Sa muncim, deci
|Am un nesfarsit respect pentru oamenii care muncesc. Aproape ca imi vine sa intru in pamant de rusine cand ma mai plang cateodata de oboseala si vad oameni de varsta a treia care inca vor sa munceasca, pentru ca o viata intreaga au facut asta si nu stiu sa traiasca altfel.
Cunosc un nenea care acum, la pensie, munceste in fiecare seara, portar la o fabrica. Nu are nimic de pazit, poarta e incuiata, cred ca firma are si contract de interventie rapida, ideea e ca el vine, are grija de chestii, da manacare cainilor si asa mai departe. Face ceva, nu sta. Inainte de pensie a fost inginer, a avut nush cati subalterni si are un bun simt iesit din comun, un om care include in conversatia lui, pe langa obisnuitul salut, formulari de genul: “cum v-a fost ziua?”; “sa aveti o zi minunata!”; “spor la treaba!”. Cu alte cuvinte, simti respectul pentru oameni. Nu conteaza cine e si ce anume face omul cu care vorbeste, el doar saluta si zambeste. Sunt convinsa ca nu are un salariu fulminant, dar sunt la fel de convinsa ca e foarte apreciat de sefii lui.
La polul opus sunt tinerii absolventi de facultate, care isi cauta un loc de munca la targurile de job-uri. Ca asta am vazut io zilele trecute pe la televizor, adica o draguta de fata de maxim 22 de ani, care cerea 600 de euro salariu de baza. Cand reporterul a intrebat-o de ce crede ea ca i s-ar cuveni un asemenea salariu, fatuca a spus ceva de genul: “pai, am terminat o facultate, nu? Si studiile facute trebuie platite corespunzator!” Evident ca nu stia sa faca nimic, nu lucrase nici macar o ora in viata ei, nu stia engleza sau vreo alta limba straina, dar ea a terminat o facultate. Mi-o venit sa sparg televizorul.
Concluzia? Ne ducem dracului. Copiii nostri au pretentii nejustificate pentru ca noi (ma includ si pe mine in categoria asta, probabil ca o sa fiu si eu parinte la un moment dat) le suflam in fund o viata intreaga. Le spunem ca sunt cei mai destepti, ca li se cuvine totul, le dam masini scumpe si telefoane de milioane, cedam cand se dau cu curul de pamant ca vor sa manance trei kile de ciocolata, ii lasam sa ne mai futa si cate o palma daca nu le facem pe plac. Si apoi, tot noi ne plangem ca nu-i avem langa noi la batranete, sa ne dea un pahar cu apa…
Tweet
Ce vezi in jur este a 3-a sau poate chiar a 4-a generatie de copii crescuti cu cheia la gat. Cine sa-i invete ce inseamna munca ? Au crescut singuri si au invatat de la cei de o seama cu ei.
Intodeauna mi sa parut egoist acest stereotip in legatura cu barantetea si cu ajutorul , ajutorul trebuie sa fie neconditionat nu trebuie nici macar sa ne gandim ca un copil este procreat pentru ca mai tarziu sa ne ajute , el ne ajuta prin faptul ca exista ca ni l am dorit si ca este o parte din noi , cei care percep un exchange de I/O nu merita copil .
@azrael, nu vorbeam despre asta; ai luat ultimele cuvinte ca fiind esenta; mai citeste o data
si ce te faci daca atunci nu ti-e sete?era un banc tare pe tema asta…
E o tema pe care o discut tot mai des cu oamenii din jurul meu. Oamenii din jurul meu sunt si cei de varsta noastra care nu au inca urmasi, dar si cei cu 10/15 ani mai ”experimentati” ce au odrasle. Imi exprim aceiasi stare de nemultumire fata de modul in care sunt educati copii de catre parintii lor. Ar trebui sa dezvoltam acele scoli pentru parinti in care sa ii invatam ca a le lua telefoane mobile de ultima generatie, chiar daca asta inseamna credit in banca, doar pentru a fi in ton cu ceilalti, a le lua masini la 18 ani …ca doar na…. Nimeni nu intelege ca nu facem decat sa creem copii dependenti de noi pana la adanci batraneti si ca cel mai important ar fi sa ii invatam sa se descurce. Sa invete sa faca ceva sa se intretina. Mentalitatea noastra e sa tinem copii pe langa noi cat mai mult, sa ii facem cat mai dependenti de noi….. Nu ii invatam sa zboare… Si ne mai miram ca….
