Votul nu e necesar pentru a avea dreptul de a ieși la protest

2737015381_6f626fc8df_zDe câteva zile încoace, de când ne-am adunat din nou prin piețele din toată țara, să protestăm împotriva măsurilor fiscale inteligente luate de actuala conducere a țării, legilor justiției masacrate sau guvernului care a ajuns la al treilea prim ministru în doar un an, am văzut tot mai multe formulări de genul „n-ai votat, nu ai dreptul să comentezi” sau „n-ai votat, acum degeaba ieși în stradă”.

Votul nu e obligatoriu, e o opțiune. Dacă nu simți că ai pe cine alege, nu mergi la vot. Dacă la momentul votului ai preferat să stai în casă și să nu dai doi bani pe ceea ce se întâmplă mai departe cu legile din țara ta, aia e.

Taxele, în schimb, sunt obligatorii. Ele se plătesc atât de câtre cetățenii care au votat, cât și de ăia care n-au votat. Așa că dreptul de a protesta împotriva legilor fiscale, de exemplu, n-are nicio legătură cu votul – decât în măsura în care știm 100% că dacă ar fi fost mai mulți oameni la vot ar fi câștigat „ai noștri”, nu „ai lor”, iar „ai noștri” ar fi fost rupți din soare și n-ar fi dat legi de rahat.

Oricine plătește taxe are dreptul de a protesta. Indiferent dacă a votat sau nu, asta nu e deloc relevant.

Nu e nimeni mai cu moț doar pentru că a votat. Da, poate că ăștia care ne-am luat din timpul nostru într-o duminică să mergem la vot, suntem puțin mai responsabili. Dar a vota, a ieși mai apoi la protest și a-i acuza pe cei care n-au mers la vot că sunt niște ipocriți nu te face decât un ipocritși mai mare. Ieșim în stradă pentru o țară dreaptă, nu pentru a ne lăuda cât de buni cetățeni suntem.

Să prezinți echilibru în discursul din spațiul public e un exercițiu pe care ar trebui să-l facem toți ăștia care credem că vrem să trăim într-o țară democratică. Să îndemni oamenii să se informeze, să nu judeci opțiunile altuia, să nu te crezi mai deștept (mai ales când folosești formulări de genul „vai, ce proști sunteți toți”), să asculți, să porți un dialog, să nu treci pe roșu la semafor când ești pieton, să cumperi bilet de tramvai, să spui „bună ziua” și „mulțumesc”, să fii decent în limbajul pe internet (mai ales când ești urmărit de o grămadă de oameni), asta va face diferența, la un moment dat. Iar trasul de urechi pentru că alții n-au votat nu e chiar cea mai democratică atitudine.

Altfel, să fim sănătoși, că în stradă om mai ieși.

Photo credit: H2Woah! on Visualhunt / CC BY-NC-ND


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *