Memory lane: educație în comunicare
|Când m-am pornit pe drumul ăsta numit PR, nu prea știam ce fac. De fapt, pornisem la drum cu Cristina făcând tot felul de evenimente, eu cu logistica și vânzările, ea cu PR-ul. Voiam să învăț ce face ea, ea voia să învețe ce fac eu. Cred că ăsta a fost secretul nostru (pe care nici noi nu l-am știut) și ceea ce ne-a ținut în viață, ca echipă, până am reușit să ne și împrietenim.
Primul gând despre PRbeta Conference (demult, în 2011) a venit așa, ca o joacă. „Cât de greu o fi să faci o conferință?” Determinarea mea venea din dorința de a învăța despre PR de la practicieni, fără să fie nevoie să tot merg la București. Cristina a avut o viziune mai puțin egoistă și mai îndreptată spre a crea o comunitate a oamenilor de comunicare din Timișoara. Apoi, pentru că e absolventă a unui master de comunicare, a extins ideea educației si către studenții care își doresc să fie comunicatori. Eu doar m-am bucurat că putem fi de folos unor generații de studenți. Așa au apărut, în 2012, PRbeta Workshops, câte o săptămână de training intensiv pentru studenți, cu workshopuri susținute de cei mai buni dintre cei mai buni. Oameni de PR, Digital, Social Media, Marketing și Content ni s-au alăturat for the greater good, să învețe niște studenți despre industria marcomm și cum poți să muncești corect făcând parte din ea. 75 de studenți pe an (câte 15 pe fiecare oraș, cinci orașe pe an), mii de kilometri, sute de cafele și alte sute de zâmbete.
Apoi, an de an, internship-ul agenției noastre, care e atipic pentru un internship obișnuit la o agenție de PR. Practic, timp de câteva săptămâni, studenții sunt la un fel de școală. Învață să scrie comunicatede presă, articole, brief-uri; învață ce e aia o strategie de comunicare; învață care sunt pașii pe care trebuie să-i faci în organizarea unui veniment business; învață despre presă, bloguri vloguri și alte forme de dat vestea mai departe. Nu se ocupă de clienți, nu muncesc pentru agenție. Practic, ne ocupăm de ei să învețe ceea ce școala nu le poate arăta. Poate aceea avem an de an zeci de aplicații în doar câteva zile; doar cinci reușesc să ajungă în internship.
Ne preocupă viitorul meseriei la fel de tare pe cât ne preocupă meseria în sine. Vrem să facem lucrurile corect pentru clienții noștri, dar vrem să dăm mai departe aceste valori care ni se par cruciale pentru oricine practică meseria asta: echilibru, onestitate, cunoașterea limitelor și depășirea lor. Și multă putere de muncă, plus certitudinea că punem seara capul pe pernă știind că am făcut tot ce am putut să ne achităm de obligațiile contractuale (și mai mult decât atât). Clienții ne devin prieteni pentru că știu că oricând se pot baza pe noi în situațiile delicate, iar asta e ceva ce vrem să transmitem mai departe: un PR nu se vede, dar se simte atunci când e mai mare nevoie.
Educația în comunicare e importantă nu doar pentru felul în care un om care lucrează în domeniul ăsta își face meseria, ci și pentru discreția cu care își etalează (sau nu) cunoștințele. Mai ales în PR, acolo unde felul în care te prezinți public devine cartea de vizită pentru viitorii colaboratori.
Mai e mai puțin de o lună până la ediția a 8-a PRbeta Conference. Evenimentul la care ni s-au alăturat mulți profesioniști în comunicare, oameni care fac, nu care spun. Oameni discreți, verticali, onești și cunoscători a ceea ce înseamnă comunicare. Oameni care educă în fiecare zi și care participă la ceea ce numim „schimbare în România”. Dacă sunteți în Timișoara atunci, nu vă sfiiți, că rău n-o să vă pară, nici pe departe.
*foto din primele minute ale primei ediții PRbeta Conference. 12 mai 2011.
Tweet
Noob question. E PR-ul aplicabil si indizilor? Gen persoane cu o prezenta online ptr. care este importanta imaginea? Nu ma refer la persoane publice ci mai curand la bloggeri, freelanceri, etc.
Daca da, ce resurse (carti,sfaturi, articole) le-ai recomanda?
O initiativa foarte misto si chiar folositoare – si asta nu numai pentru studentii din domeniu. E remarcabil cum reusiti sa adunati acolo atata “lume buna” (ma refer la speakeri, bineanteles ). Pacat ca e doar loco. Time to go global? Poate cu un vlog sau podcast? Tip: You can get reach on YouTube!!!
or RICH. Scuze…
Gigel, da, se poate și cum zici tu, dar eu nu fac asta, așa că n-aș ști să te îndrum.
Radu, va trebui să-ți iei concediu pentru una din edițiile viitoare