Recomandarea FITS 2015 – “Coada”, regia Iarina Demian

Coada Cât timp voi sta la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, voi scrie și despre spectacole pe care voi să le vedeți si dacă nu vă aflați printre spectatorii celei de-a 22-a ediții de festival. Așa cum v-am obișnuit, n-o să fac recenzii, dar o să incerc să vă povestesc câte puțin din entuziasmul fiecărei reprezentații care m-a cucerit.

Sunt rare spectacolele care pot atinge publicul în aceeași măsură în care ating criticii de teatru. Nu ma număr printre cei din urmă, dar senzația mea după ce am văzut “Coada” este că profunzimea acestui spectacol nu a trecut neobservată și neaplaudată de cei ce urmăresc teatrul în mod profesionist.

“Coada” e un crâmpei de viață universală. Personajele pot fi, foarte bine, ancorate în azi așa cum pot face parte din lumea de acum două mii de ani. De fapt, asta nu are niciun fel de importanță, n-am simțit niciun moment nevoia să înțeleg prea bine timpul în care se petrece acțiunea. E un spectacol spumos, amuzant într-un fel tragic și savuros de real. Cele cinci personaje sunt jucate într-o înlănțuire perfectă de Tudor Chirilă (măi, e tare tare bun actor omul ăsta; tare bun!), Cristian Crețu, Mariana Dănescu, Ion Grosu și Radu Gheorghe.

Am ieșit de la spectacol plină de bine, un bine care m-a însoțit până târziu în noapte și m-a lăsat cu dorința de a-l reține ca ultima amintire de la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. A fost focurile mele de artificii de final de festival – pe alea oficiale nu mi-am mai dorit să le vad. Festivalul meu s-a încheiat cu gândul că e bine că am lăsat în urmă, în sfârsit, dorința de a fi prima. Acceptarea că a călca pe capete doar pentru a-mi mângâia orgoliul nu e ceva cu care să vreau să trăiesc.

Iar “Coada” e despre asta: dorința primordială a omului de a fi în fața tuturor, indiferent de cât rău face (lui sau în jurul lui) pentru a fi acolo. Iarina Demian a reușit să ma facă să înțeleg asta pe deplin într-o ora și douăzeci de minute de intensitate minunată. Pentru mine, a fost spectacolul pe care l-am așteptat, dar n-am stiut că-l aștept. A fost încheierea perfectă a unei ediții perfecte de FITS.

Puteți vedea “Coada” la Teatrul Bulandra chiar miercuri, pe 24 iunie. Detalii despre spectacol aici, detalii despre program, aici.

Foto

Partenerii FITS 2015 ai nebuloasa.info: Autonom Rent-a-Car și Aqua Carpatica.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *