Tu știi pe ce-ți dai banii?
|Având în vedere că toată industria de marketing și comunicare de la noi se bazează exclusiv pe ceea ce învățăm de la alții care fac asta de mulți ani prin țările mai civilizate (instituțiile școlare de la noi abia de câțiva ani au reușit să se pună cât de cât la punct cu profesori și materiale din secolul 21), sursele de învățare se găsesc destul de mult prin conferințe și workshop-uri. Avem și noi specialiști, dar adevărata bătaie e pe conferințele cu speakeri veniți de departe, cum ar fi ICEE Fest sau Brand Minds. Biletele costă cât unele de la festivaluri serioase, aia e, informația adevărată e pe bani.
Anul acesta, la Brand Minds a fost invitat un speaker, Grant Cardone pe numele lui. Autor de bestseller-uri despre vânzări, cu un fee de prezență la evenimente care pornește de la 100.000 de dolari, aici mai multe detalii despre el, spuse de el și de echipa lui de comunicare – Mesia al vânzărilor, darul lui Dumnezeu pentru păcătoșii care vor să vândă ceva.
În urmă cu câteva zile Grant Cardone fost invitat la conferința celor de la Drift, the world’s first and only
conversational marketing platform, Hypergrowth18, o conferință recurentă care se întâmplă în mai multe orașe din Statele Unite, dar care are un eveniment anual, cel mai mare al lor. La Boston s-au adunat numai și numai vedete din marketing și alte domenii care au legătură cu vânzări comunicare și alte cele, plus domnul Cardone, care a reușit să enerveze juma` de audiență (adică niște mii de oameni).
Din discursul lui spicuim:
– bagă-i pe gât consumatorului mesajul tău până îl înghite; a mers pentru Trump, merge și pentru tine.
– mi-am cucerit nevasta cu tehnici de vânzări, am știut că vreau să mă-nsor cu ea de când am văzut-o.
– discursul ăsta probabil că mi-aduce niște sex diseară; de fapt, probabil că sexul se va întâmpla în drum spre casă, în avion; știți cum e să faci sex când ești în avion? e minunat.
Toate astea în fața unor oameni care au plătit niște bani buni ca să-l audă pe domnul ăsta, și pe alții, vorbind despre chestii reale, soluții la problemele pe care le au. Unde mai punem că și nevastă-sa era acolo, nevastă care, după ce a refuzat să urce pe scenă când a început tot discursul ăsta despre sex, s-a trezit cu camerele în față, direcționate de pe scenă de taurul comunal.
Nu zic că organizatorii au avut vreo vină, niciodată nu știi ce se poate întâmpla cu discursul unui invitat. Dar îmi doresc ca alți organizatori de evenimente să amendeze tipul ăsta de comportament și să retragă invitațiile celor care deraiază în felul ăsta. E ok să faci stand-up comedy pe scenă la un eveniment serios, dar lasă-ți șovinismul acasă și concentrează-te pe motivul pentru care ești acolo, că nu ești la întâlnirea de 50 de ani de când ai terminat liceul ca să simți nevoia să te lauzi cât de bine îți merge (încă) instrumentul. Așa că, Brand Minds, ai grijă să nu te trezești cu vreo surpriză.
Iar noi, cei care mergem la conferințe și alte evenimente de felul ăsta, trebuie să avem grijă pe ce dăm banii și să cercetăm în continuu. Speakeri, organizatori, noutăți. E păcat de banii noștri să ajungem în situația de a pleca de la un eveniment cu gust amar și cu senzația că ne-am pierdut timpul – poate cea mai de preț posesie a noastră (dacă timpul ar putea fi strâns și legat cu sfoară).
Detalii de la cineva care fost la conferință găsiți aici, iar despre Brand Minds (un eveniment foarte bun, de altfel) găsiți detalii aici.
Tweet
Știi, eu înțeleg dorința de a verifica invitații și speakerii, dar cred că la un eveniment unde te duci să înveți trebuie să fie și oameni care nu-ți plac. Faptul că nu îți plac nu înseamnă că nu poți învăța ceva. Poate chiar și “așa nu”, dacă nu ceva mai mult.
Știu, și ai dreptate. În cazul de față, m-a enervat la modul absolut atitudinea de 1800 a domnului în cauză, dar asta o fi și pentru că nu cred nicio iotă din ce spune, în general.