5 ani de “Verde pentru Biciclete”

Stiu “Verde pentru Biciclete” din 2009, primavara. Practic, de cand era foarte mic, de la a doua editie. Nici nu mai stiu cum am ajuns acolo, cine m-a chemat. Nu stiam al cui e evenimentul, stiam doar ca pot sa merg sa cer o bicicleta imprumut, daca eu nu aveam una. Ceea ce am si facut si nici in momentul de fata n-am reusit sa remediez acest aspect. (recunosc, inca mi-e teama sa merg cu bicicleta prin oras, chiar daca “VpB” au reusit sa construiasca, prin actiunile repetate, cateva zeci bune de kilometri de pista speciala pentru biciclisti)

Iata ca s-au facut 5 ani de cand aceasta asociatie “numara” biciclistii timisoreni, tot mai multi de la anotimp la anotimp. Imi amintesc de una dintre editii (parca in primavara lui 2010), la care participasera peste 2000 de biciclisti, in conditiile in care era o ploaie crancena, un frig de purtat geaca de iarna si pic de intentie de soare. Am pedalat atunci prin ploaie, cu pelerinele pe ochi, bucurosi ca faceam parte dintre oamenii care se bucurau de o plimbare in aer liber, in ciuda ploii care avusese in gand sa ne opreasca.

(si va las mai jos unul din promo-urile facute pentru “Numaratoarea de toamna” din 2013, foarte simpatic si cu…ploaie!)

Ce zic organizatorii.

“De 5 ani, Timisoara este mai verde… pentru biciclete:
– la prima pedalare prin oras, am numărat 652 de biciclisti, iar la Pedalarea de Primăvara – peste 3000
– in 2008, au existat aproximativ 6 km de pista pentru bicicleta; acum sunt aproximativ 60
– 13.800 de numere de bicicleta
– Peste 40 de proiecte dedicate mersului pe bicicleta, vizand toate categoriile de varstă:
• 9 pedalari de mare anvergura
• 30 ture pe bicicleta in afara orasului
• 3 pedalari pentru debutul Saptmamanii Mobilitatii Europene
• Concursuri de bicicleta, in Timisoara si la Arsenal Park
• Proiecte educative pentru elevi
• Campanii de constientizare
• Campanii dedicate companiilor si angajatilor din companii
– rastele de biciclete VpB in scoli, pe strazi pietonale, la diverse institutii si firme
– respect in trafic intre participanti: pietoni – biciclisti – soferi
– numar crescut in mod exponential de biciclisti pe strazile orasului”

Mie-mi pare rau ca nu sunt in oras duminica. M-as fi dus sa-i sustin din nou, asa cum fac de atatia ani incoace. Dar voi, cei care sunteti si aveti chef de o plimbare intre cateva mii de oameni, nu pierdeti ocazia. Pedalarile sunt momente in care foarte multi timisoreni se unesc, ori asta, din pacate, e un lucru mai rar intalnit in ultima vreme.

Deci asa: 13 octombrie, ora 10:00, la Casa Verde pentru Biciclete (Platforma Timco – str. Circumvalatiunii, nr. 8-12). Traseul: Calea Circumvalatiunii – Strada Gheorghe Lazăr- Bulevardul Cetătii- strada Miresei- Calea Aradului – Calea Alexandru Ioan Cuza- Strada Oituz- Bulevardul Take Ionescu- Strada Simion Barnutiu- Calea Dorobantilor- Strada Andrei Saguna – strada Stefan Octavian Iosif- Strada Stefan cel Mare – Calea Stan Vidrighin – Piata Gheorge Domasnean – Bulevardul Doctor Iosif Bulbuca – Strada Aries – Strada Surorile Martir Caceu – Stadionul Dan Paltinisanu.

“Verde pentru Biciclete” este o miscare pentru pedalare, sustinuta de Fundatia Bega.

Ultrabooks Toshiba

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *