Poveste semi-politica
|Era toamna spre iarna, anul 2000. Se apropiau alegerile prezidentiale, iar eu eram destul de nestiutoare intr-ale politicii. Stiam si eu ce stia toata lumea: ca Iliescu e un exponent al comunismului si ca ceilalti erau aproape la fel, cam tot o apa si-un pamant. Totusi, un gand era comun tuturor oamenilor pe care ii cunosteam: “ma, in turul doi o sa ajunga sa se infrunte Iliescu si Vadim.” Imi parea putin neverosimila ideea, credeam ca sunt multi romani care vad ca Vadim e rasist, xenofob, antisemit etc. Si ca sunt multi cei care stiu ca un presedinte care ne-ar pune tuturor pusca in mana, sa omoram tiganii, evreii si ungurii, nu ar fi cea mai corecta alegere pentru tara.
Vadim a intrat in turul doi, asa cum prevazusera altii. Eu eram socata, nu imi venea sa cred ca trebuia sa ma gandesc serios pe cine as putea alege intre un comunist si un nebun. Pe vremea aceea mi se parea imperios necesar sa merg la vot, era un drept castigat de altii, care au murit ca eu sa-mi pot exprima liber parerea.
In ziua votului, m-am dus la sectia de votare cu mari indoieli in suflet. Am intrat in cabina de vot strangand stampila cu toata puterea si, va spun cu mana pe inima, mi-au dat lacrimile cand am apasat VOTAT pe numele lui Ion Iliescu. Mi se parea ca am tradat orice ideal al celor care si-au riscat viata mergand in decembrie ’89 la revolutie. Si, totusi, am ales sa mai traiesc putin intr-o oarecare democratie, stiind sigur ca daca Vadim ar fi devenit presedinte, am fi fost pierduti.
Vara anului 2012, sunt la fel de nestiutoare in ale politicii. Insa ieri am citit o stire in care se spunea ca presedintele interimar a participat la un miting politic, la Timisoara. Mi s-a strans sufeltul de teama, pentru ca asta inseamna ca acestor oameni care sunt acum la putere nu le mai e teama de nimic: nici de popor, nici de constitutie, nici de legi. Presedintele, fie el si interimar, ar trebui sa fie apolitic. Sau, daca e om si are, totusi, preferinte, sa fie mai discret si sa nu se afiseze langa nicun partid sau alianta politica. Mi s-a facut teama pentru ca astia sunt niste oameni care nu se mai tem de nimic si de nimeni si o sa ne calce pe cap daca totul le iese asa cum vor.
Pe 29 iulie o sa ma duc la vot, la referendum, si o sa votez contra demiterii lui Traian Basescu. Voi avea aceleasi lacrimi in ochi si aceleasi indoieli, dar e in puterea mea sa impiedic niste lucruri rele, foarte rele.
Mergeti la vot si votati cum va dicteaza constiinta, dar mergeti. De data asta, e atat de necesar!
Tweet
Frumos scris. Aceleasi dubii le am si eu. Ce m-a enervat la Crin a fost o declaratie conform caruia “presedintele nu ia ordine de la nimeni”. Eh.. no shit?!
si eu ca si tine…aceeasi idee o sustin. si la fel, in 2000, m-am dus din acelasi principiu la vot. intre un nebun si un ex-comunist…well, am vazut ce a iesit
Trebuie sa recunoac ca sunt la fel de nestiutor intr-ale politicii ca si tine. Totusi, am o parere si o optiune pentru referendum. O poti vedea aici: http://goo.gl/m3CBx Ma intreb care sunt argumentele tale pentru optiunea ce ti-o vei manifesta la referendum. De ce alegi sa votezi DA sau NU? As fi curios sa aflu aceste lucruri dincolo de simpatii personale, politice. Exista oare ratiune in politica?
Catalin, tu ai citit articolul de mai sus? “Mi s-a strans sufeltul de teama, pentru ca asta inseamna ca acestor oameni care sunt acum la putere nu le mai e teama de nimic: nici de popor, nici de constitutie, nici de legi. Presedintele, fie el si interimar, ar trebui sa fie apolitic. Sau, daca e om si are, totusi, preferinte, sa fie mai discret si sa nu se afiseze langa nicun partid sau alianta politica. Mi s-a facut teama pentru ca astia sunt niste oameni care nu se mai tem de nimic si de nimeni si o sa ne calce pe cap daca totul le iese asa cum vor.”
Of, trebuie sa inteleaga romanii ca Presedintele interimar participa la mitinguri ca reprezentant al unei tari care trebuie sa scape de basescu si ai lui. Asta e singura problema a Romaniei, basescu.
Mai citeste si tu Constitutia, nu numai bloguri, ca te prostesti de tot.
@nebuloasa, vezi diferente intre afisarea simpatiei politice a interimarului si cea a suspendatului? Eu sincer nu prea vad. Si unul si altul au un partid in spate, un partid care ii sustine si pe care, logic, ei il sustin.
Cred ca intre mitingul de la Timisoara (impotriva suspendatului) si cel de la Cluj (de sustinere a suspendatului) nu prea exista diferente. Ambii au mers in zonele in care isi au tabere puternice partidele care ii sustin.
Catalin, Domne feri, nu, nu vad. Dar speram ca interimarul sa se potoleasca cu afisatul macar acum, cand e necesar sa pastreze o anumita imagine, una mai curata. Faptul ca nu se straduieste deloc sa faca asta imi da fiori.
Citesc Constitutia, doar nu-s numai blogger Ideea e ca acest personaj a facut extrem de mult rau Romaniei si trebuie sa dispara. De asta a fost necesar ca presedintele interimar sa participe la mitinguri. Si da, sunt din PNL
Păi se pare că nu ai observat decât vârfu’ infim al aisbergului. Paradoxal, din antibăsist convins am ajuns să mă duc să-l pun înapoi preşedinte, în speranţa că ciuhapii ăilalţi care se comportă ca nişte copii uitaţi în maşină cu motoru’ pornit, îşi vor da demisia. Ştiu discuţia, nici Băse n-ar merita, da’ având în vedere că avem de ales între un mahalagiu slobod la gură şi elevii lu’ Ilici&Voiculescu, asta e, de data asta voi fi un băsist împuţit! 😛
Nope, mai bine stai acasa, zambil & co trebuie sa se agite sa isi scoata revolutionarii bunului simt la vot. Pana una alta, presedintele a fost votat de vreo 5 mil de oameni, ala interimar de 9000 (noua mii, pentru blogatu). Daca mai si scrii pe blog ca nu ai votat pentru ca nu ai ce sa legitimezi, e si mai bine.
parerea mea
@blogatu, din cauza/datorita argumentelor de genul “aia au facut numai rau” politica in Romania se face doar murdar. Argumentele de genul acesta imi arata ca politicienii (indiferent de culoarea politica) au invins in lupta cu poporul.
@nebuloasa, continuand ideea inceputa cu blogatu, spun ca este firesc ca presedintele sa fie vadit partinitor pentru ca asta e genul de politica care castiga la noi: arata-l cu degetul pe celalalt, stropeste-l cu noroi. Sincer, ai fi crezut vreo clipa ca vreun presedinte (interimar, suspendat sau in functie) gandeste si se exprima la modul: “lasa-i pe ei (opozitia) sa tipe si eu sa vad de treburile tarii”?
Sa nu fim naivi.
slabe argumente. neutru nu a fost niciodata nici carmaciul traian basescu. deasupra mai este si vulgar.
nu participa la referendum. stai acasa!
aici argumente mai bune decat as putea eu formula:
http://www.contributors.ro/fara-categorie/inepta-si-iresponsabila-strategie-a-echipei-basescu/
Din păcate pentru nervii mei, am nimerit în Piaţa Unirii la momentul defăşurării mitingului pomenit de tine. Din fericire, am înlăturat cu ocazia aceasta orice fel de strângere de inimă în a pune ştampila, la fel ca tine, împotriva demiterii. A fost ireal ce s-a strigat, a fost turism politic, au fost celebrele plase cu mita electorală etc. Timişoreni, mai puţini. Vinituri de prin sate, să ne trăiască, plin de ei. Vreo 2000 de oameni în total, nu 15.000 cum a estimat primarul nostru. Lipsea balconul.
În anul 2000 nu aveam drept de vot, acum am şi am de gând să mi-l exercit.
Eu voi vota ca Base sa stea la Cotroceni, doar pentru faptul ca nu exista un lider in momentul asta. Poate va fi Oprescu, dar trebuie sa dovedeasca pe bucuresti
Eu am fost in Unirii duminica. Inainte de a incepe minunatul miting oamenii de acolo inca strigau ”Azi in Hunedoara, maine-n toata tara!”. Hmmm… ma intreb de ce?
Ca sa nu mai zic de discursul domnului presedinte interimar care a fost tragi-comic. Sper sa dispara!
yamasa – oprescu n-a dovedit nimic in patru ani, si nu am nici un motiv sa sper c-o sa se schimbe ceva in urmatorii.
Frumos articol! Să sperăm că România merge pe calea cea bună…