorul lelii, ca sa mai bifeze o activitate, un seminar. Ar trebui gasita o cale ca acest tip de educatie sa atinga cu adevarat un nivel de masa – cum anume s-ar putea realiza asta, ma depaseste
asta daca nu se semneaza acta, SI atunci there will be no more internet as we know it !
Am multe cunostinte care isi lasa copii la calculator doar pentru ca ei sunt prea ocupati si asa ii pot tine ocupati. Nu are nicio importanta ce site-uri acceseaza copii.