“Am munci, daca ne-ar lasa aia care fac legile”
|Later edit: n-am sters niciodata un articol de pe blog, n-o sa-l sterg nici pe asta, chiar daca, intre timp, m-am documentat mai mult. Unele dintre lcururile scrise le sustin in continuare (unul dintre ele ar fi punerea in valoare a vestigiilor istorice de la Rosia Montana; altu e faptul ca oamenii care traiesc acolo in continuare mor de foame)
Saptamana trecuta am fost la Rosia Montana. Sa vad si io cum stau lucrurile “in teren”. Eu o sa va povestesc voua ce am gasit acolo, voi o sa va trageti concluziile. Am mai zis, ma bucur ca RMGC investeste in patrimoniu 70 de milioane de dolari. E o suma pe care statul nu o are si nu o va mai avea in urmatoarea suta de ani.
Exploatarea cu cianuri? Cred cifrele pe care le-am vazut, adica 5-7 unitati/litru, iar limita maxima admisa de normele europene e de 10 unitati (sa ma corectati daca gresesc). Oricum, mie mi-a fost suficienta explicatia ca in cafea se afla 6 unitati/litru, dar e posibil ca aceasta explicatie sa ma multumeasca doar pe mine
Aurul Romaniei? Pai statul se spala pe maini, ca de aia s-a inchis mina Cetate, ca n-au mai avut bani s-o exploateze. Statului roman i-a fost mai comod sa se bage actionar in RMGC (da, pentru cine nu stia, statul are 20% din RMGC SA) si sa-si ceara si redevente prin contract. Deci statul roman primeste bani, nu va mai cramponati de ideea asta. Bani care se duc tot cine stie unde, ca investitii mai lent, ne bazam tot pe bani europeni sa mai facem cate una-alta prin tara asta.
Oamenii din Rosia Montana? Vor sa munceasca. Nu vorbesc din reclame, vorbesc din ceea ce am auzit+vazut cu urechile si ochii mei.
Peisajul, copacii, stancile din Rosia Montana? Da, e frumos. Pacat ca apa aia e rosie, coroziva, plina de fier si absolut toxica. Si se varsa in Aries si pleaca mai departe. Dar nu, noi in tara asta ne cramponam de cianurile care VOR FI, nu de problemele care SUNT deja.
Sunt convinsa ca RMGC-ul nu e usa de biserica. Si ca nu le face pe toate atat de transparent pe cat am vrea noi sa credem. Insa, pana la urma, e vorba de o afacere, in primul rand, iar in afaceri e nevoie de o atitudine mai infipta. M-as supara sa aflu ca se comit ilegalitati si constrangeri, insa chiar nu cred ca e cazul. Din nou, asta e doar opinia mea.
Nu va mai tin cu vorbe, sa trecem la poze.
Mina Cetate, exploatata pana in 2006. Lasata in paragina:
Masivul Carnic, langa mina Cetate, care se doreste a fi exploatat:
Acesta e locul in care sterilul cu cianura va fi colectat. Foarte departe de locul in care se locuieste, am facut vreo 20 de minute cu masina.
Iesire a fostei mine din Rosia Montana. De unde..puteti observa…intr-o apa. Rosie.
Intrarea in galeriile romane de la Rosia Montana (cele descoperite si valorificate de RMGC). N-am putut intra, ca ne-o luam peste cap de la arheologii francezi care muncesc acolo de dimineata pana noaptea. Oamenii aia intra zilnic in galerii, pana la 40-50 m, sa studieze tot ce se poate gasi. Intre timp, muncitorii decolmateaza santurile (adica scot mâlul din pamant), pentru a putea trece la procesul de restaurare.
Am prins schimbul de tura si m-am dus sa vorbesc cu oamenii. I-am intrebat cum lucreaza, au zis ca in ture de 6 ore. Zilnic se lucreaza 12 ore, adica doua ture. I-am intrebat ce au facut pana sa se inchida mina Cetate. Toti muncisera acolo. Apoi i-am intrebat daca vor sa inceapa exploatarea. Au inceput sa rada (ca si cum le-as fi pus o intrebare stupida) si unul din ei mi-a zis: “as vrea, cum sa nu vreau; poate asa imi duc si io fetita la mare, ca tot vede la televizor si niciodata n-am avut bani”. Or fi vise stupide, pentru unii, dar oamenii astia vor sa munceasca pentru copiii lor. I-am intrebat ce au muncit intre timp. Mi-au spus ca in constructii sau zilieri pe unde se nimerea. Sunt convinsa ca nimanui nu-i pasa de soarta unui om, decat, poate, acelui om si familiei lui. Trageti voi concluziile de aici. Ah, chestia din titlu tot ei mi-au zis-o.
Intrarea intr-una din galeriile romane la care nu s-a ajuns cu decolmatarea.
Dupa ce am urcat un deal destul de abrupt, mi s-a dezvaluit asta. Frumos
Pentru forari, apa se ia direct din lac, sa nu se consume rezervele de apa potabila (daca exista asa ceva). Forarile sunt necesare pentru testele geologice, care le arata viitorilor exploatatori (daca primesc avizul) ce se intampla sub pamant, care e compnenta solului, daca mai exista galerii etc.
Ei au vandut. Casele vor fi restaurate si transformate in locuri in care oamenii pot sa vina si sa isi faca vacanta. Sa se plimbe, sa admire, pentru ca Rosia Montana nu va fi dinamitata, asa cum cred unii, ci transformata intr-un loc in care agroturismul va fi in floare. Cand am vrut sa fotografiez una din casutele deja restaurate, m-a lasat bateria la telefon 😀
Va rog sa va trageti concluziile.
PS: am mers si la opozitie. Am gasit o domnisoara care mi-a zis ca ea nu are ce sa imi zica despre faptul ca organizatia la care ea era pentru a da informatii se opune exploatarii. ” Nu e seful aici, nu pot sa zic nimic”, atat am aflat. Beton.
PS2: ca sa va faceti o parere, trebuie sa mergeti acolo. Nu la Fan Fest sau la cine stie ce alta chestie organizata. Ci atunci cand nu e nimeni.
Tweet
No, pisoi, stii ca nu-s de acord cu tine la faza asta. 😉
Cam aşa credeam şi eu, mulţumesc că mi-ai întărit convingerea (nu că aveam nevoie, am locuit mult timp într-o zonă asemănătoare). E destul de nasol să vezi locurile natale murind încet şi sigur…
Gasca… 😉
Cat pyula mea va platesc astia de nu sunteti in stare sa va dati seama ca sunteti penibili?
Oameni buni – e ca gasca aia care ia 20%. Peleul meu – iti dau eu, Nebu, o cincime din ce esti.
Pe acest blog, nimeni nu jigneste pe nimeni. Deja ti-am permis prea multe, ai intrat in moderare pe termen nelimitat.
Sunt de acord cu exploatarea acolo cu urmatoarele conditii:
-sa creasca nivelul redeventei pe care il primeste statul roman la un nivel decent
-pretul aurului sa fie evaluat la valoarea medie pe care a avut-o anul acesta si nu la 900 de dolari cum au facut evaluarile cei de la RMGC
-statul roman este participant in cadrul firmei care va exploata acea zona doar cu 20% iar firma este inregistrata intr-un paradis fiscal. Ok, sa zicem ca statul sa ramana doar cu 20% dar firma sa fie inregistrata in Romania, sa fim siguri ca se platesc toate taxele si impozitele.
-sa fie depusa o garantie la ministerulul mediului estimata de un evaluator independent, international si cu renume.
-RMGC au pus doar de aur si argint. Eu am auzit ca acolo ar mai fi materiale rare si uraniu. Orice zacamant care se extrage de acolo, in afara de aur si argint sa fie impartit egal.
un lucru nu înţeleg eu: cum va fi Roşia “transformata intr-un loc in care agroturismul va fi in floare” în condiţiile în care de ani buni toate investiţiile în turism din zonă, cu tot cu locurile de muncă pe care le-ar fi putut creea, sunt blocate de către primărie? sau odată începută exploatarea “salvatoare” va începe să-i pese primarului de turism?
Nu, nu va fi o schimbare ‘peste noapte’ a atitudinii a primarului. Insa zona amintita trebuia (si trebuie in continuare pana va fi convinsa majoritatea populatiei sau pana legislatia le va permite sa inceapa activitatile) sa nu aiba alternative viabile si concrete la proiectul RMGC (cel putin din pdv al locurilor de munca, surse de venit ptr locuitorii din zona).
Sustin ceea ce a expus Valentin Palconi, cu masuri mult mai ferme din partea autoritatilor, iar la capitolul metalele rare, ar trebui negociata fiecare categorie in parte, asa cum a fost negociat contractul pentru aur si argint. Bineinteles, cu evaluatori independenti si la cotatiile actuale 😉
Nu inteleg de ce RMGC si companiile care ii ajuta in procesul de comunicare se incapataneaza sa militeze ca raspuns la alternativele venite de fiecare data de la opozantii proiectului RMGC si nu isi sustin punctul de vedere mult mai bine? Acum ne folosim de “elemente lacrimogene” (vezi locuri de munca, face RMGC ceea ce nu face Statul Roman etc.). Sunt zone din Romania care se situeaza mult mai prost daca analizam proiectul din aceste privinte…
P.S.: Partial am acelasi ‘feeling’ ca si M referitor la felul cum puneti problema. Asa se doreste a se practica PR-ul? Intreb doar