Asta cu 600 de euro a fost buna de tot. Probabil i-a platit tata studiile si fardurile, si parfumurile si hainele de fitze si i-a spus ca face si ea o facultate ca sa aiba bani ca tata. Cred ca tata a omis sa-i spuna un singur lucru: pentru bani se mai si munceste, de obicei esti platit pentru o munca prin care ii aduci un profit angajatorului, nu esti platit pentru extraordinarul merit ca ai terminat o facultate 😉
Buna, buna asta cu batranetea.
@nebuloasa
Crezi ca am ajuns la final direct ? Nu , dar ce am citit pana acolo mi s-a parut irelevant …
Mda…mie nu prea mi-au luat ai mei nimic. Ca nu au avut extrem de multi bani, si oricum n au inteles nici acum de ce trebuie si este imprios necesar sa port in week end tenesi de panza (gen Dragasani) de la Tommy care costa vreo 5 milioane. In copilarie mi-era rusine sa le cer bani sa mi iau si eu adidasi nike ca ceilalti colegi ai mei….aveam adidasi din piata. Si nu e vorba ca nu si permiteau sa mi ia nike, dar nu am vrut sa insist sa mi ia ceva a caror utilitate ei nu o vedeau. Asa ca la 17 ani m-am angajat. Eram clasa a 11 a. Acum am 22, si lucrez de cinci. Am un salariu de ii las masca pe toti cei care au curiozitatea sa ma intrebe (chestie deosebit de grosolana, da ma rog) si evident n am bani niciodata pentru ca alor mei le dau cel putin jumatate din salariu, lunar (mi se pare normal sa i ajut, nu pentru ca le-o datorez ci pentru ca ii iubesc foarte mult) si cu cealalta jumatate imi satisfac pasiunea bolnava si perversa pe care o am pentru hainele de firma. 😀 ah da si si platesc utilitati samd. Deci se poate. Eu am mai mult decat cerea donsoara de la teleu’ dar….cum spuneam, lucrez de cinci ani. Si am terminat si facultatea si mai am o luna si termin si masterul. Si pe cuvantul meu, nu mi a facut nimeni statuie.
Ceea ce vreau sa subliniez e ca tine de fiecare in parte cum isi face viata. Nu este neaparat vina parintilor. Eu puteam sa aleg sa stau o vesnicie pe banii alor mei, sau pe banii unui barbat. Dar nu ma lasa ambitia si mandria. Sunt doua nenorocite care ma scoala in fiecare dimineata si ma trimit la birou. 😀
si ce e rau in cere mult? una din probl. romanilor este ca nus tiu sa aibba respect de sine; nu vb aici de genul de pitzi de care zici tu, dar din pacate multi angajatori (partoni) cu o educatie si un caracter gen Turcu de la Dinamo desi au bani destui pt a da niste salrii cat de cat decente, macar unei parti ai angajatilor nu o fac. Ii tin pt ei; de ce? pt ca asa n’am invatat sa ne multmuim cu putin sau sa nus timm sa ne negociem propria valoare. Vb aici de firma care au capital
strain fac afaceri cu alta tari si au cat de cat capaciteatea de a palti.
La XL World (Cluj, Iasi, bacau) pt un angajat de outsource sau call center DBA se plateste intre 6.5-10 mil lei vechi. Firma e facuta de italieni si lucreaza cu Harte hanks Texas si IBM UK si alte cateva firme. De ce au venit aici? pt ca romanu nu cere 900 e pt jobu asta… Nu zic acuma 900 sa ai dar nici 7 mil. Si mai ziceau si in fata ca romanii vb f bine limbi straine si le cunosc mult mai bine decat multi tineri din occident iar productivitatea este peste media pe care os tiau ei in alte tari. Da.. ms 😐
Prison, asta e cu totul o alta poveste, despre faptul ca nu stim sa ne vindem. Povestea in cauza era despre oameni care pornesc de la 0, doar cu o diploma in buzunar, si vor luna de pe cer pentru aceasta diploma 😉