Sibiul pentru sibianca din mine

Later Edit. Scriu aici, să se vadă. Fotografiile îi aparțin lui Radu Bădoiu.

Îmi place să asociez orașele cu muzica, dar Sibiului încă nu i-am gasit muzica potrivită. Chiar dacă a fost orașul care mi-a servit drept casa timp de aproape 27 de ani, chiar dacă familia mea e acolo, chiar dacă tot ce am învățat despre prietenie se află adânc înfipt în amintirea despre el.

sibiu_web-6462r

De câte ori merg spre casă (la sărbători cel mai des), ascult “Driving Home For Christmas”, indiferent de perioada din an în care ma aflu. Chris Rea e cel mai aproape de sentimentele mele atunci când ma gândesc la Sibiu: oarecum trist, dar molcom și cald; e, totuși, acasă.

sibiu_web-6339r

Mi-e tare drag orașul ăsta, dar nu e pasiune. E ca iubitul cu care te-ai obișnuit și nu-l lași să plece doar pentru că, la un moment dat, ți-a arătat cea mai buna parte pe care o poate avea în el. Sibiul mi s-a dezvăluit în străduțele mici și înguste, la statuia lui Lăzar – nu mai există, dar, pe vremuri, servea ca loc de întâlnire pentru adolescenți ce tremurau la gândul unui prim sărut -, în piețele mici și pustii, în parcurile verzi cu băncuțe ascunse.

sibiu_web-6423r

Pare un oraș cosmopolit. Teatrul, muzica, spectacolele de tot felul care-i umplu sălile și piețele, străinii ce-i trec pragul cu încântare – toate astea îi fac pe cei care îl vizitează să spună “M-aș muta aici maine!” Și e bine, mă bucur că alții văd în acest oras ceva ce eu n-am mai văzut de la 20 de ani.

sibiu_web-6437r

Încep să-l admir prin ochii altora, prin entuziasmul lor atunci când vorbesc despre el. Mă uit altfel la cladiri, simt altfel fotografiile de pe Podul Minciunilor, cafeaua din Piața Mica e mai aromată. Mă las ademenită de pasiunea altora pentru el și încep să-mi deșir amintirile pe masură ce alții se minunează de arhitectura unei clădiri, de forma unei străzi sau de măreția Muzeului Satului.

sibiu_web-6458r

sibiu_web-6490r

sibiu_web-6617r

Sibiul nu mai e al meu de mult, însă nu voi înceta niciodată să încerc să-i redescopăr sufletul.

sibiu_web-6472r

Fotografii de Radu Bădoiu. Partener de ospitalitate: Continental Forum Sibiu.


10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *