Saschiz si Sighisoara – o istorie impreuna

Prima vizita la cetatea Saschiz a fost in tura 2 de Redescopera Romania pe anul asta. Am fost fascinata de linistea pe care am gasit-o acolo si m-am intristat vazand ca nimeni nu pare a incerca o restaurare.

Cetatea Saschiz, vedere din interior.

La doua luni dupa prima oprire la Saschiz, intamplarea a facut sa ajung din nou acolo, cu un ghid care cunoaste toata zona de biserici si cetati a Transilvaniei ca pe buzunarul propriu. Am oprit pentru cateva minute sa ascultam o bucata de istorie incurcata si frumoasa, care mi-a schimbat perceptia despre satele romanesti care par a nu avea nimic de ascuns.

Cetatea Saschiz, unul dintre cele 6 turnuri ale cetatii, vedere din exterior.

Cetatea, construita la sfarsit de secol 14, este o cetate taraneasca pura, adica nu s-a folosit un plan de constructie, ci a fost gandita strict pe nevoile taranilor celor sapte sate care alcatuiau comunitatea saseasca de la acea vreme (Saschiz, Cloasterf, Archita, Daia, Crit, Adamsdorf si Diawaldi – ultimele 2 nu mai exista, toti sasii au dat bir cu fugitii).

Rivalitatea dintre Saschiz si Sighisoara era bine-cunoscuta la acea vreme (adica epoca medievala), fiecare dintre comunitati avand o economie foarte puternica si luptandu-se pentru suprematia zonei. Sighisoara avea breslele mestesugarilor, iar Saschiz era ajutata de cetatea Sibiului, membra a celor 7 Scaune Sasesti si de producerea de vinuri. Drumurile comerciale pareau a fi, totusi, in favoarea Sighisoarei, care avea avantajul de a fi inclusa in traseu, in timp ce Saschizul nu era atat de aproape.

Desi ambele asezari au fost devastate de incendii serioase (Saschiz in 1714 si Sighisoara in 1676), separarea definitiva s-a facut dupa ce Saschizul a avut epidemie de filoxera, la 1885.

Turnul bisericii evanghelice de la Saschiz a fost suprainaltat in 1677 de un arhitect tirolez care a luat ca model turnul Sighisoarei, obligat fiind sa nu respecte constructia-model intru totul, deoarece cele 4 turnuri mici puse in cele 4 colturi ale turnului de la Sighisoara reprezinta “semnul sabiei”, ceea ce insemna ca acea cetate avea un judecator care putea sa dea pedeapsa cu moartea.

Turnul Bisericii Evanghelice de la Saschiz, construit dupa modelul Sighisoarei.

 

Si pentru ca fiecare cetate trebuie sa aiba o legenda, se pare ca putul foarte adanc care se afla sus, in cetatea Saschizului, este, de fapt, un tunel decret menit sa asigure evacuarea locuitorilor cetatii in caz de pericol, tunel care ar comunica cu una din pivnitele bisericii evanghelice de la poalele dealului.

Vedere a satului din cetate.

Vedere a cetatii de la poalele dealului, de langa biserica.

Si daca istoria nu va convinge, locurile alea sunt o oaza de liniste pentru oricine vrea sa se relaxeze. Putin mai departe, la vreo 8 kilometri, in Crit, se afla o pensiune ascunsa la care am mancat cea mai buna mancare gatita din ultimii ani.

LE: pentru ca filoxera nu a fost de ajuns, plaga numarul 2 a fost aparitia comunismului, care a lasat taranii sa mearga la cetate, sa-si ia din caramizile de acolo sa si le puna pe la constructiile lor. Asa a inceput degradarea cetatii si nimeni nu pare sa vrea sa faca ceva in privinta asta.


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *