Sa ne bucuram in 3 pasi simpli

Pozitia copilului“, in regia lui Calin Peter Netzer, a primit aseara Ursul de Aur de la juriul festivalului de film de la Berlin. O uriasa performanta, acel festival e unul de prestigiu, iar filmul a concurat cu alte productii cinematografice puternice, pentru ca nu ajungi in aceasta competitie daca ai un film prost.

Sigur, in loc sa ne bucuram de performanta lui Calin Peter Netzer si a echipei lui, principala grija a romanului internaut este sa spuna “ba, da’ ce-i asa mare lucru, oricum nimeni n-a vazut filmul.” Ceea ce romanul aruncator de noroi nu pricepe, e ca nu se asteapta de la el un review complet al filmului, ci, poate, daca nu e in stare sa zica o vorba de felicitare echipei care a castigat premiul, macar sa taca.

Sau daca nu tace, macar sa tina cont de aceste trei puncte de pe o lista care ar putea fi completata pe parcurs.

1. Nu putem sa ne bucuram de performanta unui film pe care nu l-am vazut. Nimic mai gresit. Aceste festivaluri, de cele mai multe ori, accepta in competitii filme in premiera. Daca nu se poate premiera mondiala, macar premiera in tara in care e organizat festivalul. In orice caz, filmul trebuie sa fie atat de proaspat incat din rola filmului sa mai iasa putin abur. Asta e regula pe la festivaluri, iar cei care mai viziteaza asa ceva din cand in cand stiu la ce sa se astepte. E absurd sa ceri o proiectie pentru presa (!!!) in conditiile in care toate comunicarile catre presa au fost formulate cam in felul urmator: “Pozitia copilului are premiera mondiala pe 11 februarie, in cadrul festivalului de film de la Berlin.”

2. Avem spitale/scoli/whatever care au nevoie de fonduri, la ce sa ne pese noua de un film? Cu variatia “Marii regizori ai lu’ savarina din noul val, care de vreo zece ani tot nou e, fac filme plicticoase, tampite sau caznite, exclusiv pentru bagari in seamă pe la festivaluri. Pe bani de la bovina de contribuabil roman”. (de aici) In primul rand, sa ne pese pentru ca prin educatie si cultura mai crestem emotional. In al doilea rand, filmele astea de se plimba pe la festivaluri sunt productii independente, cu bani veniti de la sponsori. CNC-ul (Consiliul National al Cinematografiei) da niste bani, cateodata, dar prea putini ca sa fie cu adevarat utili filmului. Deci nu, nu cu banii contribuabililor se fac filme. Se fac filme din pasiune pentru cinematografie, din dorinta de a creste profesional, asa cum directorii fac planuri pentru marirea productiei sau contabilii isi iau mai multi clienti. Sigur ca un film romanesc nu e o afacere, in tara asta nu stim sa mergem la filme in care nu joaca ultimul agent 007, asa ca macar niste premii (de la altii) sa luam, daca noi, aici, nu stim sa apreciem ceea ce altii aplauda.

3. Filmul romanesc e o pierdere de vreme. Pot sa fiu de acord cu asta, fiecare are dreptul la o opinie, formata in timp, dupa vizionarea mai multor filme romanesti din ultima perioada. Dar daca e o pierdere de vreme, de ce nu ne punem lacat la gura si sa incercam sa ne ocupam timpul cu ceva ce nu e pierdere de vreme? Nu cred ca realizatorii filmului doresc sa oblige pe cineva sa-si piarda timpul cu filmul lor.

Suntem tristi rau, fratilor. Nu mai avem puterea sa ne bucuram de ceva ce au realizat niste semeni de-ai nostri. Nu e vorba ca Romania a castigat ceva, nu se pune asa problema, nu ne dam patrioti cand nu e cazul. Dar niste romani au mers la nemti cu un film si au generat o serie de articole pozitive in presa straina de specialitate. E o performanta pentru ei si ma bucur de ea asa cum m-am bucurat si de medaliile gimnastelor la Olimpiada, de aurul de la tir sau scrima sau altele. Asa cum ma bucur de orice performanta sportiva, cinematografica, educativa care implica tara in care am ales sa traiesc.

Nu are nimeni nevoie de girul meu sau al altora in ceea ce priveste premiul castigat. Nu cere nimeni niciunui roman care va vedea filmul sa spuna “da, ma, au avut aia dreptate sa dea Ursul de Aur”. Dar se cere un minim de decenta atunci cand un film romanesc ajunge sa se bucure de o asemenea performanta.

Asa ca daca nu stii, romane, sa spui “felicitari”, mergi de fa altceva. Nu are nimeni nevoie de parerile tale.

In rest, ramane valabil ce scrie pe tricou:

Tricou Pozitia Copilului


15 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *