Viata intr-o gara

Garile au si ele viata lor. E lumea din lume, realitatea separata de ceea ce stim sau traim, noi, astia de avem niste laptopu-uri sau desktop-uri care ne ajuta sa putem scrie pe blog.

In gari, oamenii vin si pleaca, dar intotdeauna sunt unii care raman acolo. Responsabilii care stau si cate 12 ore in acelasi loc, tinte ale furiei calatorilor atunci cand trenurile au intarzieri. Doamnele de la ghiseu, mereu aceleasi si intotdeauna altele (ati observat ca arata de parca-s trase la copiator?; mai important, cand v-ati uitat ultima oara la chipul unei femei care vinde bilete de tren in gara?), mereu cu putina zeflemea pe varful limbii.

Cand vine iarna, garile se anima, oamenii sunt mai multi. Stau si asteapta un tren care, din cauza zapezilor, nu ajunge aproape niciodata la timp, ci cu mari intarzieri. Incrancenati si grabiti, frustrati ca trebuie sa aleaga trenul in detrimentul masinii, ca de avion nu se pune problema, oricum nu exista curse interne decat de la Bucuresti inspre…cateva orase. Pe care ii recunosti repede ca nu obisnuiesc sa mearga cu trenul si ca de la ultima lor calatorie, pretul e dublu pentru aceeasi distanta. “Caaaat? Pai de cand?” Pai de mult, ca leii se adauga, serviciile scad. Asa-i in tenis. Si in CFR.

Intr-o gara exista birturi si oamenii din ele sunt de poveste. Sau de povestit, ca nu-mi dau seama, exact. Au niste obiceiuri cel putin bizare, daca e sa ma iau dupa scena pe care am vazut-o acum cateva zile, intr-un birt de gara din Pascani: vreo sase oameni stateau pe niste scaune la niste mese, uitandu-se spre aparatele de jocuri mecanice; din cand in cand, unul dintre ei (de fiecare data altul) mergea si mai baga o bancnota de 1 leu, apoi se intorcea la masa. Am stat acolo o ora si, timp de o ora, abia daca si-au spus cateva cuvinte. In rest, au stat cu ochii tinta pe aparatele alea.

Viata intr-o gara e plina de bagaje si nu doar de acelea pe care le caram pe umar sau le tragem dupa noi. Alea sunt usoare, cateodata, dar tot ne indreptam spre iesire garboviti de ganduri, tristeti si asteptari. Sau, din contra, ne simtim usori ca fulgii, oricat de grele ne-ar fi bagajele de pe umar sau cele pe care le tragem dupa noi. Ne oprim putin, cat sa ne mai tragem sufletul si sa ne asezam mai bine geanta pe umar, apoi pornim spre ceea ce ne asteapta, lasand in urma alte suflete agitate.

In garile noastre a venit zapada, dar viata din ele e aceeasi: grabita, perena, fara amintiri. Cu aceleasi sine de tren, la fel in orice gara din tara asta, bucati de fier care sunt intotdeauna acolo, constante, singurul adevar care nu se schimba niciodata.

*sursa foto


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *